- hirdetés -

Átadták a terápiás szobát a Vadvirág Esély Klubban. A beruházás a jótékonysági bál bevételéből jött létre.

A terápiás szoba alkalmazásával az értelmi sérült fiatal megtanulhat intenzíven érzékelni, kellemes ingereket befogadni, tud pihenni, relaxálni. Az érzékek általi megtapasztalás segíti a gátlások, félelmek oldását, javul az életminőség – sorolta a terápiás szoba előnyeit Olasz Mónika, az Egységes Szociális Központ (ESZK) Nappali Ellátásegység vezetője.

Szalagátvágás
Szalagátvágás

Kedden délelőtt adták át az úgynevezett Snoezelen-terápiás szobát az orosházi Vadvirág Esély Klubban. A (F)Apácák Énekstúdió zenés műsora után dr. Dancsó József polgármester szólt a fejlesztés fontosságáról.
– A szociális ellátási rendszerünk javarészben kötelező feladat, és kapunk is rá költségvetési támogatást. Ez a tevékenység nem ebbe a körbe tartozik, önként vállalt feladat, amit az önkormányzatnak saját erőből kell megvalósítania. Úgy gondolom, jó döntés születik akkor, amikor a képviselő-testület ilyen feladatot felvállal. A jövőben is elő kell teremteni a forrásokat annak érdekében, hogy ezt a szolgáltatást biztosítani tudjuk – emelte ki a városvezető. Hozzátette, a Vadvirág Esély Klubban sokan találnak hasznos elfoglaltságot, kapaszkodót, lehetőséget biztosít.

Az új terápiás szoba összefogással valósult meg, a tavalyi jótékonysági bál bevételét fordították a fejlesztésre – mondta el Olasz Mónika.
– Köszönjük mindazoknak, akik támogatták álmunk megvalósulását, a jótékonysági bálon résztvevő vendégeknek, szülőknek,  szponzorainknak és az Egységes Szociális Központnak. A terápiás szobában nagy lehetőségek rejlenek a sérült fiatalok számára – hangsúlyozta az Egységes Szociális Központ Nappali Ellátásegység vezetője.

A snoezelen szó nyugalmat, pihenést jelent hollandul. A Snoezelen-terápia egy komplex módszer. Az 1970-es években, Hollandiában fejlesztették ki. Lényege, hogy különböző érzékszerveket stimuláljanak, fények, színek, zenék, mozgóképek, illatok által. A szoba egy gazdag ingeráradat. Meleg, nyugodt hangulatot árasztanak a színek és fények játékán alapuló látványelemek, például a színes fénycsövek, a diszkó-gömb, a falra vetített képek. A relaxációt segíti a halk, nyugtató hatású zene, kiegészítő terápiás eszközként pedig az aromaterápiát alkalmazzák.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.