- hirdetés -

Az Alsó-Tisza-vidékén tovább nőtt az elönött területek nagysága, a Körös-vidéki igazgatóság csaknem teljes védvonalán harmadfokú a készültség.  

A folyók magyarországi szakaszain több mint 2500 kilométeren van árvízvédelmi készültség, számottevő csapadék sehol sem valószínű vasárnap. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint három megye négy településén az árvíz, tizennégy megye hetvenkilenc településén pedig a belvízi ellen védekeznek. Az országban az előző napinál húszezerrel több, 203 ezer hektárnyi terület áll víz alatt.

Az Alsó-Tisza-vidékén már meghaladja a belvíz elöntötte területek nagysága a 40 ezer hektárt, a folyó szegedi vízmércéhez tartozó szakaszán elsőfokú készültséget rendeltek el. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság védelemvezető helyettese, Kádár Mihály közölte, működési területükön az elöntött terület nagysága 40 450 hektár, ebből csaknem 12 ezer hektár a vetés, 8350 hektár a szántó. Az igazgatóság két belvízvédelmi szakaszán harmad-, négy belvízvédelmi szakaszán másod-, kettőn pedig elsőfokú készültség mellett folyik a védekezés. A harminc üzemelő szivattyútelep közül 26 másod-, illetve harmadfokú készültség mellett 24 órás üzemben működik, a berendezések szombaton 4,5 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A Berettyó áradása a vasutat is érinti

Pótlóbuszok közlekednek vasárnap 14 órától Vésztő és Szeghalom között a Vésztő-Gyoma és a Békéscsaba-Kötegyán-Vésztő-Püspökladány vasútvonalak közös szakaszán a Berettyó áradása miatt – közölte az MTI-vel a Mávinform. Az érintett szakaszon a Berettyó áradása miatt bizonytalan ideig szünetel a vasúti közlekedés.  Az átszállások miatt esetenként 15-20 perces késések előfordulhatnak.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Bak Sándor vasárnapi tájékoztatása szerint az igazgatóság 340 km hosszú védvonalaiból 315 km hosszan tartanak legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget. A Hortobágy-Berettyó 46-os úti mezőtúri hídfeljárójánál lévő korábban kiépített homokzsákos bevédés megerősítése szombaton megtörtént. A mezőtúri árvízkapunál lévő torkolathoz a már üzemelő 24 alkalmi szivattyú mellé vasárnap további 12 berendezést telepítenek, mert a Köröst és a Hortobágy-Berettyót tovább árasztja a lehullott csapadék. A tartósan magas vízállások következtében a védvonalakon növekednek az árvízi jelenségek (fakadóvíz, talpszivárgás, töltésszivárgás), az elmúlt 24 órában összesen 987 fő látott el szolgálatot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.