- hirdetés -

A lakosok kérdeztek a közmeghallgatáson, a képviselők – néha egymást sértegetve – vitatkoztak, végül a többség szavazataival bevezették az új adót. Ez volt a testületi ülés egy mondatban.

Szép november végi reggelt kívánunk! A mostani ülés igencsak viharosnak ígérkezik. Tegnap már összefoglaltuk, mik lesznek a témák, ide kattintva elérhető. A technikai probléma elhárult, újra nézhető az élő adás itt.

Klikkelj a témára, oda ugrik az oldal
Közmeghallgatás Lakásszövetkezet Tűzoltósági beszámoló Művházvita Költségvetési vita Kommunális adó

21. A köznevelés átszervezése kapcsán felmerült munkajogi kérdések javaslatait 11 igennel fogadták el.

Ezzel ért véget a nyilvános ülés, köszönjük a figyelmet.

15:25 – 16:20

Kommunális adó

20. A helyi adókról szóló rendelet módosításánál tartunk. A témában csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak, a részleteket itt olvashatjátok.

Fetser János az előző napirendhez kötve elmondja, Dancsó fél órán át beszélt és csúsztat, nekik csak 5 percük van arra, hogy véleményt formáljanak. – Önök azt ígérték, hogy nem lesz új adó, vagy emelés, most mindkettőt meg akarják szavazni. Hogyan védték meg a nyugdíjat? Szerzett jogokat vettek el. Nem igaz, hogy a várost csak így lehet működtetni. A 2006-os átadási-átvételi és a 2010 átadási-átvételi könyveket tegyék ki az OrosCaféra, vagy hozza ide be. Ha nem teszi, mi megtesszük. Nem az itt élők érdekeit szolgálja, hogy a gyerekeknek összevont osztályba kell tanulni. Nem lehet megélni 47 ezer forintból, és nem igaz, hogy nem lehet más alternatíva. Nem volt egyeztetés, előzetes megbeszélés erről. Kész tényként idehozzák, hogy Dancsó Mikulás ajándéka 18 ezer forint ingatlanonként. Mit ad ezért az adóért az embereknek?

Németh Norbert (Jobbik) egyetért az MSZP-vel és nem támogatja az adó kivetését. – Az általános megszorítások, adóztatások nem vezetnek sehova, vonja vissza ezt az előterjesztést. Ha nem teszi, akkor polgári engedetlenségre szólítok fel mindenkit, hogy ne fizesse ezt az adót – mondta és módosító indítványt tett, hogy a devizahitellel terhelt ingatlanok után ne kelljen adózni, ha mégis bevezetik ezt.

Füvesi Sándor szerint a fideszes többség szavazógépként meg fogja ezt szavazni, ezért legalább módosítani akarna. Más településekhez mérten itt kevesli a kedvezményezetti kört. – Olyan helyen, ahol van kommuniális adó, ott nincs szemétszállítási díj, erről nem kaptunk hírt. Ahogyan Németh Béla elmondta, sok forrást elvisz az állam, igaz feladatot is. De nem annyi feladatot, mint forrást és most a lyukakat akarják betömni. Említettem, rosszul vezetik a várost, felsoroltam egy sor dolgot, és önök egyiket sem cáfolták. Évente egy milliárd forint adóbevétel mellett hogyan fordult meg ez az adó a fejükben? Hova tűnt ez a pénz? Ez az adó igazságtalan , fűnyírószerűen érinti az egyre több szegényt, és a gazdagot is.

Csizmadia Ibolya szerint az ország eladósítása miatt jutnak most oda, hogy kommunális adót be kell vezetni. – Zárjuk be az intézményeket? Szűnjenek meg munkahelyek? (Fetser bekiabál, hogy az önök munkahelye szűnjön meg. Némi rendreutasítás, viszontválasz után Csizmadia folytatja) Az adó alól többen mentességet kapnak.

Fetser János az előterjesztésben összehasonlítási példaként több település kommunális adóját sorolta fel, szerinte azt is meg kellene nézni, hogy ezeken a településeken mennyi az egyéb adóbevétel. – Mi töröltük el ezt az adót korábban, mert nem volt rá semmi szükség. Szégyenteljes út, amit csinálnak, nem vitatják meg a vállalkozókkal, a képviselőkkel, a hozzá nem értésüket tették most ide az asztalra akkor amikor süllyed a város a szegénységbe.

Zalai Mihály alpolgármester az adóvitában

Zalai kiemeli, adócsökkentésről is szó van az előterjesztésben az építményadó kapcsán. – Az ön tevékenysége vastagon benne van abban, hogy egy ilyen előterjesztést kell most tárgyaljunk. Orosházán lakóingatalonkat érintő építményadó nincs, a mostani adó a lakástulajdonosok és a bérleti joggal rendelkezők számára jelent ez új adónemet, az ingatlanadóba ennél több minden beletartozik, a kettő nem ugyanaz. (Itt Fetser János újra bekiabált, hogy mit, nem értettük, de szópárbajba keveredett Zalaival). – Amikor azt kérdezik, hova tűnt a pénz, akkor önök tisztában vannak a válasszal, például az iskola működtetésére. Az eddig elért eredmények, támogatások, kulturális és sport értékek megőrzéséhez szükség van az új adóra a város 2013-as stabil működéséhez.

Bogdánffy Csaba szerint fehérruhás érintetlen hölgynek számít Gyurcsány, Bajnai a mostani vezetők, Orbán, Matolcsy mellett. – Hivatkoztak arra, hogy 400 millió az iskolák működtetése, próbáltuk volna ne vállalni. Ez az összeg nem hirtelen nőtt ennyire, nem most keletkezett, ez korábban is volt, most is feladat lesz. Ez az előterjesztés azért veri ki a biztosítékot, mert nem tesz különbséget lakóépület, lakók, illetve keresők száma alapján, egységes kommunális adót vetnek ki mindenkire, abszolút szociális érzéketlenségre vall. Nem tudunk vele egyet érteni és úgy gondolom, hogy a lakosok sem.

Tóth Zoltánné (Fidesz) bízik a szakemberekben és a polgármesterben, szerinte pontosan kidolgozták az előterjesztést. Füvesi szerint azonban nem kellene bíznia bennük, mert a kórházigazgatóban is bízott, és mi lett a vége. – Ezt az előterjesztést az éj leple alatt kiküldték, tegnap sajtótájékoztatón bejelentették, most meg megszavaztatnák. A nap csúcspontja hogy Gyurcsány a hibás. De önök kormányoznak, Orosházát önök irányítják. Lehetne ezt a várost jobban vezetni, csak ahhoz önöknek le kellene mondani, erre fel is szólítom őket – mondja Füvesi, aki bejelenti, az MSZP kivonul a szavazás előtt.

Csizmadia Ibolya sajnálja, hogy Fetser János országyűlési képviselőként nem küzdött ennyire az emberekért. (Ekkor Fetser beszól neki hogy “Te milyen buta vagy!” Dancsó rendreutasítja és megjegyzi, a sértettség beszél Fetser Jánosból, amiért nem választották újra, és határozott hangon lemondásra szólítja fel).

Fetser nem sokkal korábban Zalait nevezte gyengeelméjűnek, aki akkor nem foglalkozott ezzel, de most bocsánatkérésre szólítja fel Fetsert! – Az MSZP-nek mindenről csak a Monnyon le! jut eszébe, más céljuk nincs, mint hogy elérjék, MSZP-s polgármester legyen.

Fetser János ügyrendben kér szót: – Szerencsétlen mondat volt, elnézést kérek Csizmadia Ibolyától és visszavonom amit mondtam. De tartom azt a véleményem, hogy a fideszes városvezetés miatt van rossz helyzetben a város.

Dancsó a jogszabályt ismertetve tisztázza az ingatlanadó és a kommunális adó közötti különbséget. – Elmondtam azt is, miért kell ezt a fájdalmas lépést megtenni. Az iskolák működtetése 400 millió és nincs hozzá állami normatíva rendelve. 200 millió a városüzem feladat ellátása, 120 millió az óvoda, 120 a szociális ellátás, ez mind saját forrásból kell megoldani. Mellette a gyerekétkeztetés, a kultúra, a sport, könyvtár, múzeum, kistérség, városgazdálkodási feladatok vannak, ez mind pénzbe kerül. Ez már több is, mint egy milliárd forint – magyarázza. Szerinte amikor 2-3 gyerek marad egy osztályban, akkor a törvényi előírások szerint sem szabad önálló osztályt indítani. – Több lehetőséget néztünk át, hogy kik mentesüljenek, végül úgy döntöttünk, hogy végül a lakásfenntartási támogatottak mentesülnek, de más körbe tartozóknak sem kell fizetni majd az adót. Örültem volna, ha a közműadó önkormányzati lett volna, mert akkor nem ez az előterjesztés lenne itt, de nincs erre mód. Az az út, amit Füvesi úr javasolt, azonnali 150 milliós kiadás növelést jelentene, de ez nem járható.

MSZP-s kivonulás

Bogdánffy Csaba nem kételkedik abban, hogy többségként az ellenzékiek véleményét figyelmen kívül hagyva megszavazzák a napirendet.

Németh Norbert megismétli a módosító javaslatát, mely szerint a devizahitellel bírók is mentesüljenek az adó megfizetése alól. Dancsó ezt nem támogatja, mert bonyolult technikai problémákat vet fel.

4 igen, 6 nem 4 tartózkodás mellett nem fogadták el a módosítást. A név szerinti szavazás keretében 10 Fideszes igen, 3 MSZP-s és 1 Jobbikos nem mellett elfogadták a napirendet.

Fetser János ügyrendben szót kérve bejelenti, tiltakozásként kivonul a frakció az ülésteremből.

15:24

19. A folyószámla-hitellel kapcsolatos előterjesztésnél vita nem volt, a név szerinti szavazás szerint 9 igennel 4 nem ellenében megszavazták az előterjesztést.

14:13 – 15:04

Költségvetési vita

18. A költségvetési koncepciónál tartunk.

Dávid Zoltán pénzügyi bizottsági elnök ismerteti a bizottság álláspontját. Kiemeli, hogy a költségvetés elkészítése bevételi és kiadási oldalon az ezután elfogadott törvényekre alapul majd. Vitathatalan, hogy a helyi adókból befolyó összegekkel tudjuk elérni, hogy a törvényt betartva, hiány nélkül tervezzék a költségvetést. A bizottság elfogadásra javasolja a koncepciót.

Dancsó József ismerteti a könyvvizsgáló egyetértő véleményét, amely azt tartalmazza, hogy a koncepció mindenben megfelel az előírtaknak.

Fetser János szól először hozzá a témához. Kifogásolja, hogy nem kapták meg írásban a könyvvizsgálói jelentést. Szerinte a koncepcióban benne van, hogy igazából még nem tudható, hogy az önkormányzat miből és mennyiből, milyen keretek közt gazdálkodhat, mert óránként változik a törvény. – Ez a kormány elszánta magát arra, hogy a költségvetési hiányt 3 % alatt tartja. Ezt a célt lehet helyeselni, de az eszközöket nem. Ennek áldozata lett a vidék Magyarországa, a gazdaság, az egészségügy, a közigazgatási rendszer. Rosszabbodik a családok helyzete és remény sincs rá, hogy ez javulni fog. Rákosi módjára államosítanak, átgondolatlanul, kapkodva jól működő rendszereket vernek szét. A cél, hogy a nagyvezér megmondja, merre menjen az adott település, ágazat és mindenkinek egyszerre kelljen masírozni – fogalmaz. Kiemeli, hogy a hiány elkerülése érdekében sok célt sorolnak fel, köztük a családok és rászorultak támogatása. – Ez a jelenlegi legfontosabb cél, helyes hogy bekerült az anyagba, de ennek külön pontot kellene szánni. Lehetne úgy fogalmazni egy koncepciót, hogy ne a bevételi oldalt növeljük, hanem a hiányt csökkentsük. Szigorú létszámgazdálkodást kell alkalmazni, mutassanak példát magukon, egy alpolgármesterre sincs szükség.

Füvesi Sándor példákat sorol a koncepcióhoz. – A költségvetésben van kiadási és bevételi oldal. Sok 10 és 100 milliókat folyatnak ki, ennek megvan a böjtje, Orosháza eladósodott és új adót akarnak az orosházik nyakába varrni – mondja és sorolja a Pásztor pert, a fürdő 1%-t, a Hotel Alföld megvásárlását, a Körös Volán támogatásának megszavazását, a póttámogatásokat, a Média Kft-t támogatását, a kórházat, a kanál-villa megvételét. A főtérre is kitér, hogy miért adtak több 10 milliós pótmunkára engedélyt és jelzi, hogy korábban kért kimutatást a pótmunkákról, amit azóta sem kapott meg. Felhozza a Városüzemetetési Zrt vezetőjének bérét és prémiumát, ami szerinte igenis több, mint 16 millió forint. Érinti, hogy miért adták át a Mezgét, hogy közel 100 embert bocsátottak már el. – A díszpolgári címért járó pénzt is csökkentették, de a 3 alpolgármestert nem, mert az kell – fogalmazott.

Jámbor Nándor (b) szerint újra kell tárgyalni az államadósságot

Jámbor Nándor országgyűlési képviselő is szót kapott. – Füvesi úr a városi intézkedéseket bírálta, de amikor az előző nyolc év elhibázott gazdaságpolitikája kerül szóba, akkor azt mondja, ne nyolcévezzen már. A kialakult helyzet következtében a kormány reagálási kényszerhelyzetbe került. Matolcsy unortodoxnak nevezett gazdaságpolitikát folytat, én ezt nem nevezném annak, ezt már Romániában véghezvitték mégpedig Ceausescu – mondta. Hozzátette, hogy kizárt ebben a formában a gazdasági növekedés, a fogyasztás visszaszorítása nem fogja beindítani a gazdaságot. – Erre egy mód lehet csak a Jobbik álláspontja szerint, mégpedig az, ha leülnénk és újratárgyalnánk az adósságot, annak átütemezését. Ezt már számos ország megtette. Olyan szociális válsághelyzet van ma Magyarországon, amivel igenis foglalkozni kell és nem hagyhatjuk, hogy tovább eszkalálódjon. Itt már semmire nincs pénz, bejön a kommunális adó kérdése, de kérdem, lesz kint behajtani a be nem fizetett adót? Nem hiszem. Gondolják át újra.

Csizmadia Ibolya felveti, hogy még az MSZP kormány idején indult az ország ellen a túlzott deficit eljárás, és a mostani kormány szorította le 3 % alá a hiányt, mert enélkül az ország elesik a támogatási pénzektől. – Az önkormányzatnak stabilan kell gazdálkodnia, ez jellemző erre a koncepcióra.

Füvesi Sándor kap újra szót: – Hányszor mondtam a kórházi, pedagógusi törzsgárda elismerések visszaállítását, hogy a nagycsaládosok autóbuszjegyét támogassák, a HPV vírus elleni oltásos felvetésemre nem tudnak értelmeset mondani, kértük, hogy legyen az időseknek ingyenes a szemétszállítás. Ezeket mind javasoltuk, de leszavazták. Azt írják, hogy a GDP növekedés segíti az államháztartási hiány csökkenését, de kérdem, melyik országról beszél a Fidesz, mert itt nincs növekedés.

Zalai Mihály jelzi, percek óta országos pénzügyekről folyik a szó, ami nem véletlen. – Ha arról beszélünk, hogy 3% alatt kell megfogni a hiányt, akkor jó úton járunk. Számos módon vertük át Brüsszelt, 2006-ban maga Gyurcsány Ferenc mondta el, hogy trükkök százait alkalmazták, hazudtak éjjel-nappal. Ezért nem véletlenül tartják folyamatosan nyomás alatt az országot, pedig más országoknak magasabb hiányt is elnéznek. Az ország elsősorban egy ilyen politizálásnak lett áldozata. Sokadjára elmondom, két főállású alpolgármester dolgozik a polgármester mellett, mint annak idején Fetser János mellett. Amikor a spórolással jönnek, érdekes módon nem magukon kezdik, hanem máson. Elmondom, hogy a lecsökkentett testületi és bizottsági létszámmal jelentős megtakarítást értünk el, ne mondják, hogy nem magunkon kezdtük. Ebben a koncepcióban is jelentős kiadáscsökkentés jelenik meg, de gazdag kulturális életet tudtunk biztosítani a városban, civil támogatást nyújtunk, nem kötelező szociális ellátást adunk, ott a sportélet és a helyi buszközlekedést is fontosnak tartjuk.

Fetser szerint Orbán pávatáncot jár, 100 milliárdos kárt okoz azzal, hogy nem állapodnak meg az IMF-fel, jobboldali közgazdászok sora bírálja az önök gazdaságpolitikáját. – Bruttó 12,5 millióba került a vezetés az orosháziaknak 2005-ben, most pedig, 2012-ben ez bruttó 25 millió – mondta.

Dávid Zoltán emlékeztet, a kórházi törzsgárdát az előző ciklusban szavazták meg, korábban ez senkinek nem jutott eszébe, ezért most furcsának tartja, hogy most a másik oldal a törzsgárda felfüggesztését kifogásolja.

Németh Norbert egyetért abban, hogy az MSZP elmúlt nyolc éve valóban nem jól sikerült, és ezzel most a Fidesznek nincs könnyű helyzete. És ahogyan a lakásszövetkezetnél is alapvető gond, hogy nincsenek meg a felelősök, úgy igaz ez országos szinten is, és ez nem jó. – Húzzuk a nadrágszíjat, lassan kettévágjuk magunkat. 3% alatt lesz a hiány? Nagyon jó! Közben a magyar nép éhen hal. Polgármester úr kérje már meg Matolcsyt, hogy tárgyalja már újra az adósságot. Ön nagyon jól tudja, hogy az államadósság visszafizetethetetlen, ebből az adósságspirálból nem fogunk kijönni.

Németh Béla szerint a privatizácó kiszolgáltatott helyzetbe hozta az országot, soha nem látott mértékű állami támogatás elvonása következik 2013-ban, igaz Orosháza esetében az adósság 40%-ának adósságát átvállalja, de az elért eredményeket ha a város fenn akarja tartani, akkor ezt a kommunális adót be kell vezetni. – Ez nem öröm. A kényszerpályának mi vagyunk a végén, akinek ezt a lépést meg kell tenni.Vannak önkormányzatok, akik ezt néhány éve bevezették, mi eddig tudtuk tartani, hogy ne legyen. Reméltük, hogy a közműadó nálunk jelent majd bevételt (Orosházán ez 50-60 millió lett volna), de kiderült állami bevétel lesz. Nullás költségvetést kell készítenünk, erre a lépésre kényszerülünk.

A vitában a polgármester is összefoglalta gondolatait. – 2013 is olyan év lesz, mely komoly erőpróba elé állítja az itt működő cégeket. Heteken át tipródtunk azon, hogy mit lehet kitalálni, senki nem örömmel teszi meg ezt a lépést. Nem lehet – szerintem helyesen – működési hiányra tervezni 2013-tól a város költségvetését, ezért ezt meg kell lépni, hogy a hiányt eltüntessük – mondta. Hangsúlyozta, hogy túlzott deficit eljárás alá vonták az országot 2004-ben, ha nem teljesítjük a követelményeket, akkor megvonják azokat a komoly forrásokat, melyekből komoly fejlesztéseket hajtottak végre.

dr. Dancsó József polgármester szerint egyensúlyban lesz a jövő évi költségvetés

– 2002-ben 53% volt az államadósság, most 80%, csaknem 30%-ot (6000 milliárd forint) tettek önök MSZP-sek ehhez, ezt az utat jelölték ki, de már nem lehet ezen az úton járni. Hozzájött ehhez 2008-as világválság, szigorú idő köszöntött a világra. Senki nem örül ennek, hogy ez bekövetkezett – mondta a polgármester. Kiemelte, hogy a nagy ellátórendszerek átalakulnak, minden kormány azt mondja, átalakulás kell, de senki nem lépte meg eddig. Ők igen, és valóban komoly áldozatokkal jár. – Unalmas azt hallgatni, hogy majd jobb lesz, mert az emberek most akarnak boldogulni. Az államadósság jelentős csökkenése eredményt fog hozni, bár nem hozza el a Kánaánt. A város adósságállományának döntő része 2006-ban jött be, az adósság lett kötvénybe átkönyvelve. 2006 után csak két panelhitel felvétel történt és folyószámlahitel volt akkor is, most is. Az önkormányzatoknak nagy segítséget jelent majd az állami adósság átvállalás. Az iskolák működtetését vállaltuk, ez 400 millió forint, de erre nincs állami forrás, saját erőből kell megoldani.

– Többek között ezért kell a kommunális adóhoz nyúlni, hogy lehessen krétát venni, meg a technikai dolgozókat foglalkoztatni, ezért kell ezt meglépni. Szeretném, hogy a törzsgárda felfüggesztését szeptemberben újragondoljuk, de felelőtlenül nem ígérhetem ezt meg. Az intézkedések azt szolgálják, hogy legyen sport, kultúra Orosházán. Lehet azt mondani, hogy sok pénzt visz Gyopáros, nem is volt mindig átgondolt a fejlesztés. De akkor zárjuk be? Hiszen az orosháziak igénybe veszik a fürdőt a kártyával. Ha bezártjuk, több 10 millió a temperáló fűtés, az őrzés és a szükséges munkák elvégzése. Ez lenne a jó út? Az új adónem nem öröm, tisztában vagyok azzal, hogy mit jelent egy nyugdíjasnak, közfoglalkoztatottaknak. Amíg nem látom a számokat addig nem tudom megígérni, de ha tudjuk, akkor 2014-ben csökkentjük, adott esetben el is törölhetjük ezt az adót. Most nem tudok önöknek más és jobb koncepciót lehelyezni az asztalra.

A határozati javaslatot 10 igen és 4 nem ellenében elfogadták.

13:50 – 14:12

11. A kistérségi társulással kapcsolatos döntések a téma. Többségi szavazással elfogadták a napirendet.

12. Talajterhelési díjak erősen megemelkednek január 1-jétől. Ott, ahol már megépült a csatornahálózat, de nem kötött rá a lakó, lehetősége van azt kedvezményesen megtenni. Csizmadia Ibolya alpolgármester mondott adatokat: – Eddig 287-en kötöttek rá a hálózatra és 52 ingatlan jelezte, elkészült a munkákkal, várja, hogy csatlakozzanak a hálózatra, még az idén is rá fognak. A következő fél évben az önkormányzat szeretné meghosszabbítani ezt az időszakot, így aki 2013. június 30-ig megteszi ezt, annak elengedik a talajterhelési díjat.

10 igen, 4 tartózkodással elfogadták.

13. Vita nélkül, egyhangúan fogadta el a testület bérlakások értékesítésére hozott határozatok visszavonására.

14. Mozdulj Orosháza nevezetű pályázatnál tartunk. Csizmadia Ibolya elmondja, ebből a mozgást, a sportot kívánják népszerűsíteni. A rendezvények jövő nyáron 10 hétvégén lennének a főtéren, és a sportegyesületek, civil szervezetek közreműködésével valósítanák ezt meg.

13 igen, 1 tartózkodással elfogadták

15. AZ OFC székehelye is megváltozik, mert az okmányiroda épületében lesz a járási hivatal. Az új székhely a mostani telephely mellett lesz. Vita nélkül fogadták el a képviselők 14 igennel.

12:14 – 13:18

Művházvita

9. A művelődési ház a téma, melynél Füvesi Sándor kér szót elsőként: – A művelődési ház költségvetését mi soknak tartottuk, most is, régen is, miközben vannak területek, ahonnan hiányzik pénz. Először 32 milliót szavaztak meg, majd folyamatos pótköltségvetést hoznak be, például 1 milliót a szilveszteri programra. Most 40,9 milliós összeg szerepel alatta egy áthúzódó támogatás 8 milliós összeggel. Lesz egy napirend, amikor a kevés bevételre hivatkozva önök egy új adót akarnak bevezetni. Fogunk példát mondani, hogy mire nem kellene költeni és mire igen. Egy intézmény költségvetését tartani kellene, főleg a művelődési háznál, ami tervezhető. Most újabb póttámogatást kérnek és az előterjesztésben még csak a szükséges alapinformációk sincsenek benne.

– Benne vannak – mondja Zalai, aki kiemeli, a tavalyi évben ⅓-ad pénzzel kevesebb forrást terveztek. 2006-ban, amikor bejártuk az épületet, bemutatták, hogy van egy hotelkazán, és nem szakaszolható a fűtés, ha az ügyvezetői irodát fűtik, azzal együtt a színháztermet is. Átgondolatlanul történt annak idején a bővítés és felújítás, amikor önök számon kérik a pénzt a művelődési házon, akkor az ott van a gázszámlában. Nem elegendő ennyi pénz a kultúrára, szívem szerint többet fordítanák rá.

Németh Norbert szerint Zalai csúsztat, mert nem odaítélt pénzről van szó, hiszen szeptemberi levélben kérték a 3 milliós támogatást. Egyetért Füvesivel, hogy a költségvetést tartani kell és kiemeli, 6 éve Fideszes vezetés van, orvosolhatták volna a fűtés gondot.

Miszlai József irodavezető megerősíti, a támogatás folyósításához szükséges a szerződés módosítás, amihez testületi döntés kell, ez egy technikai átvezetés.

Fetser szerint nem valós, amit Zalai elmondott a PMK felújításáról, fűtéséről. – Az előterjesztésben az van, hogy a PMK igazgatója póttámogatást kért gázszolgáltató váltás miatt a számlák kiegyenlítésére. Nem világos, hogy most számlatartozás áll fenn, vagy az egyik szolgáltató többet számlázott, mint a másik? A felújítást követően minden épületrésznek volt funkciója, az épületet kellene szakszerűen üzemeltetni, majd egy gépésszel kimegyek és megnézzük, hogy lehet szakaszolni a fűtést, hogy ne kelljen Pusztainak pótköltségvetést benyújtani.

Pusztai Lajos: "Aktív vagyok a munkában, de nem nyugdíjasként"

Pusztai Lajos igazgató elmondja: a tulajdonos részéről kezdeményezett szolgáltatóváltást hajtottak végre, az előző szolgáltató 3 havi késedelemmel küldött 3 havi számlát, ami jelentősen megterhelte a költségvetést. – A számlákat ki kellett fizetni, hogy a kedvezőbb feltételeket kínáló szolgáltatóhoz átmehessünk. A szakaszolás kapcsán elmondható, a fűtés kivitelezése nem a legjobb, a nagytermet fűteni kell, hogy bizonyos irodákban meleg legyen. Már egyeztettem, van lehetőség a szakaszolás megoldásra, de ez pluszforrást igényel, a kivitelezésnél kellett volna ötletesebben megoldani.

Zalai örül, hogy Fetser érdeklődik a szakaszolás után, mert akkor mégiscsak elismeri, hogy szakszolni kell. Kiemeli, a színpadtechnikára nem költöttek a felújításkor, az énekkari próbaterem éneklésre nem alkalmas, rádiófelvételre igen, az második emeleti termeket áprilistól nem lehet használni, mert az első tavaszi nappal 40 fok van benne, ezt is a mostani vezetésnek kellett megoldani.

Füvesi szerint lassan odajutnak, hogy kukoricára kell térdepelni az MSZP-s politikusoknak, amiért több száz millió forintból felújítottak egy szép belvárosi épületet: – És most 6 év után visszamutogatnak a szakaszolásra. A most kapott néhány mondatos információ benne lehetett volna az előterjesztésben, és ha kérdésünk van, engedtessék már meg, hogy kérdezzünk, és észrevételeket tegyünk.

Fetser szerint korrektül válaszolt Pusztai, aki elmondta, radiátorok szakaszolásával megoldható a fűtés, tehát nem Zalainak adott igazat. – Az épület felújításra szorult, alapos szakmai tervet készítettek és a meglévő forrásból egy rossz épületet felújítottak. Remélem, a Fidesz 2014-ben bukik, és az utána érkezőnek már csak a légkondit kell beszerelni.

Dancsó József: – Füvesi azt mondja, soknak tartja, amit a kultúrára fordít a város, én kevésnek tartom. Fontos, hogy aki szeretne kulturális programokon részt venni, az megtehesse, legyenek programok, személyi, dologi feltételek. Amikor költségvetési pénzekkel okosan kell bánni, akkor általában a döntéshozók azt nézik, hogy mely területet lehet kihúzni és általában a kultúra és a sport kap kevesebbet. Jelentősen csökkent a PMK 2012-es költsége, ebből kell színvonalas kulturális szórakoztató programot nyújtani. Amikor szeptemberben a régi szolgáltató egy összegben számlázott, pedig ütemesen kellett volna neki, akkor gyorsan kellett dönteni, megtettük, hogy lehessen kedvezőbb árat adó szolgáltatóhoz menni. A művelődési ház felújításakor, bővítésekor sok hibát vétettek, megpróbáljuk korrigálni, például a véletlen kifelejtett légkondit is beépítettük. A fűtésrendszer korrigálására várom az adatokat és kiderül, lesz-e erre forrás vagy sem.

10 igen 3 nem, 1 tartózkodással elfogadták

10. A művelődési központ igazgatójának és főkönyvelőjének megbizatása van terítéken. Ez előtt Németh Béla felajánlja a saját termesztésű kukoricáját az MSZP-nek, Pusztainak meg további jó munkát kíván.

Fetser János gyávának nevezi Dancsót, mert szerinte nem vesz részt a vitában, majd lezárva a vitát összegzésében címkézi a szocialista képviselőket. – Senki nem mondta, hogy sok a pénz a kultúrára, vagy hogy kultúra ellenesek vagyunk. Alkalmatlan az ülés vezetésére is, mondjon le! – mondja.

Zalai szerint a testület és a város lakossága is elégedett lehet a PMK működésével, ezt támasztják alá az alpolgármesterhez eljutott észrevételek. Az épület hiányosságait leküzdve kell folyamatosan a programokat biztosítani, és ezt színvonalasan teljesítették – mondta.

Füvesi is visszautasítja, hogy kultúraellenes lenne: – Nézhet polgármester úr tágra nyílt szemmel, a milliós fizujával, mert a 18 ezer forint kommunális adó nagyon sok embernek jelent majd megoldhatatlan terhet. Összességében beszéltem a költségvetésről. Engem nevez kultúraellenesnek? Gratulálok! Említik ezt az épület problémát, úgy tűnik, mintha 2006 előtt nem lett volna fideszes képviselő, nem emlékszem, hogy valaha is felvetették volna, hogy szerintük gond van a művelődési ház felújításával, most persze igen. Az előterjesztés szerint majd fél millió nettóért foglalkoztatnak egy egyéb magasabb végzettségű ügyintézőt – mondja Füvesi, aki szerint az előterjesztésben a FEOR szám nincs rendben.

Dr. Durayné dr. Nikolics Nikoletta irodavezető elmondja, hogy a bizottsági javaslat szerint állították össze az előterjesztést, ezen belül is a FEOR számot és az összeget. A polgármester a FEOR ellenőrzését kéri.

Németh Norbert szerint nem Pusztai keres sokat, hanem az átlagember keveset

Németh Norbert a fizetéseket nézi, kiemeli, nincs Pusztaival baja, még a bruttó 480 ezres fizetésével sem, mert valójában ez reális. – Nem ez a baj, hanem az, ma magyarországon ennyiből lehet rendesen megélni, de az emberek többsége 47 ezer forintból kénytelenek megélni.

Dávid Zoltán azt kifogásolja, hogy bizottság üléseken sosem merülnek fel ilyen észrevételek, testületin azonban igen. Bogdánffy Csaba az ügyvezető fizetése kapcsán megkérdezi, aktív nyugdíjas-e Pusztai Lajos, aki válaszol, hogy nem.

Fetser János azt emeli ki, hogy az ellenzéket kizárták a felügyelő bizottságokból, és nem kaptak bizottsági elnöki posztot sem, erre korábban nem volt példa: – Mindenhol csak az önök emberei voltak ott, Németh Bélát nem szeretem, sok vitánk volt, de nagyobb empátiával fordult a demokrácia felé.

Kovács Árpád szerint Pusztai Lajos megfelel a kulturális élet vezetésére, a PMK irányítására és ezért elfogadásra javasolja az előterjesztést.

Füvesi szót kérve kiemeli, egy hónapban egyszer van ülés, és azért vannak itt, hogy elmondják a véleményt, észrevételt, tart ameddig tart. – Németh Bélát polgármesterként is sokat bíráltuk, de ön volt az, aki bekorlátozta a hozzászólások idejét, kipakolta az órákat, kitette a bizottságokból a szakembereket és fideszes pártkatonákkal tette tele – kritizálta Dancsó intézkedéseit.

Bogdánffy Csaba Németh Béla polgármesterségét idézi, Németh jelzi, pontosítva Füvesi szavait kiemeli, hogy ő nem fideszes és felemlegeti a korábbi ciklus konfliktusokkal teli időszakát.

10 igen 3 nemmel 1 tartózkodással elfogadták az egyes javaslatot (ügyvezető) és ugyanilyen arányban a 2-eset (könyvelő). Mindkettő megbizatása 2016 decemberéig szól.

11:47 – 12:13

5. Tapintható-láthatatlan – a vakok és gyengénlátók a Rotaryval összefogva Bánfi Gábor restaurátor szobrászművésszel tervezik elkészítteteni a belvárost ábrázoló domborműves alkotást, amit a Győry Vilmos téren lenne.

13 igen, 1 tartózkodás mellett elfogadták

6. Az Német Nemzetiségi Önkormányzat székhelye a téma, kiderült, hogy az NNÖ-nek gondjai voltak a felajánlott irodával, mert felújításra szorult. Ebben az önkormányzat segítségükre lesz, és amint lehetőség lesz, akkor biztosítanak egy másik, nagyobb irodát

14 igennel elfogadták a napirend javaslatait.

7. A védőnői szolgálatnál tartunk, a testület 14 igennel megszavazta, hogy a szolgálat a kórház keretében lássa el munkáját.

Elfogadták a területi felosztást is, Orosházán 10 védőnői körzet van.

8. A Városüzemeltetési Zrt társasági szerződését módosítják.

Fetser János kér először szót: – Döntünk 76 millió forint sorsáról. Sokan kérdezik, hogyan hivatkozhat folyamatosan pénzhiányra az önkormányzat, amikor 1 milliárdos az adóbevétel, és komoly fejlesztés nincs. Ez itt egy példa, hogyan megy el 76 millió az orosháziak zsebéből, hogyan veszik el. A városüzem nem tudja, vagy nem akarja visszafizetni a korábbi tagi kölcsönt. Ez a pénz elveszett, és létezni csak papíron létezik, ez a válasz a költségvetés koncepciójára, és az adókra, arra, hova megy el az adófizetők pénze. Ügyes trükk, nem támogatjuk.

Dancsó válaszol: – Komoly jogi felkészülést igényel az előterjesztés, úgy látom, nem sikerült értelmezni. Ezt az összeget már rég a zrt. tőketartalékba helyezésére biztosítottuk, nincs új forrás biztosításáról szó, hanem számviteli szempontból rendezzük, hogy a cégbírónak megfelelő legyen. Amit Fetser úr mondott visszautasítom, nincs szó pénzmozgásról.

10 igen, 4 nem mellett elfogadták.

11:24 – 11:46

Tűzoltósági beszámoló

4. A tűzoltóparancsnok beszámolója következik. Süli Zsolt az Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és Bajkán György tűzoltóparancsnok van jelen. Süli Zsolt röviden vázolja az elmúlt hónapok katasztrófavédelmi téren történt átszerveződéseit, a polgári védelmet, többek között azok számát érintő változásokat, illetve a megyei vezetésben bekövetkezett változásokat, és a kirendeltség feladatait. Elhangzik, Orosháza tekintetében is nagy kérdés volt a lakóházakban a közlekedőkön elhelyezett virágok és egyéb tárgyak sorsa, fórumon tájékoztatták a lakókat. Az ipari biztonságra szintén nagy hangsúlyt fektetnek. Az új szervezeti egység alá az orosházi és kovácsházi hivatásos tűzoltóság tartozik. A hatósági jogköröknél kiemeli, nem a büntetésre törekszenek, de a szabályok betartása mindenkinek érdeke, hogy minél kevesebb beavatkozásra legyen szükség.

Bajkán György orosházi tűzoltóparancsnok ismerteti a tűzoltóság államsításából eredő változáskokat, ilyen változás, hogy a polgári védelmi feladatokat pluszban megkapták a tűzoltók, a tűzoltás mellett ez a harmadik szakterületük. – 2011-ben 56 tűzeset volt, míg idén eddig 68. Az előző évekkel összehasonlítva az eltérés nem jelentős, ezt a számot az időjárás is nagyban befolyásolja a valamennyi tűzesetet felölelő statisztika. A szennyvízhálózat építésével kezdeményeztem egy fórum összehozását, mert tapasztalatok szerint gyakori ilyen beruházásoknál a közműátvágás. Minden ilyen esetet ki kell vizsgálni, és ha közveszély okozása fennáll, akkor feljelentést kell tenni. Valamennyi érintett december 13-án egy fórumon fog tájékoztatást adni – mondta el a parancsnok.

Beszámolnak a tűzoltók - Süli Zsolt alezredes és Bajkán György őrnagy

Füvesi Sándor a laktanya felújítására tér ki, az előterjesztés szerint ez az állami átvétellel megtorpant, a szervezeti átalakítás során a kirendeltség állományának elhelyezése sem megoldott, egy részük bérelt épületben van. Füvesi erről kér tájékoztatást.

Dancsó elmondja válaszában, nem az épület nyert felújítási pályázatot, hanem az épületgépészeti része. Ez azért maradt el, mert állami fenntartásba kerülve törvény szerint idegen tulajdon pályázatában az önkormányzat nem vehet részt. – Reméljük, a tűzoltó laktanya épületfelújítása is sorra kerülhet hamarosan. Az elmúlt napokban volt az éves szokásos nagy gyakorlat a Guardian üveggyárában, ahol azt láttuk, hogy az összes szerv, hatóság és köztük a tűzoltók is kiemelkedően profin, szakszerűen és gyorsan látták el feladatukat. Külön megköszönöm a tűzoltóknál a C csoport munkáját. És kiemelném, hogy a Média Kft munkatársai kapták azt a megtisztelő felkérést a megyei katasztrófavédelemtől, hogy rögzítsék a gyakorlat minden mozzanatát és abból filmet készítsenek, ami az egész országban oktatóanyag lesz a tűzoltóságokon. Ebből is látszik, hogy a médiások is komoly, felkészült csapatot alkotnak.

Zalai Mihály kiemeli, a tűzoltóságok egy évvel ezelőtti átadása kapcsán tájékoztatást tartottak az önkormányzatok számára, hogy miért szükséges az átszervezés. – Bakondi György altábornagy elmondta, hogy 2010-ben a vörösiszap katasztrófa bekövetkeztekor a helyi jegyző hatáskörében volt a tározó engedélyeztetése, nem volt adat arról, hogy a devecseri tározó közelében hol van újabb tározó. A borsodi árvíz kapcsán tartalékosokra lenne szükség, azt mondták neki, a régió területéről 5 főt tudnak adni. Az országon keresztülhaladó ipari veszélyes anyagok ellenőrzése, nyilvántartása is rendezetlen volt, ezt egy kézben, biztonságban kell tartani. Tapasztalható, hogy a lakóházak folyosóin elkezdődött az ellenőrzés, én ezt üdvözlöm, mert élet mentésekor ez igen jelentős kérdés. Az orosházi ipari üzemek esetleges veszélyeinek elhárítását gyakorolják, és ez is az orosházi lakosok biztonságát szolgálja, és a közbiztonsági referens munkájának is megvannak a maga pozitív eredményei – mondja Zalai, köszönve a helyi katasztrófavédelem munkáját.

Horváth József több rendezvény szervezésében vesz részt, a biztonsági terv készítése új, idegen feladatként került eléjük az átszervezések kapcsán, de kiemeli, ez is a biztonságot szolgálja. – A diszkóbalesetek szimulációja és a mezőgazdasági tűzesetek megelőzésének fórumai nagy hatással vannak az érintettekre.

Dancsó összefoglalóként kiemeli, az átszervezés folyamán Orosháza szerepe emelkedett, hiszen a megyei 3 kirendeltség közül egy ide került.

A testület 11 igen, 3 tartózkodás mellett elfogadták a napirendet.

11:16 – 11:23

2. Helyi rendeleteknél tartunk. Némi pengeváltás után szavaznak a rendelettervezetről és a határozati javaslatról: 10 igen, 4 tartózkodás mellett elfogadták mindkettőt.

3. Csizmadia Ibolya alpolgármester kiemeli, a víziközmű kizárólag az állam és települési önkormányzat tulajdonában állhat, ezért az eddig az Alföldvíz tulajdonában álló víziközműtárgyak a város tulajdonába kerülnek át. Ez 78 millió forint értékű. Az előterjesztés második része, hogy ezekre az elemekre biztosítást kell kötni.

11 igen és 3 tartózkodás mellett elfogadták.

10:07 – 11:15

Lakásszövetkezet

1. A Kossuth utcai tömbökre vonatkozó lakásszövetkezeti kérelem a téma. A bizottság úgy döntött, nem támogatja a kérést.

Fetser János azt kérdezi, Nyitrai István be van-e jegyezve mint lakásszövetkezeti elnök.

Nyitrai elmondja, jegyzői felszólítást kaptak a Kossuth utcai tömb veszélytelenítésére. Ez 3,1 millióba került és nem tervezett kiadás volt. November 15-ét adták meg határidőnek a munkálatok elvégzését. A Kossuth utca 10-12-nél ezzel már végeztek, a többi csaknem készen van. – A munkálatok ára megközelíti a 6 millió forintot, ha a kerítést is hozzáteszem 7 millióba került mindez a lakásszövetkezetnek. Ha ezt nem teljesítjük, akkor akár 1 millió forintos büntetést is kaphattunk volna. Részközgyűlésen tájékoztattam a tulajdonos tagokat, a Kossuth utca 14-16 tömb lakói elfogadták és befizették a rájuk tartozó részt , ott nincs tartozás. A 10-12 azonban nem hajlandó a veszélyelhárítás összegét kifizetni. Egy közösséget képviselve jöttem ide, elfogadom, ha úgy döntenek, nem támogatják a kérést e- mondja Nyitrai, aki elmondja, nincs bejegyezve a cégbíróságon, de ez folyamatban van.

Nyitrai István papírokkal igazolja, hogy ő a lakásszövetkezet elnöke (klikk a képre)

– Tegnap este a küldöttgyűlésen felszólítottuk a közösséget, hogy az 50 ezer forint feletti tartozókat bepereli a lakásszövetkezet. Az előírt költségeket jónéhányan nem fizetik, ezért nem tudjuk kifizetni ezt a 3,1 millió forintot – mondja, majd kiemeli, pályázati lehetőségeket vázolt a Kossuth tömbök renoválásra, erről tájékoztatta a lakókat is, akik azonban nem vállalták a rájuk eső részt. – Úgy érzem, mindent megtettem, hogy a szövetkezet gazdálkodása az elődöm alatt kezdődött pozitív irányba folytatódjon ebben a rövid időben. De ehhez a lakók együttműködésére is szükség van – zárta.

Németh Norbert részt vett az említett küldöttgyűlésen: – Ott hasonló Muppet show folyt, mint amit mi szoktunk itt véghezvinni. Nem akarom azt boncolgatni, hogy miért jött létre ez a fizetési morál. A szövetkezeti tagok ezer felé húznak, ez így nem fog menni. Sokan azért nem fizetnek, mert a mai napig nem kaptak elszámolást a 2010, 2011-es évről, ez érthető. Nyitrai úr, önök segítségért fordulnak az önkormányzathoz, miközben ön tegnap 500 ezer forintot kiosztott juttatásként. Ön társadalmi munkaként vállalta a vezetést, de most a fizetése lett fontos.

Zalai Mihály több lakóval beszélt mindkét tömbből, és azt érezte, hogy sértettség van bennünk. – Éveken keresztül fizették a közös költséget, ezért most joggal érezhetik azt, hogy őket megkárosították, ezért folyik most nyomozást. Ez érthető. De ez nem úgy működik, hogy a sértettség miatt mostantól nem vesznek részt annak a közösségnek a fenntartásában, aminek a tagjai. Ennek következményei vannak, az egyik, hogy most a veszélyelhárítási munkálatokat kellett elvégezni. Ez az ott lakók felelőssége. Az is, hogy a befizetett megtakarításaikkal mi lett, mert ők választották a képviselőiket. Kellene már egy vonalat húzni, és a közös témákat rendezni, nem lehet tovább várni. Az előterjesztés elkészülte előtt egyeztettünk is, ezután meg születik egy nyilatkozat, hogy nem kell az önkormányzati kölcsön, teljes felújítás kell. Ezzel egyetértek, de ez nem fog menni, ha nem működnek együtt. A Panelprogram keretében lenne érdemes felújítani az épületet. Arra kérem a szövetkezetet, hogy találják meg a pályázati lehetőséget. Beláthatatlan következményei lehetnek, ha a szövetkezet stabilitása megroppan, ez nem szolgálja a lakók érdekét.

Füvesi Sándor a panelprogramról is értekezett

Füvesi Sándor azt javasolja, hogy ha van érintett lakó, akkor hallgassák meg. A szövetkezet problémái elsősorban belső ügyek. – De ha egy szolgáltató ki akarja kapcsolni a szolgáltatást, vagy veszélyes egy épület, akkor az közügy, amikor a kölcsönről döntöttünk, összefogtunk. A kölcsön kapcsán elszámolást ígértek, ezt hol tudjuk megnézni? Szocialista kormányzás alatt működött a panelprogram, és sorra újították fel az épületeket. Most ezt nem nagyon hallani. A közmeghallgatás keretében beadott nyilatkozatot köszönjük, elmondom 62-en írták alá.

Dávid Zoltán (Fidesz) kiemeli, 3,6 millió forintos lejárt tartozása van a Kossuth utca 10-12 lakóközösségnek, ha ezt rendeznék, akkor a benyújtott kérelem okafogyottá válna. – Látom Nyitrai törekvését, hogy rendezze a helyzetet. Vannak lakók, akik nem tudnak fizetni, de azt gondolom a többség normakövető és rendszeresen fizet. A fennálló helyzetet a szövetkezetnek kellene megoldani és jobban kellene kommunikálni.

Nyitrai István kap újra szót és elmondja, hogy egy havi összeget részére is megszavazott a küldöttgyűlés. – Főkönyvelőt kellett felvenni, aki rendbe tudja tenni azt a kuszaságot, ami a szövetkezetnél van az elődök hanyag munkája miatt. A korábbi 30 milliós városi kölcsönt határidő előtt befizettük, tartottuk a szerződés feltételeit. A panelkölcsönnel kapcsolatban van még fizetnivalók, ezt rendben törlesszük.

Jámbor Nándor jobbikos országgyűlési képviselő is a teremben van, és szót is kap. A lakásszövetkezet önálló jogi személyiséggel rendelkező társaság, mely a tagi kölcsönből és a befizetésekből kell hogy kiadásait fedezze. De a város lakosainak lehetősége van arra, hogy a várostól segítséget kérjen, ekkor van lehetőség a szervezet gazdálkodásába betekinteni. Egyrészt az elmaradó befizetések, másrészt vélelmezhető, hogy a felelőtlen gazdálkodás miatt került a szövetkezet nehéz helyzetbe. Nagyobb felelősséget kell a lakóknak is vállalni, vegyenek részt a fórumokon, gyűléseken, és megfelelő, felkészült képviselőket hatalmazzanak fel. Ne csak akkor emeljék fel a hangjukat, amikor a szövetkezet vezetése valamilyen döntést hoz. Bízom benne, hogy minden megoldódik, de ehhez mi csak tanácsokat tudunk adni, mert önálló gazdálkodási szervezet működésébe az önkormányzatnak nincs konkrét beleszólása.

Horváth József (Fidesz) szerint azért nincs bejegyzett elnök jelenleg, mert egy másik pertársaság akadályozza ezt hónapok óta. – A lakók sorsa saját kezükben van. A pertársaság tagjai igen jelentős összeggel tartoznak a lakásszövetkezet felé. A tegnapi döntést előremutatónak tartom, és fontos, hogy gazdasági szakember irányítsa a szövetkezetet.

Fetser János megfogalmazza, hogy a büntetőügy elég régóta folyik, és bízik benne, hogy a műszaki tartalmakra, pénzügyi garanciákra is ki fog terjedni a vizsgálat. – Nyitrai úgy fogalmazott, kuszaság van. Ne legyen, oldják meg. Sok magánszemély nem fordult ide ilyen segítségért, önök meg idejönnek. Aki a törvényes működést szorgalmazza, az nem a működést akadályozza, hanem tisztán akar látni – utal a pertársaságra – ha nem kapnának minden egyes alkalommal más összeget és számot, akkor nem itt tartanánk. Tájékoztasson, kommunikáljon a lakókkal, oldják meg.

Nyitrai elmondja, hogy ő két hónapja van a helyén, de többen rajta akarják bevasalni az elmúlt 30 év mulasztásait, ami lehetetlen, de mindent megtesz ezért.

Dancsó kontra Nyitrai - a testületi döntés szerint nem kapott támogatást a lakszöv

Dancsó József Füvesi Sándornak válaszolva kiemeli, nem állt le a panelprogram, hanem nem érkezett be pályázat. – A Kossuth utcai épület a város szégyene, valóban fel kellene újítani, de amíg nincs a lakók között egyezség, addig tovább romlik az épület állaga és értéktelenednek el az ingatlanok. Amikor 30 milliós kölcsönről döntöttünk, lépéskényszerben voltunk, mert 1200 lakásban élők sorsa múlt rajta, úgy gondolom bölcs döntést hoztunk. Az előző elnök, Kígyósi úr havonta tájékoztatott a lépésekről, sikereket ért el, hiszen rendeztek, illetve átütemeztek tartozásokat. Számon kérni Kígyósit, majd most Nyitrait lehet, de nem biztos, hogy korrekt. Amíg belső egyetértés nem alakul ki, addig nehéz elérni, hogy a Kossuth tömb is felújítva legyen.

Füvesi Sándor: – Tényekről tudok beszámolni, Varga Zoltán még önkormányzati képviselőként sorra adta át a panelprogram támogatási nyilatkozatokat a lakók képviselőinek, lássuk, a Fidesz kormány mennyit ad át. Az is kérdés az elszámolást illetően, a felújítási alap hol van?

Nyitrai elmondja, hogy egy korábbi elnök rosszul számolta ki a költségeket, a törvényi előírások pedig nem kérik, hogy szakemberek üljenek a felügyelő bizottságban, és bár hozzáállásuk jó, de nem szakemberek, a küldöttek megválasztása pedig nem rajta múlik.

Zalai szerint provokatív Füvesi kérdése, hogy hol a felújítási alap, mert nagyon jól tudja, hogy hol van. – Ez a kérdés a H. Győző elnökségének idejére vonatkozik, a rendőrség nyomoz.

A Füvesi Sándor kérdezte elszámolási papírok pedig a közgazdasági irodavezetőnél megnézhetők.

Egyöntetűen, 14 igennel elfogadják az A pontot, vagyis nem támogatják a lakásszövetkezet kérelmét, így a város nem ad 3,1 millió forintot.

—–

Füvesi Sándor (MSZP) ügyrendben szót kért és jelzi, nem szeretné, hogy napirendre kerüljön a kommunális adó témája. – Szerda este küldték ki az előterjesztészt, milyen szabály alapján akarják ezt ma tárgyalni?

Németh Norbert (Jobbik) azt kéri, a szavazás név szerinti legyen ennél a napirendnél.

A jegyző elmondja, hogy az SZMSZ mely paragrafusa szerint kerülhet egy szerdai kézbesítésű előterjesztés pénteken a képviselők elé. És az is elhangzik, hogy ennél a napirendnél név szerinti szavazás szükséges.

A napirendeket 10 igen, 4 nem mellett elfogadták.

09:07 – 10:06

Közmeghallgatás

Elkezdődött a közmeghallgatás, a lakosok egyesével ülnek a mikrofon elé, és teszik fel kérdéseiket, mondják el észrevételeiket.

Elsőként Rajki Emma kapott szót. Kiemeli, hogy a kórház és a Könd utcai óvoda környékén eldobált csikkek ügyében korábban kérdezett már a hozzászóló, emlékeztet, nem kapott még választ erre. A másik téma a piac, mely a magas helyárak miatt kiürül, sok a panasz – mondja a lakos. Gaztalanításhoz kötik a szociális járadékot, ami a tulajdonost hátrányba hozza, ha bérbe adja az ingatlant, illetve azok is hátrányba kerülnek, akik idősek, betegek, a gaztalanításnak nincs köze a szociális rászorultsághoz. A kukadíj kapcsán kifogásolja, hogy akkor is fizetni kell, ha nem is használják az ingatlant.

Rajki Emmát hallgatja a testület a közmeghallgatáson (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

− Navracsics Tibor azt mondja, ügyfélbarát ügyintézésre van szükség, de ezt itt Orosházán nincs rá szükség, erre az én ügyem és sok másé is példa, változtatni kellene a hozzáálláson. Szociális válság kezelésre volt egy ellenzéki javaslat, ezt elő kellene szedni, mert a mostani helyzetben már nem elegendők a mostani intézkedések, mindent meg kell tenni a rászorultakért. Az önkormányzat dönthet különböző juttatásokról, kérem vizsgálják felül – fogalmazott.

dr. Dancsó József polgármester jelezte, van amire most tud válaszolni, van amire azonban 30 napon belül írásban. A csikkekről elmondta, a közterületi dohányzás nincs megtiltva, de a kulturált dohányzás érdekében jelzik a Városüzemeltetés felé megfelelő kukák kihelyezését.
− A piaci téma felvetése nem újkeletű, ha lehetőség van rá én is örülnék, ha csökkenteni tudnánk a díjakat, meg kell vizsgálni, hogy erre 2013-ban lehetőség van-e. Ha lakásfenntartási juttatást kap valaki, akkor úgy vélem, elvárható, ha rendezi a lakókörnyezetét, ez a köz érdekét szolgálja, a rendelet szabályozza – mondta a városvezető.

A villanyfogyasztás és a kukadíj témájában levélben fog választ kapni a kérdező, annyit megtudtunk, hogy az albérlők nevére lehet íratni a szemétszállítás díját, amennyiben legálisan, szerződéssel van kiadva a bérlemény.
− A külön juttatásra vonatkozó felvetést megvizsgáljuk, amennyiben külön forrás keletkezik, akkor támogatok valamilyen szociális alapot. Az ország várhatóan december 10-én fogadja el a költségvetését, a város februárban – mondta Dancsó.

—–

Borsi Hajnalka a sajtószabadság elvének megsértését kifogásolta

Borsi Hajnalka egy helyi hírportál üzemeltetője jelzi az önkormányzatnak kifogásait. Szerinte a városházán megsértik a sajtószabadság elvét, mert nem értesítik őt a különböző városi eseményekről.
− A közpénzből működő, közfeladatot ellátó önkormányzat nem ad megfelelő a tájékoztatást az eseményekről, sajtótájékoztatókra, eseményekre, az önkormányzati történésekre szóló meghívók többszöri jelzésemre sem érkeznek meg. Fogadóórán a polgármesternél is jeleztem, hogy milyen problémák vannak az infoorosháza és az önkormányzat között, csütörtökön például sajtótájékoztatón jelentették be a kommunális adót, erre sem kaptam meghívást – mondja.

Válaszként elhangzott, hogy a kommunikációs gondjait jelezze a sajtókapcsolatokért felelős kollégának, Nagy Ádámnak, hogy ez a probléma a jövőben ne álljon fent.

—–

Németh Gergő a Kossuth utca 10-12 lakói nevében szólalt fel a közmeghallgatáson

Németh Gergő a lakásszövetkezet kapcsán szólal fel, annak kapcsán, hogy a szövetkezet elnöke a városhoz fordult hitelért, hogy a Kossuth utcai tömb veszélyelhárítási munkáit megvalósítsák. Szerinte a testületi előterjesztésből kiderül, hogy milyen rossz a lakásszövetkezet anyagi állapot, és alapszabályt is szegtek, mert felújítási kölcsönt lehet felvenni, de nem a tagság megkerülése nélkül.
− Ezért kérjük, hogy a kérést utasítsák el és hozzanak létre egy bizottságot a testületi tagokból annak érdekében, hogy elkerüljünk egy szakmai és pénzügyi válságot.

Dancsó József: – Az, hogy önöknek vitájuk a lakásszövetkezettel, nem újkeletű. Ez részben a közvéleményre tartozik, részben azonban szövetkezeti ügy. Ha jól értem a 3,1 milliós kölcsönt nem kérik, hanem azt kérik, hogy az önkormányzat kamatmentes kölcsönt nyújtson önöknek az épület tatarozására?

A hozzászóló pontosít: – A szövetkezeti közgyűlés határozat alapján dönthet hitelfelvéletről, de ez nem történt meg.

Dancsó: – Én ezt nem tudom eldönteni, hozzám érkezett egy kérés a lakásszövetkezet vezetésétől, ez az első napirend, az elnököt, Nyitrai Istvánt meg fogjuk kérdezni. A képviselő-testületnek nincs joga vizsgálni a szövetkezetben kialakult problémákat, ha önöknek kifogása van, akkor a megfelelő szervek felé kell fordulniuk, hogy igazukat megtalálják.

Zalai Mihály alpolgármester elmondja, a Kossuth utca 10-12-ből 3 lakos kereste fel, és elmondták, a lakók többsége támogatja, hogy az önkormányzat segítsen kölcsönnel, mert nem tudják kifizetni a felújítási költségeket, és 3,6 milliós tartozásuk van.
− A most kiosztott nyilatkozat nem elegendő ahhoz, hogy ezt tárgyaljuk, szélesebben ki kellene bontani, hogy a veszélyelhárítási munkák elkezdődjenek, részletezni kellene, hogy milyen felújítást, milyen forrásból terveznek.

Fetser János (MSZP) is szót kért: – Én úgy értelmezem, hogy a napirend során vegyük figyelembe, hogy a kérelem nem jogszerű és utasítsuk el. Mi gy fogunk eljárni. Az pedig, hogy a Kossuth tömb felújításra mikor kerül sor, az más téma.

—–

Hallai úr több szóbeszédet hallott a városban

Egy Kállai nevű úr (sajnos a keresztnevét nem értettük) a következő kérdező. (közben megtudtuk, hogy Hallai Józsefnek hívják az urat). − A szemészet után állítólag a véradót is meg akarják szüntetni. Milyen tiltakozó akciót szervez polgármester úr? Azt is hallottam, hogy a város ingatlanadót akar bevezetni, ez igaz? Ha igen, meglepő, mert a korábban a Fidesz azt mondta, hogy nem fog ingatlanadót bevezetni. Mi változott meg, hogy ezt az ígéretét nem akarja betartani? Azt is hallottam, hogy a Városgazdálkodási Zrt vezetőjének pénzét 16 millióról 24 millióra akarják emelni? Szerintem ez aránytalanul magas.

A polgármester válaszol: – A városüzemeltetés vezetőjének fizetése mendemonda, hogy ezt honnan vette nem tudom, forduljon a szocialistákhoz, lehet ők terjesztenek ilyet. Nem tervezzük ingatlanadó bevezetését, nem is teszi ezt lehetővé a törvény. A mai napirendek közé fog kerülni a kommuniális adóról szóló pont, de ingatlanadó nincs. A véradó állomásról én is hallottam, a kórház főigazgatója, dr. Kalmár Mihály arról tájékoztatott, kezdeményezte a megszüntetését, mert nagy veszteségeket okoz és nem biztosított a rentábilis működtetés, elmondása szerint a vér ellátása olcsóbban biztosított. Én ezzel nem értek egyet, úgy vélem, szükség lenne a véradóra az ellátás biztonsága, és a hosszú távú működés érdekében. A gazdaságosságot nem tudom megítélni, mert nincs hozzá információm.

Fetser János némi huzavona után kap szót, szerinte meg lett szólítva, a polgármester szerint nem, de a végén beszélhet. – A véradó állomás megmaradása a város érdeke, az önök által kinevezett igazgatónak nincs joga ilyen lépést tenni, mellyel a szakma nem ért egyet. Ön Orosháza egyéni országgyűlési képviselője forduljon Szócskához, hogy ezt ne hajtsák végre, mert Orosházát súlyosan érinti. Mi a 16 milliós juttatást is pofátlannak tartjuk, amikor nem ingatlandót, de ingatlanonként kommunális adót akar bevezetni.

—–

Bogdánffy Csaba most nem képviselőként, hanem állampolgárként teszi fel a kérdéseit (amihez joga van). − Nem véletlen, hogy így szólók hozzá, mert képviselőként önök korlátozzák a hozzászólások számát, idejét, egy évben egyszer legalább elmondhatom a véleményem. Az októberi ülésen kérdést tettem fel az Eötvös iskolában történt változások kapcsán, amire írásban ígértek választ. A felvetett kérdésekre Zalai Mihály írásban tájékoztatót adott, de van amire nem válaszolt, van aminél csúsztatott. Ezért ismételten kérem a polgármester válaszát – fogalmaz Bogdánffy. Felveti, hogy a sportcsarnok emeletén a férfi vizesblokkból a férfi kézilabda egyesület jakuzzit, szaunát akar kialakítani, ezért szétverték ezt a vizesblokkot, egy maradt csak, emiatt tumultust lehet tapasztalni a meccsek során.

Bogdánffy Csaba itt nem képviselőként, hanem lakosként kérdezett

– Ez építési és egyéb rendeletekbe, törvénybe ütközik, előírás van ugyanis a nézőszámra vonatkozó vizesblokkok számára. Zalai Mihály válasza szerint rekreációs részt akarnak itt kialakítani. De én úgy tudom, szétverték a blokkot a TAO támogatás előtt, nem lett rekreáció, hanem egy másik egyesület rendezett be ott irodát. A mozgásszervi fejlesztésre járó gyerekek helyiságét kiürítették, és kondícionáló gépeket helyeztek el, a gyerekek nem tudnak hol tornázni. Erre a kérdésre nem kaptam választ. Az uniós tábla kint van valóban, csak nem az épületen kívül, hanem az épületen belül, ez sem felel meg a pályázat keretében meglévő előírásoknak. A sószobát is pályázati pénzből hozták létre, abba egy gyerek nem ment légúti megbetegedés kezelésére, ahogy átadták az iskolát a katolikusoknak, kipakolták a raktárba a sót, majd ezt átszállították az óvodába, De ezt eredetileg az általános iskolába tervezték. Zalai leírta, hogy 2012. szeptember 13 óta a katolikus egyházmegye felel a pályázati előírások betartásáért. A dátum előtti időkért azonban az önkormányzat felel képviselő úr, személy szerint ön – fogalmazott. Hozzátette, hogy több megkeresést kapott, melyben érdeklődnek a lakosok a téma iránt. Majd egy levélből idézett, aminek szerzője nem érti, hogy ebben a témában hogyan nem lehet tájékozott a polgármester, hiszen rendszeresen ott van a kézilabda mérkőzéseken. Szintén a levélből idézte, hogy a sportcsarnokban botrányosan viselkednek, italoznak a kézimeccseken egyesek. Majd a végén hozzátette, hogy a fent felsorolt változásokat utólag engedélyezte a katolikus fenntartó.

Dancsó József elmondja, hogy Bogdánffy Csaba választ kapott az októberi ülésen a felvetett kérdéseire, és a szabályoknak megfelelően most is megkapja az írásos választ határidőre. − Ami a személyeskedést illeti: járok kézimeccsre, de sószobába nem. A sportcsarnokban működő büfének van engedélye, én nem tapasztaltam azokat a felvetéseket, amiket most képviselő úr ismertetett – fogalmazott.

—–

Sebők Ferenc kérdez

Sebők Ferenc kért és kapott szót a közmeghallgatáson. – A főtér kapcsán megoszlik az orosháziak véleménye, én azok közé tartozom, akik támogatják. Láttam Európa boldogabbik felén, hogy a városokban van ilyen park. De kérdezem, nyilvános vécé lesz-e? A környékbeli vállalkozók csak a mosdóba nem fogják beengedni az embereket. Egy másik felvetés, az ebadó, be kívánják-e vezeti és ennek hatástanulmánya készült-e? Ha a házam előtt néhány napra le akarok borítani sódert, vagy homokot, akkor az közterület, ha havat kell takarítani, akkor magánterület, ez hogy van. És azt is kérdem, a saját házam falára grafitit csináltathatok-e?

Zalai Mihály válaszolt: – Ebadót nem kíván a város bevezetni. A főtér kapcsán köszönöm az elismerő szavakat, ezúton is felhívom a figyelmet, hogy a tervező Török Péter Prima Primissima jelölt. Nyilvános vécé szerepel a terveken, a Mikszáth utcai üzletsoron lesz, és valóban, régi jogos igénye az itt élőknek.

Kovács Győző irodavezető elmondja, a saját tulajdonában álló ingatlan tulajdonára ha grafitit fest nem sért szabály, ha az nem reklámcélú. A jegyző ezt annyival egészíti ki, hogy a terveket be kell előtte mutatni az illetékes hatóságnak, és ha az mindennek megfelel, akkor fel lehet azt festeni. Az is kiderült, hogy 48 óráig tárolható az ingatlan előtt homok, sóder, utána azonban közterület használati engedély kell.

 —–

Egy idős hölgy vet fel egy problémát, aki a többszöri kérés ellenére sem ment ki a mikrofonhoz. Arra kérte a polgármestert, hogy fogadja személyesen, mert dokumentumokkal tudja igazát bizonyítani. A testület végighallgatta a hölgy panaszát, ami azonban kissé összefüggéstelen volt, így nem is értettük, miről szeretne beszélni. Dancsó József jelezte, keresse meg őt személyesen a néni, és segítenek a problémáján.

Ezzel véget ért a közmeghallgatás, következnek a napirendi témák.

09:00

Kezdésként 1 perces néma felállással emlékeztek meg a napokban elhunyt dr. Bíró Ferencről. Nincs jelen Burka László MSZP-s képviselő.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.