- hirdetés -

A vásárhelyi puszta megmentésére létrejött munkacsoport szombaton ülésezett másodjára.

A kardoskúti Pusztaközpontban gyűltek össze azon települések képviselői, akik Szenti Tibor januári irodalmi estjét követően döntöttek úgy, összefognak a vásárhelyi puszta megmentése érdekében. Az ülésen a heteken belül megalakuló szervezet formájáról, működéséről tárgyaltak, valamint azt is eldöntötték, rotációs elven elnökölnek majd a települések.

Deák György, az Olvasókörök Országos Szövetségének társelnöke elmondta, a cél az, hogy közös összefogással fejlesszék a földrajzi egységet, hiszen számtalan védendő értéke van. Emellett 2014-től induló uniós programokra pályáznak majd, melyekből olyan fejlesztéseket valósítanának meg, amik önerőből nem sikerülnének.
– Látványos építkezéssel egyelőre ne számoljon senki, nem szabad, hogy a kerék megelőzze a kocsit – tette hozzá Deák György. – Hosszútávon megpróbáljuk összekötni a hét települést kerékpárutakkal, de tervezzük az utak állapotának javítását, hogy gyalog és kerékpárral is megközelíthetőek legyenek a túraútvonalak.

Az összefogás szereplői fát is ültettek (Fotó: Melega Krisztián)

A települések együttműködésében a Körös-Maros Nemzeti Park is részt vesz. Tirják László igazgató kérdésünkre elmondta, mivel a valamikori vásárhelyi puszta központi része a nemzeti parknak, fontos, hogy részt vegyenek a kezdeményezésben.
– Ez a természetvédelmi örökség szervesen kapcsolódik ahhoz a kulturális örökséghez, ami ennek az összefogásnak a célját alkotja. – mondta Tirják László. – Ehhez kapcsolódóan a közeljövőben fogjuk felújítani a sóstói telepet, itt szürke marháink, racka és cigája juhaink vannak. Igyekszünk megőrizni az itteni állattartás emlékeit, illetve az új beruházás keretében a régi építészeti emlékeket óvjuk.

Tirják László azt is elmondta, az együttműködés közös szimbólumnak a darut választotta, mely nem csak több tízezer példánnyal vonul át a nemzeti parkon évről évre, de mint itt fészkelő madár, a Kárpát medencei népek életében is különleges szerepet töltött be.

Az ülés végén az olvasókör épületének udvarán a résztvevők diófát ültettek, ezzel is jelképezve, hogy hosszú időre szóló terveket szövögetnek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.