- hirdetés -

Tavaly az aszály, most a csapadékos idő nehezíti a méhészek dolgát.

Az idei szezon is nehéznek ígérkezik, jelentős termésvisszaeséssel számolnak a méhészek – azt egyelőre nem tudni, hogy ez megjelenik-e a méz árában.

A csapadékos, változékony időjárás miatt kimaradt két generációváltás, a méhcsaládok nem erősödtek meg, a gyenge családokat cukorsziruppal etetik. Áprilisban repcéről, májusban akácról kellene hordania a méheknek, de jelenleg szinte csak néhány környező gyümölcsfa ad táplálékot és munkát a szorgos rovaroknak – mondta el Molnár Józsefné, az Orosháza és Körzete Méhész Egyesület titkára.

130416_meheszet
Molnár József ellenőrzi a méhcsaládokat (klikk a képre) Fotók: Rosta Tibor

A hosszú tél után a kaptárak takarítása, az atka elleni védekezés ezeknek a napoknak a legfontosabb teendői a 70 méhcsaláddal dolgozó Molnár József méhészetében. Tavaly az aszály és az elfagyott akác miatt zártak rossz évet a méhészek, most az elhúzódó tél, a csapadékos időjárás miatt ígérkezik nehéznek a szezon.

A méhészek életét az időjárás mellett a permetszerek is nehezítik. A méhek védelme érdekében Hajdú Zoltán, környezetvédelmi előadó a permetezés szabályaira hívta fel a figyelmet. Fontos, hogy méhekre mérsékelten veszélyes legyen a növényvédő szer és az is, hogy csak a méhek aktív repülésének befejeztével (naplemente előtt egy órával) kezdhető meg a permetezés.

A legújabb elemzések azt mutatják, hogy az emberiség élelmiszertermelésének mintegy harmada függ a rovarok beporzó – nagyrészt a méhek – tevékenységétől. Minden harmadik falat ételt ezeknek a rovaroknak köszönhetünk, mezőgazdaságban végzett munkájuk gazdasági értéke pedig uniós szinten évi 22 milliárd euróra becsülhető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.