- hirdetés -

A városi csatornaépítés már javában halad, tavasszal pedig kezdődhet az 1,8 milliárd forintos fejlesztés a szennyvíztelepen.

Aláírták a kivitelezői szerződést az orosházi szennyvíztelep építésére. A jelentős uniós támogatás mellett megvalósuló beruházás során 1,8 milliárd forintból bővítik és korszerűsítik a szennyvíztisztító telepet. A bővítés része annak a pályázatnak, amelynek során a város csatornázottságának aránya a jelenlegi 58-ról 87 %-ra emelkedik, 62,5 km gerincvezeték és 15 km nyomóvezeték épül ki, 3200 ingatlan kapcsolódhat rá a hálózatra.

A nyertes a debreceni KEVIÉP Építőipari és Kereskedelmi Kft., fővállalkozóként a tervezést és kivitelezést is végrehajtja a tervek szerint 2014 év végéig. Ha minden engedély megvan, akár tavasszal elkezdik az építkezést.

Korszerű telep, ami áramot is termel

Az aláíráson dr. Dancsó József polgármester fontos mérföldkőnek nevezte a szerződéskötést, és korszakosnak a teljes beruházást a város történetét illetően, hiszen ennek előtte ilyen volumenű beruházásra nem volt példa. Reményét fejezte ki, hogy konstruktív együttműködés lesz a közös munka során, amelynek eredményeként javul a lakók életminősége, és anyagi megtakarításokat is hoz, hiszen végleg megszűnhetnek a szippantással járó költségek.

Csizmadia Ibolya, dr. Dancsó József és Miklóssy Ferenc ügyvezető az aláíráson
(Fotó: Rajki Judit)

Csizmadia Ibolya, projektért felelős alpolgármester tájékoztatást adott a teljes pályázatról, valamint a teleppel kapcsolatos fontosabb információkat is megosztotta a jelenlévőkkel, köztük a sajtó képviselőivel.

Mint elhangzott, a 7600 köbméter/nap teljesítményű, korszerű mechanikával, biológiával és iszapvonallal rendelkező telepen a keletkező iszapból gázt állítanak elő, melynek felhasználásával fűtés, vagy működés céljára áram is nyerhető.

A telepnek a szigorodó uniós jogszabályoknak is meg kell felelnie, az alkalmazott technológia magasabb színvonalon dolgozik majd, a kibocsátott szennyvíz paraméterei megfelelnek az új szabványnak. A beépített egységek, szűrők biztosítani fogják azt is, hogy a folyamat szagmentes legyen, korszerű, nitrát- és foszfortartalmában csökkentett kibocsátott szennyvizet eredményezve. A kikerülő iszapot a mezőgazdaságban tudják majd hasznosítani.

Kiderült, a meglévő hálózaton a pontszerű rekonstrukciós munkálatokkal mintegy 75%-ban végeztek, a gravitációs csatornahálózat, valamint a hozzátartozó bekötő vezetékek fektetése 5-10 %-os készültségi állapotot mutat. A csatornaépítés kapcsán ismételten kérik a lakosság türelmét. Az aktuálisan érintett utcalistáról itt olvashatsz.

A kivitelező KEVIÉP valamikor Kelet-magyarországi Vízügyi Vállaltként kezdte működését mintegy 50 évvel ezelőtt, jelentős számban épített ipari- és kommunális létesítményeket, közintézményeket, kereskedelmi egységeket, lakossági szolgáltatási, sport- és egyéb multifunkcionális létesítményeket; valósított meg infrastrukturális beruházásokat, környezetvédelmi projekteket. Ott találjuk az orosházi üveggyár építői között is. A cég referencia munkái közt szerepel a beruházáshoz kapcsolódóan többek között a Debrecen, Nyírábrány, Nyírlugos, Nyíracsád, Hajdúhadház-Téglás, Hajdúböszörmény, Makó, Püspökladány, Tiszafüred települések szennyvíz-csatornázási és tisztítási projektek kivitelezése is. Külföldön Kuvaitban, Venezuelában, Portugáliában dolgoztak, jelenleg Romániában építenek. Tavaly a makói, Makovecz Imre által tervezett Hagymatikum épületével Nívó-díjat is szereztek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.