- hirdetés -

A NAV összefoglalta hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezni?

A személyi jövedelemadóról szóló törvény lehetőséget teremt arra, hogy a magánszemélyek a jövedelemadójuk meghatározott részéről rendelkezzenek, így adójuk egy része az általuk megjelölt civil és/vagy egyházi kedvezményezettekhez, költségvetési előirányzathoz kerüljön. Fontos kiemelni, hogy amennyiben valaki nem rendelkezik az 1 százalékáról, adójának ez a része nem vész el, hanem a költségvetésben marad.

Bárki, aki személyijövedelemadó-bevallást, adónyilatkozatot vagy egyszerűsített bevallást ad, illetve adókötelezettségét munkáltatói adómegállapítás útján teljesíti, jogosult az adójának meghatározott részéről rendelkezni. A magánszemélyeken túl az egyéni vállalkozók és az őstermelők is jogosultak rendelkezni, ha az említett tevékenységből, vagy más jogcímen szereznek az összevont adóalapba tartozó jövedelmet. Az 1 százalék alapja az összevont adóalap kedvezményekkel, továbbá az önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozat és a nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozat szerinti átutalásokkal csökkentett része akkor, ha ezt az összeget a magánszemély határidőre megfizette. Az 1 százalék alapját csak a ténylegesen határidőben megfizetett adó képezi.

A kedvezményezettek egyik csoportjába a civil szervezeteket és a törvényben felsorolt egyéb kedvezményezetteket soroljuk, míg egy másik csoportot alkotnak az egyházi kedvezményezettek és a költségvetési előirányzat. A rendelkező nyilatkozat a személyijövedelemadó-bevallási nyomtatvány részét képezi, így az a magánszemély, aki adóbevallást, adónyilatkozatot vagy egyszerűsített bevallást kérő nyilatkozatot ad, a nyomtatvány megfelelő lapjának kitöltésével rendelkezhet.

A rendelkező nyilatkozat a bevallástól függetlenül is eljuttatható az adóhatósághoz. Amennyiben tehát nem rendelkezett valaki a bevallásával egyidejűleg, annak lehetősége van arra, hogy a rendelkező nyilatkozatokat egy lezárt, adóazonosító jelével ellátott borítékban postán, vagy személyesen juttassa el az adóhatósághoz. Erre 2013. évben május 21-ig van lehetőség, az ezután benyújtott nyilatkozat érvénytelen lesz. A rendelkezés nem kötelező, és nem feltétlenül szükséges mindkét csoportra vonatkozóan, de aki élni kíván ezzel a lehetőséggel, annak rendelkező nyilatkozatot, nyilatkozatokat kell adnia.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján megtalálható azon szervezetek adószáma, melyek a 2012-es rendelkező évben részesültek az 1 százalékos összegből. Ezzel a témával kapcsolatosan bővebb, teljes körű tájékoztatás érhető el a NAV honlapján megtalálható „Hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezni” című információs füzetből.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.