- hirdetés -

Rákász Gergely orgonával ünnepi hangulatot varázsol és nagy zeneszerzőket idéz.

Rákász Gergely orgonaművész december 2-án 18 órától a művelődési házban ismét koncertet ad. Már visszatérő vendégnek tekinthető, hiszen az elmúlt néhány évben többször is koncertezett Orosházán, nem mellékesen telt házzal és nagy sikerrel. Az adventi műsorában felcsendülő darabok: Händel – Halleluja kórus, Vivaldi – Négy Évszak, Debussy – Clair de Lune, Csajkovszkij – Diótörő, és egy kis Bach.

Rákász Gergely

Az „Egy Koncert Kékben” műsor (melyet nálunk tavaly nyáron mutatott be) feszített tempójú 3 éve után alkotói szabadságra visszavonult művész  európai körútjáról gyönyörű muzsikákkal tért haza. Vivaldi Négy évszak átirata Velencében fogant meg. Händel Halleluja kórusának ismételt feldolgozása pedig – az új hangszer lehetőségeinek fényében – Dublinban az 1742-es Ősbemutató templomában kristályosodott ki.

– Saját hangszeremen fogok játszani, ami olyan technológiával készült, amin az olasz mérnökök közel 10 évet dolgoztak – avatott be Rákász Gergely. – Hangképzés tekintetében a lehető legkomolyabb hangszer jelenleg. Avatott fül sem képes megmondani, hogy egy a teremben felépített hangszert, vagy egy digitális koncertorgonát hall. Ráadásként, míg egy hagyományos orgona esetében 15-30 féle sípsor, és azok kombinációi közül válogathat a játékos, addig ebben az esetben közel 700 féle orgona hangszín, és 30 zenekari hangszer hangja áll a rendelkezésére – meséli a művész.

Rákász Gergely zenetörténeti kommentárjai ezúttal sem maradnak el, a koncerten megtudhatjuk, hogy kiről álmodozott Debussy miközben Verlaine versét a Holdfényt zenésítette meg vagy, hogy miért lógatott ki Händel egy szoprán énekest az ablakon.

Rákász Gergely koncertjére belépőt nyerhetsz, figyeld az OrosCafét, hamarosan játékot indítunk!

Jegyelővétel: Petőfi Művelődési Központ, Kossuth utca 1. Tel: 68/412-065. Jegyek ára: 2000 forint.

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.