- hirdetés -

A mezőgazdasági szektorban bevezetett fordított adózás első tapasztalatait összegzi a NAV.

A Dél-alföldi régióban lefolytatott ellenőrzések során a fordított adózás kiterjesztésével kapcsolatos, 2012. július 1-jétől hatályos áfa előírások vizsgálata összességében pozitív tapasztalatokkal zárult. Az adózók megértették és megfelelően alkalmazzák az új előírásokat, ezzel kapcsolatos jogsértéseket nem tárt fel az adóhatóság – tudtuk meg Jegyinák Attila sajtóreferenstől.

– Egy dologra azonban érdemes felhívni a figyelmet. Az ellenőrzések során a revizorok több szabálytalanságot is találtak a fordított adózás alkalmazhatóságának megállapításához szükséges nyilatkozatok kérdésében. A vizsgált esetek nagy részében a nyilatkozat vagy nem tartalmazott arra vonatkozólag információt, hogy az eladó jogszerűen ad-e fordított adózással kiállított számlát, tehát nem a felvásárlónak kell felvásárlási jegyet kiállítania, vagy egyszerűen nem is volt ilyen nyilatkozat.

A mezőgazdasági szektorban tevékenykedő gazdálkodóknak minden esetben körültekintően kell eljárniuk a fordított adózással érintett termények adásvétele kapcsán, hiszen a mezőgazdasági tevékenységet folytató különleges jogállású adóalanyt továbbra is kompenzációs felár illeti meg, amennyiben a termékértékesítése keretében a saját gazdaságában termelt termékeket adja el. Ebben az esetben az áfatörvény különös szabályai vonatkoznak rá. Mindezek miatt van nagy jelentősége az említett nyilatkozatnak, amelyből a vevő számára világosan ki kell derülnie, hogy az eladó milyen minőségében értékesíti az adott terméket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.