- hirdetés -

Összefogott kilenc település és számos szervezet, hogy megmentsék és fejlesszék a vásárhelyi pusztát.

Aláírták a Vásárhelyi Pusztáért Szövetség alapító okiratát. Orosháza mellett Békéssámson, Hódmezővásárhely, Kardoskút, Nagymágocs, Pusztaföldvár és Székkutas polgármesterei, valamint a Körös-Maros Nemzeti Park, az Olvasókörök Szövetsége, és a hódmezővásárhelyi városi levéltár vezetői látták el kézjegyükkel a dokumentumot.

A Kardoskúton május 30-án megtartott eseményen a polgármesterek kiemelték az összefogás jelentőségét, hiszen meglátásuk szerint csak így őrizhetik meg ezt a természeti és kulturális örökséget. Történelmi jelentőségűnek nevezték a szövetséget, hiszen ritka, hogy ennyi település egy irányba tudjon dolgozni.

– A nép mindig, minden nemzeti tragédia után képes volt a megújulásra, minden esetben visszatelepült, és újrakezdett. Ez jellemezte a vásárhelyi pusztán élő embereket, akik szívósságukkal, kitartásukkal adnak példát a ma élők számára is – fogalmazta meg gondolatait Szenti Tibor néprajzkutató, a vásárhelyi pusztáért való összefogás ötletgazdája. Kiemelte, hogy a vásárhelyi puszta gyűjtőfogalom, ebbe tartozik az a vérszövetség, amit az előző évszázadban a pusztában élők hoztak létre azzal, hogy házasodtak és vándoroltak.

Lengyel György, Kardoskút polgármestere elmondta, a szövetségnek az is célja, hogy a fiatalok az ősök pusztai életben szerzett tudását a jelenkorban is fel tudják használni.

Aláírták a szövetségi megállapodást (Fotó: Melega Krisztián)
Aláírták a szövetségi megállapodást (Fotó: Melega Krisztián)

– Az ötlettől több egyeztetést követően 4 hónap alatt jutottunk el a megvalósításig, ám az igazi munka csak most következik, hiszen ezt a szövetséget meg kell tölteni tartalommal – mondta Deák György, az Olvasókörök Országos Szövetségének társelnöke. – Szeretnénk, ha a településeket kerékpárutak kötnék össze. Minden polgármester elhozta a fejlesztési tervét, ezeket összevetjük és így próbálunk közösen lobbizni, hogy megépüljenek ezek az utak. Fontosnak tartjuk, hogy a városlakók könnyen kijussanak kerékpárral családostól a természetbe, megismerve az ottani értékeket a hagyománytól a kultúrán át a természetig – fogalmazott a szövetség munkáját koordináló Deák György.

Orosházát dr. Dancsó József polgármester képviselte az aláíráson. Elmondta, május 17-én döntött a képviselő-testület arról, hogy támogatja a szövetség célkitűzéseit, ezen felhatalmazás alapján írta alá a szerződést.
– Ezt a tájegységet megtartani, az értékeit továbbörökíteni fontos dolog. Orosháza is meg fogja találni ebben a szerepét, súlyát, és nem csak a múltba fogunk tekinteni, hanem a jövőt is építjük. Az Orosháza – Kardoskút kerékpárutat régóta tervezzük, legutóbb 2011-ben adtunk be pályázatot erre, akkor tartalék listára került. Én magam is fontosnak tartanám, ha végre megépülne. Idén februárban volt egy felmérés, hogy mely kerékpárút építéseket lehetne beindítani. Mi az információkat átadtuk az illetékes szervezetnek, várjuk a fejleményeket – mondta el Dancsó József.

Az aláírás után bemutatták a Vásárhelyi Pusztáért Szövetség Terméke logóját is, aminek szimbóluma egy darumadár. Ez logót a szövetséget alkotó településeken készült minőségi termékek kaphatják meg, amit hosszútávon védjegynek is szánnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.