- hirdetés -

Lehet, hogy akkor már késő. Az ALFÖLDVÍZ Zrt. a vízvezetékek, vízmérők megóvására hívja fel a figyelmet, néhány egyszerű lépéssel megakadályozható a fagykár.

A hideg idő, majd a tél beálltával menetrendszerűen érkező probléma a vízmérők, a vízvezetékek szétfagyása. A tartós hideg komoly károkat okozhat az aknákban vagy a fűtetlen pincékben lévő vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is.

– Egy eltört vezetéken keresztül egy óra alatt akár a többszöröse folyhat el egy átlagos család napi vízfelhasználásának. A feleslegesen elfolyt vízmennyiség költségét tetézi a helyreállítás jelentős kiadása, ezért fontos megtenni a szükséges óvintézkedéseket – hívja fel a figyelmet Krizsán György a dél-békési területi mérnökség vezetője.

A téliesítéssel elkerülhetjük, hogy otthonunkban komoly károkat okozzon a fagy, ebben segít az ALFÖLDVÍZ az alábbi javaslatokkal.
– A vízmérő akna tetejét fóliával védjük a széltől, a fóliára pedig valamilyen hőszigetelésre alkalmas anyag (például hungarocell, nikecell, nádpalló) kerüljön. Mindezt úgy alakítsuk ki, hogy a vízmérő leolvasásakor károsodás nélkül eltávolítható, majd visszahelyezhető legyen. Érdemes magát a mérőt és a szabadon lévő csöveket is hőszigetelő anyaggal körbetekerni. Üdülők, hétvégi házak, tehát minden olyan ingatlan esetében, ahol nincs rendszeres vízfogyasztás végezzük el a belső vízhálózat víztelenítését – hangsúlyozta Krizsán György.

Ne feledkezzünk meg a kerti csapokról sem, téliesítsük még az első fagy előtt. A fagycsapot ütközésig zárjuk (részleges elzárása szivárgást eredményezhet), a felső csapot pedig nyissuk ki.

Az ALFÖLDVÍZ tanácsait megfogadva e néhány egyszerű lépéssel sokat tehetünk otthonunk védelmében.

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.