- hirdetés -

Minták, színek és anyagok kavalkádjából alkotnak a „foltos lányok, asszonyok”. 

– A foltvarrás (idegen nevén patchwork) rendkívül régi gyökerekkel rendelkezik, első bizonyítéka az i.e. 3400-ból származó textil lepel és fejkötő – tudtuk meg a foltvarrás lelkes művelőjétől, Végváriné Rehák Gizellától, a most 10 éves Orosházi Foltvarró Egyesület egyik tagjától. – Az amerikai asszonyoknak köszönhetjük a blokk-rendszert (ebből épülnek fel a foltmunkák) és a mára ezret is meghaladó mintabázist, melyből megszámlálhatatlan variáció komponálható. A számtalan foltvarró egyesületet, csoportot a Magyar Foltvarró Céh fogja össze. A foltvarrást kedvelőket pedig igen sok kiadvány segíti, és persze az interneten megtekinthető képtárakról, mintagyűjteményekről, blogokról se feledkezzünk meg. Sokat tanulunk egymástól, vagy éppen foltvarró táborokban és találkozókon is – sorolta Végváriné Rehák Gizella.

Foltvarrók munkáiból nyílt tárlat a művelődési házban (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Ilyen találkozónak adott otthon Orosháza is november 24-én. A művelődési központ előcsarnokában tartott „foltos napra” több mint 100 vendég érkezett a megyéből és a megye határain túlról. A foltvarrás iránt érdeklődők megnézhették az egyesület tagjainak alkotásaiból nyílt kiállítást, mintákat cseréltek, és lehetőségük volt különböző eszközök, anyagok beszerzésére is. A rendezvényt a polgármesteri köszöntő után a Vörösmarty iskola 6.a osztályosai tették teljessé népdalcsokrukkal. A kiállítás november 30-ig tekinthető meg.

10 éve egyesületként

Orosházán 1998 óta működik foltvarró csoport, melyet a művelődési központ szervezett és jelenleg is az intézmény csoportjaként működik. Kezdetben a központ egy munkatársa irányította a csoportot, majd Hódmezővásárhelyről járt át egy tanító. 2002-től Ráczné Fazekas Éva vezetésével működött a szakkör, s ekkor alakult egyesületté. A jelenleg 20 fővel és Szász Jánosné vezetésével működő Orosházi Foltvarró Egyesület célja, hogy megismertesse és megszerettesse a foltvarrást az érdeklődőkkel.

A csoport minden héten szerdán tartja foglalkozásait a művelődési központban.

Szebbnél szebb takarókat, párnákat, táskákat, faliképeket, különböző használati tárgyakat készítenek az ügyes foltvarrók.
– Minden egyes darab elkészítése külön kihívás. A gondolattól a kész darabig hosszú az út. A minta, a színek és az anyagok kiválogatását hetekig tartó varrogatás követi. Egy-egy alkotás elkészítése sok fejtörést okoz, pontos és precíz munkát igényel, ugyanakkor biztosítja a teljes kikapcsolódást is, hiszen amíg varrjuk a foltos alkotást, csak arra lehet koncentrálni – osztotta meg a kulisszatitkokat Végváriné, akitől azt is megtudtuk, összetartó, egymást segítő közösségükben számtalan „foltbarátság” született már az egymástól távol lakók között is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.