- hirdetés -

Idén jelentős változások történnek Orosháza város által bevezetett helyi adók terén.

A változások legfontosabbika, hogy Orosháza város képviselő-testülete 30/2012. (XII. 01.) ö. r. számú rendeletével bevezette a magánszemélyek kommunális adóját.

A kommunális adó értelmében adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki lakás tulajdonosa, vagy nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik.

Akit a bevezetett kommunális új adónem terhel, első tennivalójaként bevallást kell, hogy benyújtson az Orosházi Polgármesteri Hivatal adócsoportjához. 2013. évben a bevallás benyújtásának határideje április első munkanapja (április 2.). Az adóbevalláshoz nyomtatvány és a kitöltési útmutató letölthető Orosháza város honlapjáról, ide kattintva, vagy személyesen kérhető az adócsoport bármely köztisztviselőjétől, és rendelkezésre áll a polgármesteri hivatal előterében e célból kihelyezett asztalon is.

A gépjárműadó 2013. évi összegéről változatlanul határozatban értesítünk minden érintett adóalanyt, akinek a gépjárműve utáni adómértéke változott, vagy 2012. évben használt gépjárművet vásárolt.

Az ezt elrendelő határozatokat a Polgármesteri Hivatal munkatársai személyesen kézbesítik az érintettek számára, az átvételt igazoló aláírás ellenében. Annál az adózónál, akinél nem történt változás, a tavaly kiadott adóhatározat folyamatosan érvényes, így csak csekket juttatunk el a részére az adó befizetéséhez.

A képviselő-testület által kivetett adók közül a helyi iparűzési adó terén is változások vannak. A 2012. évi CXLVII. törvény a kisadókra vonatkozóan módosítja a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény egyes rendelkezéseit, illetve azt kiegészíti. Az előbb hivatkozott törvények alapján bevezetésre kerülő új adózási forma az ún. kisadózók tételes adója (KATA), illetve kisvállalati adója (KIVA).

Felhívjuk a Tisztelt Adózók figyelmét az ezzel kapcsolatos, törvényben meghatározott kötelezettségeik teljesítésére.

Felhívjuk a figyelmet, hogy 2013. évtől kezdődően az iparűzési adó bevallásához szükséges nyomtatványt szíveskedjenek Orosháza város honlapjáról letölteni, vagy azt személyesen kérni a polgármesteri hivatal Adócsoportjától.

Hegedűsné dr. Hegedűs Mária címzetes főjegyző

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.