- hirdetés -

Gyertyagyújtás és énekszó – a jeles történelmi eseményt idézte az ifjúsági szervezet csütörtökön.

A szakadó eső ellenére körülbelül 40 fő gyűlt össze a művelődési központ bejáratánál, hogy megemlékezve az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról, tisztelegjenek a hősök emléke előtt.

A március 14-i rendezvényen az Orosházi Fidelitas elnöke, Csizmadia Ibolya köszöntötte a megemlékezőket. Ünnepi beszédében kiemelte, különleges nap 1848. március 15-e a magyar nemzet életében, mert – hasonlóan más, a magyar nemzetnek fontos történelmi dátumhoz – sajátos üzenetet hordoz magában, ami érthető és átélhető mindannyiunknak.

Csizmadia Ibolya a '48-asok bátorságát méltatta (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián

– A magyar történelem kiemelkedő dátumai mind egy kérdés köré csoportosulnak. Akarunk-e független, szabad hazában élni, ahol mi magyarok dönthetünk arról, hogy milyen alapelvek mentén szervezzük közös életünk és munkánk kereteit. 1848-ban is voltak olyanok, akik úgy gondolták, Magyarország akkor lehet sikeres, ha másoktól vár útmutatást. Voltak azonban, akik azt mondták, hogy saját igazunk, a saját érdekünk melletti kiállás nem fafejűség, nem szűklátókörűség, hanem alapvető kötelesség. Ha mi, magyarok nem lépünk fel, nem mondjuk ki, hogy mit gondolunk a saját boldogulásunk útjának, akkor ezt mások nem fogják helyettünk pótolni.

– 1848 márciusában azok vették kezükbe az ország irányítását, akik a magyarokat képesnek tartották arra, hogy saját kezükbe vegyék sorsuk alakítását. Ez a döntés felelősséggel, a konfliktusok felvállalásával jár – fogalmazott a szónok.

Csizmadia Ibolya kiemelte, 1848 hősei tudták, hogy nem adhatnak értékesebb örökséget utódaiknak mint egy sikeres országot, amelynek van bátorsága ahhoz, hogy saját kezébe merje venni sorsa alakítását. – 1848 emléke erőt adhat számunkra is, hogy 165 elteltével is merjük vállalni a felelősséggel járó helyzeteket, merjünk döntéseket hozni saját ügyeinkben és legyen bátorságunk ahhoz, hogy igazunk mellett kiálljunk – zárta beszédét.

Jankov Gyöngyvér népdalcsokrát követően Petőfi Sándor szobra elé kerültek a megemlékezők mécsesei.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.