- hirdetés -

Ákom-bákom berkenye, eljött húsvét reggele. Rózsavizet Erzsónak, piros tojást Ferkónak! Az orosházi Gálné Csizmadia Anikó hímes tojás festőnél jártunk.

A húsvét egyházi és családi ünnep is, melyhez számos hagyomány, népszokás kötődik. A piros tojás szinte elengedhetetlen kelléke ennek az ünnepnek, a tojások díszítése, festése, ajándékozása ősi időkre nyúlik vissza. A minták és színek vallási és népi szimbólumokra épülnek, sok helyen a mai napig igyekeznek megőrizni az egyes tájegységekre jellemző motívumokat.

Az orosházi Gálné Csizmadia Anikó hímes tojás festő húsvétra elsősorban erdélyi mintákkal írott tojásokat készít. Azt mondja, a gyimesi csángó mintakincs áll a legközelebb a szívéhez.

Gálné Csizmadia Anikó hagymalevéllel és viasszal is dolgozik (klikk a képre) Fotók: Vági Kata

– Körülbelül 18 éve kezdtem el a foglalkozni a tojásfestéssel. Népi játszóház vezetői képzésen vettem részt, ott szerettem meg. Karácsonytól húsvétig „tojásozok”, a további időszakban pedig előveszem a textilt, és a játékokat készítek. A gyimesi csángó mintakincs áll a legközelebb a szívemhez. Beszédes tojások ezek, különösen a régi minták hordoznak valamilyen jelentést. Régen nem úgy ajándékozták a tojást, hogy egy kosárból választhattak. Mindenkinek személyre szólóan készítettek, igazi varázslatként rajzolták rá ezeket a jeleket, akár egy vallomás is lehetett. Hagymahéjjal szeretek leginkább festeni, ennél a vörösesbarnánál nem találok szebbet, de természetesen színeseket is készítek, a mai korunkról szóló mintákkal – emelte ki Gálné Csizmadia Anikó.

Az orosházi hímes tojás festő szerint minden korosztályt „meg tud fogni” a tojásfestés, de a gyerekek a legaktívabbak.
– A gyerekek nagyon szeretik a tojásfestést. Az alkotás öröm, élmény számukra, olyan anyagokkal, eszközökkel találkoznak, ami nem szokványos, és saját ötleteik vannak az első perctől. Minden korosztályt meg tud fogni ez a tevékenység, de a felnőttek bátortalanabbul állnak hozzá, a gyerekek sokkal nyitottabbak. Ha a vásárlókat nézzük, az ő érdeklődésük széleskörű. Mi nem tudunk versenyezni árban az úgynevezett „tömegtermékekkel”, de meg lehet találni azt a réteget, akik keresik ezeket a dolgokat. Hímes tojásaim nagy része Budapesten, a Néprajzi Múzeumban fogy el – tette hozzá Gálné Csizmadia Anikó.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.