- hirdetés -

Márai Sándor súlyos szavaival, gondolataival ünnepelte a város a kultúra napját. Január 22-én a színházteremben telt ház előtt játszottak a Kassai Thália Színház társulatának tagjai.

Dr. Dancsó József polgármester köszöntőjében elmondta: a tavaly útjára indított hagyományt folytatják, amely révén a Himnusz születésének napján határon túli társulat előadását tűzik műsorra, ezzel is a nemzeti összetartozás tudatát erősítve.

Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényének színpadi változatát Beke Sándor rendezte. A két főszereplő (Pólos Árpád, Kelemen Csaba) az előadás után úgy nyilatkozott: megérte a hosszú utat megtenni Orosházára, úgy érezték, a nézők nagyon tisztelték az előadást, a figyelmük, a csendjük inspirálta őket.
– A közönséggel együtt hozzuk létre az előadást – mondta Pólos Árpád. – Ha olyan a közönség, mint ma este volt, akkor belőlünk is olyan mélységek szakadnak fel, amely még mélyebb gondolati síkra visznek.

Kelemen Csaba, Pólos Árpád és Cs. Tóth Erzsébet - maradandó élményt adtak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Márait mindig fontos lett volna játszani, olyan világot és értékeket képvisel, amely hiányzik jelen világunkból – hangsúlyozta Kelemen Csaba. – Az izgalmas, krimiszerű történet mellett olyan értékekről fogalmaz meg gondolatokat, mint a barátság, a szeretet, a szenvedély, a szerelem, a hazaszeretet, az öntudat, a család. Ezért fontos, hogy ezt minél több emberhez elvigyük, és minél többen úgy élhessék bele magukat ebbe a feszült történetbe, hogy közben nagyon sok mindent megtud az életről, az igazi értékekről.

A regény 1942-ben jelent meg, a nagy indulatoktól feszülő, szuggesztív erejű mű Kassa leghíresebb szülötte, a posztumusz Kossuth-díjjal kitüntetett író stílusművészetének remeke. A barátság regénye, és a leszámolásé, több mint egy szerelmi háromszög története, azáltal, hogy a konkrét kérdések felvetésekor általános igazságok kimondására veszi rá szereplőit. A történet szerint két barát negyven év múltán, egy éjszaka alatt leszámol a múlttal: egyikük csalt és elszökött, a másikuk azzal árulta el a szeretett nőt, hogy cserbenhagyta betegségében. Az előadásban mondhatni a harmadik főszereplő, egyikük halott feleségének szelleme is megjelenik, Nini, a dajka (Cs. Tóth Erzsébet) pedig olykor a mérleg nyelve, máskor a valóságos dolgok képviselője az amúgy gyakran szellemi síkon zajló történetben.

A kassaiak tartalmas estét hoztak a nézőknek, akiknek nemcsak a befogadói szerepet kínálták fel, de az együttgondolkodás, elmélkedés élményét is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.