- hirdetés -

A NAV az elmúlt időszakban ellenőrzéseket végzett mezőgazdasági őstermelőknél és több esetben megállapítást tett az elszámolt őstermelői adókedvezménnyel kapcsolatosan.

A személyi jövedelemadót csökkenti a könyvelőnek kifizetett díj összege, ez legfeljebb 100 ezer forint (őstermelői adókedvezmény) lehet. Az adókedvezmény igénybevételének feltétele, hogy a magánszemély az adóbevallásában feltüntesse az ügyfél-regisztrációs számát.

Azokban az esetekben, amikor az adózók családi gazdaság tagjaiként, vagy közös őstermelői igazolvány alapján végzik a mezőgazdasági tevékenységüket, a kedvezmény igénybevételéhez a családi gazdaságok tagjainak külön-külön kell regisztrációs számmal rendelkezniük ahhoz, hogy egyenként igénybe tudják venni ezt a kedvezményt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ellenőrzött adózók önállóan nem rendelkeznek a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv által vezetett ügyfél-nyilvántartási rendszerben nyilvántartott regisztrációs számmal, így jogosulatlanul érvényesítettek adókedvezményt.

A kedvezmény az állami támogatásokra vonatkozó rendelkezések alkalmazásában az adóévben igénybe vett agrár csekély összegű (agrár deminimis) támogatásnak minősül. A támogatás igénybevétele évének az az év számít, amikor az őstermelő azt a bevallásában érvényesíti.

Természetesen, ha a termelő az említett ügyfél-nyilvántartási rendszerben még nem regisztráltatta magát, nincs akadálya, hogy ezt a bevallás benyújtásáig megtegye.

Bővebb felvilágosítás ügyfélszolgálatainkon, illetve a www.nav.gov.hu honlapon érhető el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.