- hirdetés -

Amíg az ország egyes részein napról napra növekszik az influenzások száma, addig Orosházán eddig még csak 3 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Egyre intenzívebben terjed az országban az influenza, hivatalosan is kihirdették az influenzajárványt, több kórházban látogatási tilalmat rendeltek el.

Békés megyében az influenza figyelőszolgálatra kijelölt 54 orvos jelentése alapján a 6. héten 53 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az azt megelőző héthez viszonyítva a betegszám 17,8 százalékkal növekedett.

– Orosházán a 6. héten hárman fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel (kettő a 25-34 éves, egy személy a 35-39 éves korcsoportból került ki). Az Országos Epidemiológiai Központ Vírus Laboratóriumába beküldött, Békés megyéből származó légúti mintákban influenza vírus jelenlétét nem igazolták. A megbetegedések száma nem éri el a járványügyi küszöböt. Látogatási tilalom elrendelése eddig nem volt indokolt megyénkben – tájékoztatott dr. Mucsi Gyula megyei tiszti főorvos.

Az országos adatokat tekintve negyven százalékkal emelkedett az influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz fordulók száma a 6. héten. A területek érintettsége között továbbra is jelentős a különbség, a 100 ezer lakosra jutó influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma 64 és 385 között változott. Leggyakrabban az óvodás és az általános iskolás korú gyermekek betegedtek meg.

A héten több influenza A vírust (11) azonosítottak, mint influenza B vírust (3). Az influenzavírusok mellett 5 légúti óriássejtes vírus (RSV) jelenlétét is kimutatták, amely arra utal, hogy ez a kórokozó is szerepet játszik az influenzaszerű megbetegedések számának növekedésében.

Az országos influenzajárvány miatt a fekvőbeteg intézmények közül többen rendeltek el látogatási tilalmat az ott ápolt betegek védelme érdekében. A folyamatosan frissülő lista itt található.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.