- hirdetés -

Eredményesen zárult a szombati megmérettetés, mintegy ötvenen vettek részt az Orosházi Capoeira Csoport rendezvényén.

Szombat délután a Vörösmarty Tagintézmény tornaterme adott otthont annak az övvizsgának, melyen megküzdhettek az övükért a capoeira új tanulói. Lucz Roland, az Orosházi Capoeira Csoport vezetője elmondta, hogy izgalmas küzdelmeknek lehettek szemtanúi.

– A mostani rendezvény azért jött létre, hogy megkereszteljük az új tanulókat. Egy övvizsgát tartunk mintegy ötven sportoló részvételével. Először a mesterünk, Formado Marcelo tart edzést, és a haladó tanárok is felkészítik a gyerekeket, majd következik a vizsga, ahol megküzdhetnek a fiatalok az övükért. A capoeira személyiségformáló hatással bír, hosszútávon megalapozza a tanítványok egyéniségét. Egy nagycsaládként működünk, kimagasló a csoport közösség formáló ereje – emelte ki Lucz Roland.

Orosházán két éve van capoeira csoport. Felnőttekkel indultak az edzések, mára már óvodákban is tartanak felkészítést. Az edzések mellett edzőtáborokat is szerveznek, és készülnek az orosháziak a májusi országos versenyre.

A capoeirát fürge, trükkös mozdulatok jellemzik (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Május 10-től 12-ig rendezik azt az országos megmérettetést, ahonnan az első három helyezett kijut a nemzetközi mezőnybe, ez a verseny Spanyolországban lesz. Igyekszünk most erre készülni, bízunk a jó eredményekben – tette hozzá az orosházi csoport vezetője.

Sport, ének, zene, ritmus, harmónia, tánc, ravaszság, harcművészet, fegyelem, hierarchia, játék – így fogalmazzák meg a capoeirások azt, mit is jelent számukra ez a tevékenység.

A capoeira egy brazil harcművészeti játék, melyet a XVI. században a rabszolgák alakítottak ki. Fürge, trükkös mozdulatok jellemzik, a zene szerves része, és két fő stílusirányzata van. Az egyik az Angola, melyet lassabb, földközeli mozdulatsorok, valamint a hagyományok és rítusok tiszteletben tartása jellemez. A másik stílus az ún. Regional, melynél folyamatos, akrobatikus mozgáskombinációk dominálnak. Itt a technikán és a stratégián van a hangsúly.

A Centro Cultural Água de Beber – CECAB csoportot, amihez az orosháziak is tartoznak, Mestre Ratto alapította 2002 januárjában. Célja, hogy a capoeirán keresztül a brazil kultúrát terjessze. Központja Brazíliában, Fortaleza városban található, de a világ számos országában több csoportja működik.

A capoeira történetéről, az edzések menetéről, az övrendszerről bővebben ide kattintva, az orosházi csoport weboldalán olvashattok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.