- hirdetés -

A társaságok év végi zárását követően elérkezett a bevallás és beszámoló elkészítésének és benyújtásának határideje.

A május 31-ei határidő nem vonatkozik azokra, akik a naptári évtől eltérő üzleti évre vonatkozóan készítik el beszámolójukat, illetve akiknek nem volt bevételük 2012-ben vállalkozási tevékenységből, vagy e tevékenységükhöz kötődően költséget, ráfordítást nem számoltak el, és a társaságiadó-bevallást helyettesítő nyilatkozatukat 2013. február 25-éig megtették.

A korábbi évekhez képest idén már fel kell tüntetni a társaságiadó-bevallásban az innovációs járulékkötelezettséget és a szakképzési hozzájárulást is. Utóbbi adónem esetében csak a kettős könyvvitelt vezető, eltérő üzleti éves egészségügyi szolgáltatónak, illetve közhasznú nonprofit gazdasági társaságnak kell az éves szakképzési bevallást módosító különbözet összegéről adatot szolgáltatni. A bevallás kitöltése során még mindig gyakran előforduló hiba, hogy az összegek 1000 forint helyett forintban kerülnek feltüntetésre. Érdemes odafigyelni arra is, hogy a csekély összegű támogatások igénybevételének napjaként a társasági adó törvény szerinti kedvezmények esetében az adóbevallás benyújtásának a napját kell feltüntetni. Előtársasági időszakot is tartalmazó bevallás esetén jellemzően előforduló hiba, hogy elmarad ennek jelölése a nyomtatvány borítóján, illetve a bevallási időszak jelölése is gyakran téves.

A 1229. számú bevallás benyújtása mellett az egyszeres vagy kettős könyvvitelt vezető adózók kötelesek elektronikus úton benyújtani a beszámolójukat is. A NAV az elektronikus űrlap adatai alapján ellenőrzi a beszámoló megküldésének tényét és időpontját. Amennyiben a társaság a céginformációs szolgálat által továbbított adatok alapján a beszámoló letétbe helyezésére és közzétételére előírt törvényi határidőn belül kötelezettségének nem tesz eleget, vagy a letétbe helyezéshez kapcsolódó közzétételi költségtérítés teljesítését elmulasztotta, 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírság kiszabása mellett az adóhatóság felszólítja, hogy kötelezettségének 30 napos határidőn belül tegyen eleget. Ha a megadott határidőig sem teljesíti a társaság a törvényben előírt kötelezettségeit, akkor további 60 napos határidő kitűzésével újabb 1 millió forintig terjedő mulasztási bírság kiszabása mellett ismételten felhívja az adózót kötelezettségének teljesítésére. Abban az esetben, ha az adózó a beszámoló letétbe helyezési, illetve közzétételi kötelezettségének az ismételt felhívás időtartama alatt sem tesz eleget, a NAV a cégbíróságot elektronikus úton haladéktalanul értesíti az adózó adószámának felfüggesztés nélkül hivatalból történő törléséről, és egyúttal kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását.

Ezzel a témával kapcsolatosan bővebb, teljes körű tájékoztatás érhető el a NAV honlapján megtalálható „A társasági adózás alapvető szabályai 2013.” című információs füzetből.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.