- hirdetés -

A Luther utcában több évtizede készül a háziszappan.A helyi értékeket bemutató sorozatunk mostani részében Németh Csilla mesél a szappanfőzésről, e kihalófélben lévő szakmáról.

Évtizedes hagyományt ápol az Oros-Házi-Szappan Kft., hisz telephelyünkön, a Luther utca 9. szám alatt már 30 éve főzik a szappant. Fehér László után – aki a Kerekek és Lépések Magyarországon stábjának is megmutatta, hogyan készül a híres orosházi szappan – a Csizmadia család főzte tovább zsírból, lúgból és vízből a házi csodaszert. Hat éve adták át a stafétát Németh Csillának és férjének, a kft. alapítóinak.

– Nem könnyű a szappanfőzés, férjem egy évig tanulta e kihalófélben lévő szakma alapjait. A családi ház udvarán kialakított műhelyben hetente többször főzünk szappant, így néhány száz kilogrammot állítunk elő. Másnap daraboljuk. Mindig is törekedtünk arra, hogy megőrizzük a szakma kézműves részét, csak a darabolást szeretnénk a jövőben gépiesíteni, mert az már nagyon megterhelő – összegzett Németh Csilla.

Németh Csilla mesélt e kihalófélben lévő különleges szakmáról (Fotó: Melega Krisztián)
Németh Csilla mesélt e különleges szakmáról (Fotó: Melega Krisztián)

A heti többszöri főzés elegendőnek bizonyul, ezért nincs alkalmazottunk. Tavaly némi nehézséget okozott, hogy egy időre megszakadt azzal a céggel a kapcsolatuk, ahonnan jó minőségben és megfelelő árban kapták az alapanyagot. Az átmeneti időszakban egy másik vállalkozó segített, idéntől azonban újra működik a régi forrás. Magánszemélyek is hoznak használt zsiradékot, hisz bérfőzést is vállalnak.

– Kezdetben, amikor átvettük a céget, aggódtunk, hogy az idősebbek elmaradnak és nem lesz, aki háziszappant vásároljon. De szerencsére az utóbbi időben egyre többen keresik, főként fiatal anyukák, háziasszonyok. Persze a környezettudatosság mellett számít az ár is, hisz az emberek egy teljesen természetes mosó- és tisztítószert kapnak megfelelő árért- emelte ki Csilla.

Igyekszenek mindent megtenni annak érdekében, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsék a háziszappant. Múzeumokat, rendezvényeket keresnek fel, hogy megismertessék az emberekkel, valamint iskolások és turisták számára mutatják be készítésének módját. Az orosházi szappannal, valamint szappanból és szódából készült hagyományos mosóporral nemcsak a piacon és bioboltokban találkozhatunk, hanem kényelmesen, otthonról is rendelhetünk, a cég honlapjáról. Érdemes kipróbálni és megtapasztalni a természetesség erejét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.