- hirdetés -

A dupla évforduló egyik eseménye az április 24-i városalapítási évforduló, a másik, hogy az alkotó, Jusztin Balázs április 23-án ünnepli hetvenedik születésnapját.

Jusztin Balázs Az én városom című kiállítása április 18-án nyílt a Városházi Galériában. A tárlat témája, mint ahogy a címe is mutatja, Orosháza. Olyan megörökített pillanatok láthatók, melyekkel bármelyik városban élő ember találkozhat.

A kiállítást Zalai Mihály alpolgármester nyitotta meg, aki beszédében ismertette Jusztin Balázs civil és művészi életútját, majd a tárlaton bemutatott alkotásokról mondott néhány gondolatot.

– Számvetés és számadás is ez a tárlat. A racionális elme előbb távolról megszemléli a pusztából a várost, tényszerűen számba veszi a gyárat, kicsit megpihen Gyopárosfürdő felett, majd egyre mámorosabban veti bele magát a környékbeli erdők és városi utcák dzsungelébe. A házak és fák táncolnak, meleg zöldek, sárgák, rózsaszínek és narancsok ragyogják be a képet. Eltüntetik a város sebeit, s szerethetővé teszik azt is, ami csúnya benne. Szerethetővé teszik, mert aki témájául választotta, az is szereti valamennyi szegletét – hangzott el Zalai Mihály beszédében.

Jusztin Balázs egy évig készült a kiállításra (Fotó: Rajki Judit)
Jusztin Balázs egy évig készült a kiállításra (Fotó: Rajki Judit)

A bemutatott képek mérete és kidolgozottsága láttán a szemlélődő eltűnődik, vajon az alkotó mennyi időt töltött a kiállított képek megfestésével, mióta fontolgatja, hogy majd megmutatja a közönségnek munkáit.

– A kiállításra gyakorlatilag egy éve készülök, maguk a festmények elég nagy méretűek, amelyek elkészítése hosszabb időt vesznek igénybe. Szinte mind 2012-13-as kép, egyetlen lóg ki a sorból, az, ami 2005-ben készült, az Orosházi naplemente. Ez egy szívemhez közel álló kép, ezért mutatom most be – mesélte az alkotó.

A kiállítás megnyitóján közreműködött Lestyán Mihályné és Csernai Lajos, a művészeti iskola tanárai, a tárlat május 24-ig a Városházi Galériában megtekinthető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.