- hirdetés -

December és február között ölthet járványos méreteket az influenza. Aki szeretné, az lehetőleg december közepéig oltassa be magát.

Ősz végén, tél elején megkezdődik az influenza szezonja. Aki biztos védettséget szeretne a vírusokkal szemben, javasolják, hogy idejében oltassa be magát!

A májátültetésen átesett orosházi Csete Sára tavaly kaphatott először influenza elleni védőoltást, és 9 hónapig nem is volt beteg. Viszont az idei őszi, hűvösebb idő beálltával már megfázott. A kislány számára fokozottan javasolt a védőoltás felvétele. – Pénteken kapta meg Sára az idei influenza elleni védőoltást, ami nem kötelező számára, de az oltási tanácsadónk nagyon javasolja, amivel a gyerekorvosunk is egyetért, így természetes, hogy beoltattuk – mesélte Sára édesanyja, Molnár Szilvia.

Oltással vagy nélküle?

– Bízom benne, hogy ismét megvédi hónapokon keresztül mindenféle megbetegedéstől. Amíg Sára nem kaphatott védőoltást, addig mi, családtagok oltattuk be magunkat. Párom a munkahelyén mindig él a lehetőséggel és felveszi a védőoltást, én még egy picit vacillálok rajta, mert nem vagyok igazán híve ezeknek az oltásoknak, inkább a természetes gyógymódokban hiszek. Mivel speciális a helyzetünk, így természetes, hogy Sára érdekeit tartjuk szem előtt, így valószínűleg magam is felveszem a védőoltást.

Kiss-Horváth Éva kétgyermekes anyuka nem hisz az influenza elleni védőoltásban, mint mondta, ahogy eddig, úgy ezután sem fogja beoltatni gyermekeit. – Nem feltétlen teszek jót a gyerekekkel, ha beadatom. Az a legnagyobb baj, hogy mindjárt a gyógyszerekhez nyúlnak az emberek, ha betegek, ezt sugallják mindenfelől, holott inkább a természetes gyógymódokhoz kellene ismét folyamodni – fejtette ki véleményét.

Az orosházi dr. Szemenyei Gabriella háziorvos, az influenza figyelőszolgálat egyik tagja, vegyes körzetben dolgozik. Az őszi szezonban eddig még nem volt influenzás betege, és a hurutos betegségek miatt orvoshoz fordulók száma sem túl magas még. – Az influenza elleni védőoltást személy szerint minden rizikócsoportba tartozónak ajánlom felvenni, az érintettek ráadásul az oltóanyagot ingyen kapják meg. Még egyáltalán nem késő beadatni, kb. 2 hét kell az immunitás kialakulásához – tájékoztatott dr. Szemenyei Gabriella.

Oltóanyag a háziorvosnál és patikákban

Orosházára november elején 7800 adag térítésmentesen igénybe vehető FLUVAL AB oltóanyag érkezett, amit a népegészségügyi intézet munkatársai juttattak el a háziorvosi rendelőkbe – tájékoztatott dr. Mucsi Gyula megyei tisztifőorvos. A térítésmentes oltások mellett a gyógyszertárakban vényre (esetlegesen munkáltatói költségtérítéssel) influenza elleni oltóanyag is beszerezhető. – Az influenza elleni széleskörű védekezés érdekében fontos, hogy minél nagyobb számú oltásra kerüljön sor a közlekedési, rendészeti, oktatási, közellátási feladatot teljesítő foglalkozási ágakban, valamint a diákotthonok, kollégiumok lakói és más közösségek tagjai között – emelte ki a megyei tisztifőorvos.

Oltóanyag a patikákban

Az Orosházán működő 8 gyógyszertár térítéses influenza elleni védőoltás ellátottsága a kistérségi népegészségügyi intézet munkatársaitól kapott információ alapján: 4 patikában nem tartanak készleten oltóanyagot, viszont megrendelés esetén rövid idő alatt, azaz másnapra be tudják szerezni. További 4 patikában rendelkeznek oltóanyag készlettel, ott 3 típus közül lehet választani. Az oltóanyag árak átlagosan 1800 és 2200 forint között mozognak.

– Az influenza figyelőszolgálat sokéves tapasztalata szerint a megbetegedések száma december és február között ölthet járványos méreteket. Az oltóanyagok 2-3 hét alatt váltanak ki ellenanyagválaszt a szervezetben, ezért érdemes minél hamarabb, lehetőleg december közepéig beoltatni magunkat. A védőoltás kb. 3 hónapig nyújt védelmet az oltóanyagban lévő vírustörzsekkel szemben – hangsúlyozta dr. Mucsi Gyula.

Arról, hogy ki jogosult influenza szezonban térítésmentes védőoltásra, itt olvashattok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.