- hirdetés -

Négy százalékponttal több egészségügyi hozzájárulást kell fizetni a béren kívüli juttatások után. 

A béren kívüli juttatásokat terhelő egészségügyi hozzájárulás mértéke 2013-tól a korábbi 10 százalékról 14 százalékra emelkedik. Így az adóval együtt számítva az összes közteher a juttatás 30,9 százalékáról 35,7 százalékára nő.

2013-tól az iskolakezdési támogatás csak utalvány formájában nyújtható, az utalvány a kibocsátás évének utolsó napjáig használható fel. Továbbra sincs szükség arra, hogy a magánszemély igazolást (például iskolalátogatási igazolás) nyújtson be a munkáltatójához, elég csak nyilatkozatot tennie, azonban ebből következően az esetleges valótlan nyilatkozat jogkövetkezményeit is a magánszemély viseli – közölte az adóhatóság.

2013-tól az Erzsébet-utalvány béren kívüli juttatásnak minősülő havi keretösszege 8 ezer forintra emelkedik. Nem változik az a szabály, hogy a havi juttatási keretösszeg az adóéven belül utólag adott juttatás esetén is alkalmazható. Az utalvány továbbra is felhasználható melegkonyhás vendéglátóhelyen étkezési szolgáltatás igénybevételére. 2013-tól nem adhatók még magasabb munkáltatói közteherrel sem a „régi típusú” fogyasztásra készétel vásárlására jogosító utalványok. Az ilyen utalványok juttatása esetén, ha azt dolgozó kapja, a juttatás bérként, míg ha például a dolgozó közeli hozzátartozója kapja, a juttatás egyéb jövedelemként visel közterheket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.