- hirdetés -

Jogszabály írja elő, hogy vakvezető kutyával minden nyilvános helyre be lehet menni. Utánajártunk, Orosházán betartják-e az előírást?

A látássérült vakvezető kutyájával szabadon beléphet minden nyilvános helyre, többek között élelmiszerboltba, étterembe, közfürdőbe, állatkertbe, bármilyen oktatási intézménybe, utazhat tömegközlekedési eszközön, használhatja az álló mozgólépcsőt, s a kutyának munkája során szájkosarat sem kell viselnie – olvasható a vonatkozó jogszabályban.

Ma Magyarországon 20 ezer vak ember él, de közülük csupán 150-et segít vakvezető kutya, így nyilvános helyeken is viszonylag ritkán találkozhatunk velük. Viszont közülük is többen tapasztalják, hogy az egyébként kutyák elől elzárt nyilvános helyek üzemeltetői sokszor nincsenek tisztában a jogszabály rendelkezéseivel.

Hack Jánost kutyájával Orosházán eddig mindenhová beengedték (Fotó: Rajki Judit)
Hack Jánost kutyájával Orosházán ma már mindenhová beengedik (Fotó: Rajki Judit)

Az orosházi Hack János 13 évvel ezelőtt veszítette el teljesen látását, 11 éve pedig vakvezető kutya segíti mindennapjait. Mint mondta, évekkel ezelőtt még előfordult, hogy nem engedték be egy-egy helyre Orosházán a kutyájával, kérték, hogy kösse meg kint. De számára ez olyan lenne, mintha a mozgássérültnek azt mondanák, hagyja kint a kerekesszékét. Ma már ilyen nem fordul elő, mindenhová beengedik kutyájával. Viszont olyat tapasztalt, hogy az üzletben nem az eladó, hanem a vevő sérelmezte, miért kutyástól ment be a boltba.

– Ez szerencsére a ritka esetek egyike, általában nem jellemző. Orosházán mára mindenhol elfogadottá vált, hogy a kutyámmal megyek mindenhová. Azonban a nagyobb városokban már más a helyzet, például a fővárosban többször előfordult, hogy nem engedtek be a kutyámmal egy-egy helyre. Sőt azt is szóvá tették, miért nincs rajta szájkosár. Ilyenkor mindig türelmesen választ adok a miértekre, és kérem, hogy ha mi betartjuk a ránk vonatkozó jogszabályokat, akkor mi is elvárjuk ugyanezt. Ez valamikor működik, valamikor sajnos nem – összegzett Hack János.

Április 27-e a vakvezető kutyák világnapja, amelyet 1994-ben ünnepeltek meg először. Az ötlet a Nagy-Britanniában lévő Vakvezető Kutyakiképző Iskolák Világszövetségétől származik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.