- hirdetés -

Az orosházi utazó most nem a világ másik felére kerózik, hanem az országban és Erdélyben tart előadásokat, ahová új biciklijével jut el.

Erdélyben, Gyergyószentmiklóson járt a közelmúltban Lénárt “Léna” Ferenc. Az ismert kerékpáros utazót a helyiek hívták meg, hogy tartson kint két előadást.

– Az egyiket a Bolyai egyetem diákjainak, a másikat pedig a gyergyói művházban adtam. Mindkettőre sokan voltak kíváncsiak, igazi kötetlen beszélgetések voltak. Levetítettem a filmeket, meséltem az európai, a kínai és az indiai útjaimról, de természetesen szóba kerültek az erdélyi útjaim is, hiszen nekem ez a táj a második hazám, rengeteget bicikliztem arra – mesélte már itthon Léna. A kalandor kerekest a gyergyói polgármester is fogadta, akinek orosházi termékeket vitt ajándékba. – Viszonzásul én is kaptam néhány apróságot, de emellett hazahoztam egy gyönyörű fatáblát, amibe a székely Himnuszt faragták. Ezt a gyergyói polgármester, Mezei János küldte az orosháziaknak barátsága jeléül, amit már át is adtam Dancsó József polgármesternek – fűzte hozzá.

Léna Gyergyó határában az új kerékpárral
Léna Gyergyó határában az új kerékpárral

Lénárt Ferenc elmondta, bár az indiai útjának 2011-es befejezése óta itthon van, nem unatkozik. Rengeteg előadást tart, sok a meghívása az országban és határon túl is. Az utazásairól készült könyvek és filmek kelendőek, már többször újra kellett nyomtatni a könyveket és megírni a DVD-ket, hogy ki tudja szolgálni az igényeket. Idénre már lekötött előadása van többek között Győrben, Kaposváron, Bodajkon, de több településsel is tárgyal, hogy mikor látogat el hozzájuk.

– De szerencsére nem csak vidéken, hanem itthon is kíváncsiak arra, miként láttam én a világot. A városi iskolákban rendszeresen tartok előadásokat a gyerekeknek, ahol jókat beszélgetünk. Látom a gyerekek arcán, hogy érdekli őket az a csoda, amit nagyvilágnak hívnak, és csak remélni tudom, hogy megadatik nekik is, hogy ebből minél többet lássanak – mondta nagy átéléssel. Lénát az elmúlt hetekben új kerékpárral látni a városban és a környéken, az interjúra is ezzel érkezett. Amikor arról faggatom, hogy miért váltott, a tőle megszokott őszinte választ kapom.

– Én sem vagyok már fiatal, 50 körül előjönnek a betegségek, nyűgök, izületi fájdalmak, ezt kár is lenne tagadni. A kerékpározás az életem, így el kellett döntenem, hogy vagy leállok, vagy váltok. Az utóbbi mellett döntöttem, ezért hosszan keresgélés és gondolkodás után beszereztem egy háromkerekű biciklit – mutatja büszkén legújabb “társát”. A speciális kerékpárt kézzel készítették Csehországban, Léna igényei szerint állították össze a felszerelését.

– Nagyon kényelmes, ebben nincsenek fájdalmaim. Teljesen más érzést ad, mint a kétkerekűek, nem tudok szabadulni a bűvköréből. Az erdélyi út volt az első nagyobb próbája, de kiválóan helyt állt, a kemény hegymeneteken is bizonyított – mondta el Léna.

A további tervekről elárulta, hogy nagy álma egy Dél-Amerikai és egy alaszkai körút, de egyelőre ezek távol vannak, főleg a megfelelő anyagi források hiánya miatt. De hozzátette, ha ezek az utak nem jönnek össze, akkor sem lesz bánatos, hiszen az elmúlt évtizedekben annyi álmát megvalósította már, amiről huszonévesen álmodni sem mert.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.