- hirdetés -

Új úton járnak az intézmények, egyházi elvárások és lehetőségek, különböző művészeti ágak jelenléte az iskolák életében. Ezekről is szó esett a hétfői beszélgetésen.

A Tavaszi Művészeti Fesztivál keretében április 8-án a Művészetek Házában a művészeti iskola igazgatója, Kőszegi-Németh József és az orosházi egyházi vezetők egy asztalhoz ültek, hogy művészetről és oktatásról beszéljenek. Az est vendégeként Hajdú Andrea református lelkész, Dr. Laurinyecz Mihály katolikus esperes plébános, és Ördög Endre evangélikus igazgatólelkész válaszolt az iskola vezetőjének kérdéseire.

A beszélgetés során több témakört és érintettek, például, hogy az iskolák egyházi fenntartásba vételével milyen tapasztalataik vannak a fenntartóknak, mik a célok és lehetőségek, hogyan viszonyulnak a történelmi egyházak a mai elvárásokhoz, mennyire nyitottak az újdonságok irányába, illetve hogyan van jelen az iskolák életében a művészet.

Mindhárom fenntartó kiemelte, hogy elsősorban nem követelményeket kívánnak felállítani az iskolákban, hanem elsősorban egy lelki többletet szeretnének hozzátenni a pedagógiai munkához.

Hajdú Andrea református lelkész elmondta, nagyon hálás, amiért egy ennyire színvonalas és jól működő tanári karral dolgozhat. A fejlődést nagyon fontosnak tartja, ezért is külön öröm, hogy az iskola nemrégiben a Szelek szárnyán szárnyalunk című nyertes pályázatával jelentős fejlesztéseket tudnak véghez vinni. A tehetséggondozás pedig már jó néhány éve, a Zsolnai program bevezetésével megkezdődött, ahol a művészeti nevelés is fontos szerephez jut.

Dr. Laurinyecz Mihály katolikus esperes plébános az 1500 évre visszamenő bencések által vezetett oktatást emelte ki, a másfél évezrednyi pedagógiai tapasztalat ebben a korban is jelentőséggel bír. A technikai fejlődés elengedhetetlen, és fontos.

Ördög Endre evangélikus igazgatólelkész hangsúlyozta, hogy valóban régi és ezzel együtt jól bevált elveket vesznek alapul, ami azért lényeges, mert a múlt – vagy gyökér – vesztésnek, az identitás-vesztésnek súlyos következményei lehetnek. Egyfajta progresszív egyházi oktatás a cél, régi értékeket megőrizve haladni a korral, a múltra jövőt építeni.

A művészeti oktatást azért tartják fontosnak a fenntartók, mert nem csak informatikusokra és matematikusokra van szüksége a társadalomnak, hanem utat kell engedni a művészeti tehetségeknek is. Az igazi emberséghez a művészet is hozzátartozik. Lényeges, hogy sokoldalú, teljes emberek hagyják el az iskolapadot.

Kőszegi- Németh József a művészeti iskola igazgatója és az est házigazdája a beszélgetés zárásaként elmondta, jó képességű gyerekek mindenhol születnek, a kérdés, hogyan tudják a pedagógusok kiaknázni a tehetségeket, és mit tudnak az intézmény vezetők hozzátenni a tehetséggondozáshoz.

Az esten nem csak szó esett a művészetről, hanem jelen is volt, ének és hangszeres zenét is hallhattak a jelenlévők.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.