- hirdetés -

Telt házzal működött a téli időszakban és jelenleg is a hajléktalanszálló. A férfiak mellett idén hét nőnek is menedéket nyújtott az intézmény.

A hajléktalanszállón három ellátási forma vehető igénybe. A téli időszakban az éjjeli menedékhelyen a 26 férőhelyre 29 ellátott jutott, a helyhiányt matracokkal oldották meg. Nagy változás az előző évekhez képest, hogy 7 nő is a szállón lakott hosszabb – rövidebb ideig. A 36 férőhelyes nappali melegedőt 30-35-en vették igénybe. E két ellátási formánál a a téli, krízis időszakban pályázati forrásból napi egyszeri étkeztetést tudtak biztosítani a fedél nélkülieknek. Az átmeneti szállón télen 12-en laktak. Jelenleg is telt házzal működik a szálló.

– Az átlag életkor a szállón 56 év, sajnos ellátottjaink életkora egyre inkább elöregedő tendenciát mutat. A régi „törzsvendégeink” közül sajnos egyre többen halnak meg, közülük már csak hatan élnek. Viszont nagyon sok az új jelentkező. A hajléktalanná válás legfőbb oka a rossz anyagi helyzet, ami általában szenvedélybetegséggel párosul. Ismereteink szerint olyan hajléktalan, aki az egész telet az utcán töltötte volna, nem volt – tájékoztatott Orovecz Sándor, a hajléktalanszálló vezetője.

Sokaknak nyújt menedéket a hajléktalanszálló (archív fotó: Rosta Tibor)
Sokaknak nyújt menedéket a hajléktalanszálló (archív fotó: Rosta Tibor)

A szálló munkatársai a téli időszakban is sok programot biztosított a lakóknak, így volt karácsonyi ünnepség, farsangi vetélkedő, filmklub, egészségnap, múzeumlátogatás, stb. A lakók közül tavasszal, a mezőgazdasági munkák kezdetével sokan jutnak munkalehetőséghez, négyen pedig az Egységes Szociális Központ idősek otthonaiban látnak el portaszolgálatot. Közben pedig közös munkával megkezdik a szálló belső udvarának szépítését, a kertgondozást, füvesítést, ereszcsatornák tisztítását.

A hajléktalanszálló szakemberei az intézmény azon ellátottjai számára, akik nem rendelkeznek semmilyen rendszeres jövedelemmel, megpróbálnak segítséget nyújtani abban, hogy valamilyen ellátásban részesülhessenek. Ennek köszönhetően a szállón egy-két lakó kivételével mindenki rendelkezik valamilyen rendszeres jövedelemmel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.