- hirdetés -

A böllér- és főzőversenyeken elért eddigi eredményeiért a Mátyás Király Kerekasztal Lovagrend lovagjává avatta Szilasi Horváth Tamást.

Immár öt éve nincs olyan böllér- vagy főzőverseny, amin ne lenne ott az orosházi Szilasi Horváth Tamás és családja. Kitartását, elhivatottságát, a böllérkedés és a főzés szeretetét igazolja a számos első helyezés, és egyéb díjak, amikkel rendszeresen hazatér ezekről a megmérettetésekről. Legutóbb a kiskunfélegyházi böllérversenyen sem talált legyőzőre, ahonnan az első helyezés mellett az eddig elért eredményeinek elismeréseként a Mátyás Király Kerekasztal Lovagrend lovagjává is ütötték.

– A böllérkedést édesapámtól, a főzést édesanyámtól tanultam. Az első böllérversenyem 2008-ban volt Székkutason, és mindjárt az első díjjal tértünk haza. Az első főzőversenyem pedig Szarvason, ott a töltött káposztánkkal vívtuk ki a zsűri elismerését. Innentől kezdve nem volt megállás, sorra indultunk a versenyeken, volt olyan év, amikor 12-13 főzőversenyen voltam, és tízet meg is nyertem. Ám ezek nemcsak a megmérettetésről szólnak, hanem a barátságokról, kikapcsolódásról, nagyon szeretem, de nagyon fárasztó is. Egy-egy versenyre 2-3 napot készülök, szeretem, ha minden eszköz és alapanyag elő van készítve, nem szeretek már ott, a helyszínen kapkodni – emelte ki a 36 éves Tamás.

Szilasi Horváth Tamást eredményeiért avatták lovaggá (fotó: Rajki Judit)
Szilasi Horváth Tamást eredményeiért avatták lovaggá (fotó: Rajki Judit)

Szüleivel közösen az évek alatt 33 terméket fejlesztett ki, egyedi a Szilasi család aranyérmes kolbásza, hurkája. Saját találmány az egyedi fűszerezésű fehér kolbász, és a töltött szalonna. Egyedülálló vágástechnikájára is sok hentes felfigyelt már, hisz csupán egyetlen kést használ a disznó feldolgozásához. Tamás mindig szeret újat kitalálni, állandóan ötlettel, fűszerezésnél a régmúlt hagyományaihoz nyúlik vissza, és nagyon igényes a megjelenésre is, látványra is, a disznó feldolgozástól a tálalásig mindvégig. Tamásnak, aki az Orosházi Kolbászklub tagja is, eredeti szakmája kovács, télen az egyik szenvedélyének a böllérkedésnek, tavasztól őszig a másik két kedvencének a főzésnek és kovácsolásnak hódol. Tamás legközelebbi versenye Hódmezővásárhelyen lesz, ott egy birkapörköltfőző versenyen próbálja ki magát.

Tamás elmondta, hatalmas elismerés számára, hogy mostantól ő is tagja a 2011-ben alakult lovagrendnek, ami az Amatőr Királyi Szakács Klub keretein belül működik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.