- hirdetés -

Parlamenti képviselőket kérdeztünk arról, mi a véleményük az új járási rendszerről. Az ellenzékiek kétkedők, a kormánypártiak bizakodók.

Tájékoztatást tartottak a leendő járási hivatali dolgozóknak az orosházi városháza nagytermében péntek délelőtt. Emiatt megszakították az éppen zajló képviselő-testületi ülést. Ez ellen a helyi MSZP-sek tiltakoztak, és nem mentek el képviselői helyükről, hanem bent maradtak a tájékoztatón. De később a szervezőknek azt is felrótták, hogy miért nem hívták meg az eseményre Varga Zoltán egykori önkormányzati minisztert, MSZP-s parlamenti képviselőt.

A teremben egyébként jelen volt több országgyűlési képviselő is, akik kérdésünkre elmondták, közülük senki nem kapott meghívót az eseményre. Ennek ellenére van aki beült a terembe, van aki nem. Kíváncsiak voltunk, mi a véleményük a parlamenti képviselőknek az újonnan felálló járásokról.

Varga: elveszik az önkormányzati feladatot

Az MSZP-s Varga Zoltán kifejezte kétségeit az új rendszerrel kapcsolatban.

Varga Zoltán

– Szerintem nem jó irány, hogy az önkormányzatoktól elveszik a feladatokat, és azokat átteszik a járásokhoz. Meglátásom szerint ez nem fogja beváltani a reményeket, de majd maguk az emberek mondják meg a tapasztalatok alapján, hogyan működik az új rendszer, volt-e értelme változtatni. Ha az MSZP-nek lehetősége lesz 2014-ben, akkor visszaadjuk az önkormányzatoknak azt a jogot, hogy a helyi közösségeknek legyen beleszólása a saját ügyeibe. A Fidesz kormány már a kórházi átszervezések kapcsán sem egyeztetett, ezért nem bízom abban, hogy menet közben a járásoknál ez megtörténik akár politikai, akár társadalmi szinten. Azt pedig nem is értem, hogy a Fidesz választókerületi vezetőjének, Simonka Györgynek mi keresni valója van egy ilyen megbeszélésen. Ha a politikának van ebben dolga, akkor meg kell hívni mindenkit. Ha nincs, akkor viszont ne legyen ott politikus.

Jámbor: nem lesz olcsóbb az államnak

A Jobbik képviselője, Jámbor Nándor jelen volt a képviselő-testület ülésén, de nem ment be a járási tájékoztatóra. Így őt is utólag kérdeztük meg.

Jámbor Nándor

– Én feladatban gondolkodom. Ezek eddig is adottak voltak, így szerintem mindegy, hogy az önkormányzat vagy a járás ennek a gazdája. Az átszervezésekben egyébként nem látom, hol jelenik meg a költségek csökkenése, szerintem a járási rendszer nem lesz olcsóbb, mint az eddigi önkormányzati. Hogy az ügyfél szempontjából jó lesz vagy sem, az majd idővel elválik, ők döntenek ennek minőségéről. Az átszervezés egyébként nagyon nyögve nyelősen megy, december 22-én még nincs az új hivatalnak bélyegzője, borítékja, holott január 2-val már kezdeniük kell. Mi nem támogattuk a parlamentben az átalakítást, mivel nem láttuk értelmét. Egyébként nem értem, miért reklamálnak a szocialisták, hogy nem kaptak meghívót. Én sem kaptam. Varga Zoltán pedig minden helyi testületi ülésre eljöhetne, mint ahogy én is teszem, amikor csak időm engedi. Őt eddig talán egyszer láttam ebben a ciklusban. Ha itt lett volna, akkor ő is beülhetett volna a tájékoztatóra.

Dancsó: cél az erős, jó állam Magyarországon

Orosháza egyéni országgyűlési képviselője, a Fideszes dr. Dancsó József beült a tájékoztatóra, majd utána értékelt kérdésünkre.

dr. Dancsó József

– Hosszas és részletes munka áll a mögött, hogy az első értekezletet meg tudta tartani a kormányhivatal főigazgatója és az Orosházi Járási Hivatal vezetője. Számos szervnek kellett ebben együttműködni, mint az állami szakigazgatási szervek, a kormányhivatal és a települési önkormányzatok. Úgy gondolom, hogy ez az együttműködés meg fogja hozni a gyümölcsét, hiszen egymásra vagyunk utalva. Az állam új feladatait, új elképzeléseit meg lehet valósítani. A kormányzás megköveteli azt, hogy ezek a szereplők továbbra is együtt gondolkodva végezzék a feladatokat annak érdekében, hogy az állampolgárok, akik naponta kapcsolatba kerülhetnek a járási hivatal munkatársaival az ügyintézésük során, jó színvonalú, hatékony kiszolgálásban részesüljenek. Hiszen az az érdekünk, hogy egy erős, jó állam legyen Magyarországon.

Simonka: az összefogásban rejlik az igazi erő

A tájékoztatón jelen volt Simonka György Fideszes országgyűlési képviselő is. Kérdésünkre elmondta, ő sem kapott külön meghívót, de miután a választókerületéhez tartozó települések egy része az orosházi járáshoz tartozik majd, így fontosnak érezte, hogy jelen legyen az eseményen. Egyébként éppen az ő jelenlétét nehezményezte az MSZP-s képviselő.

Simonka György

– Értetlenül állok Varga Zoltán számonkérése előtt. Ez a munka és ez az időszak az együttgondolkodásról és összefogásról szól. Úgy gondolom, hogy nagy hiba lenne politikai támadásoknak kitenni azt, ami elsősorban az emberekért történik. Húsz év lemaradásban vagyunk a köz- és államigazgatás átszervezésével. Most ezt a lemaradást próbáljuk pótolni. A jogos választói igény és az ésszerűsítések azt kívánják, hogy a politikai szereplők számát – legyen szó helyi önkormányzati, vagy országgyűlési képviselőkről – csökkentsük. Az átalakításokkal el tudjuk érni azt, hogy az állampolgárok ügyes-bajos dolgaikat egy helyen, a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben intézzék el. Látni kell, hogy a siker kulcsa a minél szélesebb körű együttműködésben van. Kiváló példa erre az orosházi és a mezőkovácsházi kistérség összefogása, mely a sikeres útépítési beruházásokban mutatkozott meg. Közös érdekérvényesítésre van szükség továbbá az előző parlamenti ciklusokban felhalmozódott adósság átvállalása kapcsán, és ugyanilyen fontos a szomszédos járások szoros együttműködése. Ebben az időszakban, amikor az ünnep járja át minden gondolatunkat, a szeretetnek és a békességnek kellene betöltenie a családok életét. Éppen ezért nincs helye politikai pengeváltásnak!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.