- hirdetés -

Orosházi küldöttség járt a kínai testvérvárosban, Panjinban, hogy feltérképezze az üzleti lehetőségeket. Volt mit nézniük.

A Panjini Nemzetközi Kereskedelmi Kamara látta vendégül azt a küldöttséget, amely 1 hetet töltött el Orosháza kínai testvérvárosában. A hivatalnokok és a cégvezetők meglátogattak több ipari központot, gyárat és oktatási intézményt is, így ismerkedtek a kínai viszonyokkal. A küldöttséget Zalai Mihály alpolgármester vezette, aki a hazatérés után elmondta, bár konkrét üzletet még senki nem kötött, de hasznos volt az út mind gazdasági, mind kulturális téren.

– A küldöttséggel utazó cégvezetők felmérhették, milyen fantasztikus lehetőségeket kínál Kína. Egyértelművé vált mindenki számára, hogy jelen kell lenni ezen az óriási piacon. Ez azért is kiemelten fontos, hiszen egy erős gazdasági kapcsolat nem csak megőrzi, hanem tovább gyarapítja az orosházi munkahelyek számát – fogalmazott az alpolgármester.

Kiemelte, hogy a helyiek külön konferenciát is szerveztek, amin városvezetőként bemutatta Orosházát. Utána a küldöttséggel elutazó orosházi üzletemberek kaptak lehetőséget, hogy bemutassák saját vállalataikat a kínai cégvezetők előtt.

Zalai Mihály alpolgármester aláírja a memorandumot kínai partnerével.
Zalai Mihály alpolgármester aláírja a memorandumot kínai partnerével.

A küldöttség járt Pekingben is, ahol a magyar nagykövettel és a gazdasági tanácsadóval is tárgyaltak. Itt elhangzott, hogy jó stratégiával, jó eszközökkel lehet keresnivalójuk Kínában a cégeinknek.
– Kína nagyon más világ, előbb meg kell ismernünk az ő gondolkodásmódjukat. Olyan termékekkel kell megjelenni, ami náluk nincs, vagy a mienk minőségben és kutatás-fejlesztésben előrébb tart. És ebben Orosházán van potenciál – vélte az alpolgármester.

A járási hivatal és a munkaügyi kirendeltség vezetője, a Linamar Zrt., az OROSházaGLAS, az Olajgép-Tec, az AKG, a Cerlux és a Merian egy-egy munkatársa kísérte el az alpolgármestert Panjinba.

Megtudtuk, hogy a panjini kereskedelmi kamara irodát kíván nyitni Orosházán, illetve a korábbi látogatásukkor felmerült étterem nyitás szándékát is megerősítették.

– Aláírtunk egy memorandumot, amiben lefektettük, hogy delegációkkal kívánjuk még szorosabbá fonni a két település közötti kapcsolattartást, kétirányú befektetésekben segítjük egymást, a turizmus fejlesztésében előrelépést tervezünk és a kölcsönös magyar és kínai nyelvoktatást is segítjük – ismertette a részleteket Zalai Mihály. Hozzátette, hogy a kínai testvérvárosba október 20-a után várnak újabb orosházi küldöttséget, és a távol-keletről is érkeznek majd hozzánk üzletemberek a következő hónapokban.

Panjin Pekingtől 560 km-re, közel az Észak-Koreai határhoz található. Az 1,3 millió lakosú település kínai viszonylatban kisvárosnak számít, ám ez hamarosan változhat. A város ugyanis éppen egy tartományi kiemelt projektet valósít meg. Állami beruházásból egy 100 négyzetkilométeres ipari parkot építenek, ahol a teljes infrastruktúrát kialakítják, így csak a befektetőket várják. Terveik szerint a város lakosságát 10 év alatt 3 millióra szeretnék növelni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.