- hirdetés -

Ünnepi megemlékezést tartott a Demokrácia, Szolidaritás, Esélyegyenlőség Alapítvány.

Kölcsey soraival, valamint Petőfi forradalmi szavaival indította beszédét Hocz János, az egykori Kossuth Mezgé címzetes igazgatója. Az alapítvány március 14-én, a Táncsics szobor előtt emlékezett az 1848-as márciusi történésekre. A közel negyven fős hallgatóság hidegben, szemerkélő esőben ünnepelt.

A szónok kiemelte, hogy a forradalmárok 12 pontban foglalták össze követeléseiket 165 éve, köztük volt a szabad sajtó kivívásának szándéka is.
– Magyarországon ma állítólag sajtószabadság van – tért át beszédében az aktuális helyzetre Hocz János, miután röviden felidézte a forradalom eseményeit. Utalt arra is, hogy az egykori forradalmárok a cenzúra eltörlését követelték, ami meglátása szerint ma is aktuális, hiszen a közmédia a kormánypárti politikusok propagandáját közvetíti.

Hocz János: 'erőt kell merítenünk a forradalom szellemiségéből'
(klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián

– 1848. március 15-e forradalmárainak célkitűzései között ott volt az egyenlőség óhaja is, ami egyszersmind magában hordozza a normális élethez való egyenlő jogokat. A magyar miniszterelnök a minap azt mondta, hogy a magyarok életszínvonala meg fogja haladni az európai állapotot. A magyar valóság egyébként az élelmiszerboltokban is jól megismerhető, csak sok pénzt kell magunkkal vinni – fogalmazott Hocz János.

Hozzátette, az embereknek erőt kell meríteniük 1848. szellemiségéből, és az akkori tettekből, legyenek a helyiek bátrak és határozottak. Kiemelte, hogy Orosházának 2014-ben saját, lehetőleg baloldali országgyűlési képviselőt kell állítania.

Az ünnepi beszéd után a megemlékezés résztvevői főhajtás mellett virágokat helyeztek el a Táncsics-szobornál.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.