- hirdetés -

Békés Megyei Nemzetiségekért Díjban részesült a Német Nemzetiségi Önkormányzat 2. elnöke.

Idén a medgyesegyházi művelődési ház adott otthont a Békés Megyei Nemzetiségek Napja alkalmából tartott díjkiosztó gálaünnepségnek. A szerdai rendezvényen az emlékplaketteket és elismerő okleveleket Kónya István, a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke adta át, majd színes ünnepi műsort tekinthettek meg a résztvevők. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár, az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviseletében.

„Békés Megyei Nemzetiségekért Díj” Plakettet és Elismerő Oklevelet adományozott dr. Forman Istvánnak a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése Nemzeti, Etnikai, Vallásügyi és Civil Bizottsága a Békés Megyei Német Önkormányzatok Szövetsége javaslata alapján.

Amint a méltatásban elhangzott, Orosházán 1998-ban alapították meg a Német Kisebbségi (ma: Nemzetiségi) Önkormányzatot, amelyben a kultúráért felelős 2. elnökként a mai napig tevékenykedik. 1999-ben oroszlánrésze volt a Pap Gyula 100. születésnapjához kötődő kiállítások megszervezésében Orosházán és Weimarban.

Az elismerést Kónya István, a megyei közgyűlés alelnöke adta át dr. Formann Istvánnak

Ő ösztönözte a sváb batyus bál szervezését Orosházán, amely 12 év óta mindig telt házzal nagy tetszést arat. A hagyományos Német Hét rendezvényei közül hozzá tartoznak a vers- és prózamondó, valamint az ország ismereti versenyek, amelyeken a tanulók nagy számban vesznek részt.

2001-ben aktívan részt vett Harruckern Ferenc Dominik báró emléktáblájának avatása kapcsán rendezett emlékülés és emléktábla avatás szervezésében. Az emlékülésen elhangzottakat egy kis könyvben németül és magyarul meg is jelentette az önkormányzat.

Emellett kutatja az orosházi németek történetét, amiről egy tanulmánya meg is jelent 2010-ben. Szintén 2010-ben tartott egy tartalmas előadást a malenkij robotra elhurcolt Békés megyei németek sorsáról az elhurcolás 55. évfordulója kapcsán rendezett gyulai emlékülésen.

Rendszeresen rész vesz a Békés-Csongrád megyei Iskolaegyesület munkájában, sőt az évenként megrendezésre kerülő „Ki mondja szebben?” vetélkedőkön a korcsoportjában többször ért el szép helyezést.

Amikor beköszönt az ősz, Orosházán évek óta rendez a Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) egy, a magyarországi németséggel foglalkozó kiállítást, melynek szintén ő a fő szervezője. Az idei kiállítás „Kővé vált hit” címmel a Temesi Bánság 18. századi templomépítészetével foglalkozott. 2000 óta tevékeny tagja, 2010 óta korelnöke a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Közgyűlésének, amelynek munkájáról a megyei önkormányzatokat rendszeresen tájékoztatja.

Jelenleg két munkacsoport tagja, feladata, a magyarországi németség történetének és néprajzának új módszerrel történő feldolgozása.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.