- hirdetés -

Drahota Róbert számára a méhészkedés életérzés, 14 éves kora óta tevékenykedik a méhek körül.

A helyi értékeket bemutató sorozatunk mostani részében Drahota Róbert mesél vállalkozásáról.

Drahota Róbert örökségként vette át a méhészkedés „tudományát”. Családjában generációkon át mindenki ezzel foglalkozott, így természetes volt, hogy ő is folytatja a megkezdett utat. 14 éves kora óta tevékenykedik a méhek közelében, a szakma alapjait édesapja mellett tanulta ki. Majd ez irányú tanulmányai után teljesen belevetette magát a méhészkedés különleges világába. Kezdetben még édesapja szárnyai alatt, egyetlen családdal kezdte pályafutását, melynek már lassan 30 éve. A család anyagi segítségével indult a vállalkozás 40 családdal, mely szaporítás következtében százra emelkedett. A hosszú évek alatt pedig ez a szám fokozatosan nőtt, mára eléri a 250-et.

Róbert munka mellett méhészkedik. Egy iskolában dolgozik, és miután ott végez, indul a második műszak, ahol általában még naponta négy-öt órát a méhek körül tevékenykedik. A téli időszakban nincs annyira kötve a méhekhez, ezért akkor végzi a szakmai feladatokat, amik szükségesek a méhészkedéshez (kaptárgyártás, keretfűzés stb.) A nyár viszont teljes egészében a vándorlásról szól.

Drahota Róbertéknél a méhek családtagok (Fotó: Rajki Judit)
Drahota Róbertéknél a méhek családtagok (Fotó: Rajki Judit)

– Először a környéken vándorlunk, majd fokozatosan tágul a kör, egészen Salgótarjánig megyünk a méhekkel, azután ismét visszatérünk, és itt a határban folytatjuk. Az éves méztermelés fele-fele arányban függ a szakmai hozzáértéstől és az időjárástól. Idén nem alakul jól az időjárás, ez előreláthatólag mintegy 40 százalékos veszteséget jelent. Vállalkozásunk családi, mivel a családtagok mindegyike kiveszi részét a munkából. Nincs két egyforma év, így az anyagi hozam sem tervezhető, ezért szükség van arra, hogy legyen tartaléktőkénk, amit ha kell, befektethessünk. Az őszi hűvös és a téli időszakban nagyon kelendő a méz. Húsvét a választóvonal, addig fogyasztják vagy sütnek mézzel, utána már csak kevesen vásárolnak. – összegzett a méhész.

Jelenleg a piacon találkozhatunk termékeivel, ahol nemcsak tájjellegű mézet – akác, repce, napraforgó vegyes méz-, hanem hársat, vaddohányt és ámorakác mézet is árul. Távolabbi tervei között szerepel egy méhészeti bolt megnyitása, ahol a méz mellett mézes termékeket is értékesítene.

– A méhek nálunk családtagok. Ez az életem, sok munka van vele, de nagyon szeretem, ezt másképp nem is lehetne csinálni – emelte ki Drahota Róbert.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.