- hirdetés -

Januárban 2 milliós megtakarítást valósított meg a Merian Foods Kft. a kormány munkahelyvédelmi akcióterve nyomán. Az orosházi cégek között van ahol a dolgozói létszám tíz százalékánál is többre érvényesíthető a kedvezmény.

Január elsejével a kormány Munkahelyvédelmi Akciótervének megfelelően adókedvezményeket érvényesíthetnek egyes munkavállalók esetében a munkáltatók. Orosházán több cég élt is ezzel.

A munkáltatót terhelő szociális hozzájárulási adóból és szakképzési hozzájárulásból január 1-jétől igénybe vehető új kedvezmények formái: 25 év alatti és 55 év feletti, a tartósan álláskeresők, és a kisgyermekes munkavállalók foglalkoztatása esetén, valamint a szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalók utáni kedvezmény. A kedvezmény alapja a bruttó munkabér összegéig, de legfeljebb 100 ezer forintig terjedhet, az ezen felüli részt már az általános szabályok szerint terheli közteher.

Az akcióterv nem csak az új alkalmazottakra, hanem – a tartósan álláskeresők foglalkoztatása kivételével – a 2012. december 31-én munkaviszonyban állókra is érvényes, így a foglalkoztatottak megtartását és új dolgozók felvételét egyaránt segíti. Az orosházi kirendeltség a lehetőségekről hírlevél formájában értesítette a vele kapcsolatban álló munkáltatókat.

– Január hónapban a kedvezmények igénybevételével a Merian Foods Kft 2 millió forint megtakarítást realizált, ami a bérköltség megközelítően 5 százaléka – tudtuk meg Gyucha Marianntól, a cég gazdasági igazgatójától.

Az OROSházaGLAS Kft-nél a dolgozók mintegy 13%-ánál érvényesíthető kedvezményt jelent az intézkedés: a jelenlegi 150-ből 20 esetében tudják igénybe venni. A havi bérköltségük mintegy fél százalékát teszi ki, akárcsak a Guardian esetében, ahol az érintett dolgozói létszám 53. Utóbbinál ezt a keretet a munkakörülmények fejlesztésére fordítják, előbbinél bérköltségre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.