- hirdetés -

A hagyományok útján teremt értéket Németh Csilla, az Oros-Házi-Szappan Kft. tulajdonosa. Ő már a hatodik generáció, aki életben tartja a szappanfőzés tradícióját.

Fehér László hagyatékaként él tovább mai napig a szappanfőzés Orosházán, aki egészen 90 éves koráig űzte ezen hivatását. 1990-ben a Kerekek és Lépések című műsorban az egész ország kapott betekintést abba, miként készíti Laci bácsi az orosházi szappant. Őt a Csizmadia család követte, majd később Németh Csillára szállt a hagyomány, aki mai napig hűen őrzi örökségét.
– Laci bácsi azt mesélte, hogy már a szülei és nagyszülei is főztek szappant. Pontos dátumokat nem tudok mondani, de a számítások alapján körülbelül 1869-re datálódik az orosházi szappanfőzés, innen számíthatjuk a hatodik generációt – mesélte Németh Csilla. Megtudtuk, a Luther utcán 1980-ban kezdték a szappanfőzést, azelőtt a Rákóczi úton történt a „varázslat”.

Idén lesz 15 éve, hogy Németh Csilla kapta kezébe a stafétát, azóta is szívvel-lélekkel vezeti a vállalkozást. Kezdetben számára ez felért egy testedzéssel, mára leginkább az irodai munka világában tölti idejének nagy részét. Elmondta, a mai fiatalabb generáció szívesen nyúl vissza a tradicionális, bőrkímélő és adalékanyagmentes termékekhez, így az orosházi szappannak is van keletje.

– Régen nemcsak mosásra, hanem fürdésre, hajmosásra és kézmosásra is használták a házi szappant, mivel nincs benne olyan adalék, amely bármilyen allergiás reakciót kiválthatna – mesélte.

(Fotó: Takács Csaba)

Németh Csilla számára fontos a környezettudatosság, ennek szellemiségében kínálja termékeit is. Az ország több részére is eljutott már az orosházi szappan híre, sok vásárra és kiállításra hívják, 2020-ban azonban az ilyen rendezvények elmaradtak. Németh Csilla arra törekszik, hogy minél szélesebb körben megismerjék az évszázados múltú orosházi szappant, amely magában őrzi múltat és irányt mutat a természetbarát jövő felé. Pár éve Borbás Marcsi is forgatott Gasztro Angyal című műsorával Németh Csillánál. A műhelyben találni 50 éves szappanokat is, melyek mai napig tökéletesen teszik a dolgukat, nem ártott meg nekik az elmúlt fél évszázad.

A Luther utcai műhelynek varázsa van. Egyszerre elevenedik meg a múlt, a jelen és a jövő. Úgy tűnik a házi szappannak sikerül túlélnie a rohanó modern világ újításait, hiszen az, ami jó, évszázadokkal is később is megállja a helyét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.