- hirdetés -

A köztartozásmentes adózói adatbázisban való szereplés esetén nem kell adóigazolást kérni.

Január 1-jétől valamennyi, jogszabályi előíráson alapuló tartozásmentesség igazolása esetében ha az adózó szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban, a tartozásmentességet vizsgáló szerv köteles azt elfogadni, így nem kell adóigazolást kérni.

A köztartozásmentes adózói adatbázis az állami adóhatóság honlapján közzétett, az adózó nevét, elnevezését, adóazonosító számát tartalmazó nyilvántartás, amely azokat az adózókat – év elejétől magánszemélyeket is – tartalmazza, akiknek a közzétételt megelőző hónap utolsó napján nincs a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál nyilvántartott nettó adótartozásuk, valamint köztartozásuk, és ezen időpontig esedékes bevallási és befizetési kötelezettségeiknek maradéktalanul eleget tettek, valamint megfelelnek további jogszabályi feltételeknek is.

Az adatbázis nyilvános,előzetes azonosítási eljárás nélkül a NAV honlapjáról elérhető, az adatok folyamatosan, minden hónap 10. napján frissülnek. A köztartozásmentes adózói adatbázisba történő felvétel iránti kérelem – a KOMA adatlapon – kizárólag elektronikus úton nyújtható be az ügyfélkapun keresztül.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.