- hirdetés -

A 2012/2013. évi vasúti és autóbusz menetrend december 9-én lép életbe, és 2013. december 14-ig lesz érvényben. Orosházát is érinti a változás, indulás előtt érdemes érdeklődni.

A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint a vonatok közlekedése több térségben is kedvezően változik.

A főváros és Békéscsaba között az eddigi tizenkilenc helyett naponta harminc vonat fog közlekedni óránkénti ütemes menetrendben. A vonatok menetideje két óra huszonnyolc perc lesz, ami a közúti közlekedésnél jelentősen rövidebb. A békéscsabai vasútvonal óránkénti menetrendjének köszönhetően a csatlakozó mellékvonalak utasainak is bővülnek a lehetőségei.

Az utasok a 2012/2013-as menetrendkönyvet az ország több mint 200 helyszínén, a nagyobb vasútállomások pénztáraiban tudják megvásárolni 795 forintért. A 2012. december 9-től 2013. december 14-ig érvényes menetrendi információk megtalálhatók az ELVIRA internetes menetrendi keresőben, a menetrendkönyvben, vagy információ kérhető a MÁVDIREKT 06 (40) 49 49 49-es telefonszámán is.

A buszjáratok menetrendje is változik

Az új menetrend lényegi változásai a közlekedési kormányzat törekvéseivel állnak összefüggésben: alapvetően a közösségi közlekedési kapacitások jobb összhangját, a vasúti-közúti párhuzamosságok kiküszöbölését, valamint a korábbinál jobb csatlakozásokat hivatottak biztosítani a közlemény szerint.

A menetrendváltozással – az eddigieken túl – újabb ütemes menetrendet vezetnek be többem között a Debrecen-Békéscsaba-Szeged, vonalon.

December 9-től kezdődően a helyközi autóbuszjáratokat elővárosi, regionális és országos kategóriákba sorolják be. Újdonság, hogy az országos személyszállítási szolgáltatásban több vonalon egyes autóbuszjáratokat emelt szintű járatként közlekedtetnek. Ezek az autóbuszok ezután csak kiegészítő díj megfizetésével vehetők igénybe.

Jövőre nem számítanak lényeges változásra az utasforgalom tendenciájában, a helyközi utazások száma várhatóan stagnál, vagy kis mértékben csökken, a helyi közlekedésben pedig minimális utasszámvesztés várható.

A Volán-társaságok gazdálkodásában sincs előjele döntő, pozitív változásnak, helyzetük minimális saját erőből történő autóbuszvásárlást tesz lehetővé, továbbá más fejlesztések, felújítások is csak korlátozottan lesznek lehetségesek, kivéve a pályázatokon elnyert forrásokból megvalósulókat – olvasható a közleményben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.