- hirdetés -

Egyre inkább elfeledkeznek az emberek az elegendő vízfogyasztás fontosságáról. A fiatalok is előtérbe helyezik a cukros üdítőket és energiaitalokat, pedig a víznek fontos szerepe van szervezetünk működésében. Rengeteg olyan tünet köthető a kevés folyadékbevitelhez, amelyre először nem is gondolnánk. A Víz Világnapja alkalmából összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Egy felnőtt ember átlagos napi vízszükséglete 2-3 liter, amely függ a nemtől, tömegtől, életkörülményektől, de akár az évszaktól is. A víz fontos az agyi funkciók számára, energiaszintünk megtartására, de a problémamegoldó képességben is szerepet játszik. A víz továbbá tökéletes egyes betegségek megelőzésére is, kiemelten a vesékkel kapcsolatos bajoktól védhet meg, de a szív, az agy és a bélműködés számára is nélkülözhetetlen a megfelelő folyadék bevitele. Különösen fontos ez alkohol- és kávéfogyasztás után, ezek ugyanis vizet vonnak el a szervezettől.

Leginkább a kisgyermekek és az idősek esetében kell odafigyelni, ők ugyanis gyakran elfeledkeznek a folyadékpótlásról. A gyerekek belefeledkeznek a játékba, egy-egy mesébe, valamint ahogy az ember öregszik nem érzékeli annyira a szomjúságot, azonban csak látszólag viselik jobban a folyadék hiányát. Emellett nagyobb szükség van folyadékpótlásra sportolás, szoptatás, egy hányással, hasmenéssel járó vírus, valamint láz esetében is.

Aki kevés vizet iszik észreveheti, hogy hamarabb lesz fáradt és folyamatos fejfájás kíséri mindennapjait. Nehezebben tudnak összpontosítani egy feladatra, de még a bőrön és hajon is meglátszik a nem megfelelő folyadékbevitel. Több pattanás alakulhat ki, a bőr kiszáradhat, a haj pedig töredezetté válik, víz nélkül ugyanis a hajhagyma működése károsodik, amely hajhulláshoz is vezethet. Érdemes azonban odafigyelni, hogy ne is vigyük túlzásba a vízfogyasztást, ez ugyanis vízmérgezéshez vezethet, amely súlyos esetben agyduzzanattal, kómával és halállal is járhat. Ez azonban ritka, leginkább betegség miatt vagy sportolás közben viszik túlzásba az emberek a vízfogyasztást.

Sokan azért nem szeretik, mert nincs íze, és unalmas, azonban a szükséges folyadékot üdítők helyett gyümölcsökkel és zöldségekkel is bevihetjük, mint például az uborka, jégsaláta, zeller, cukkini vagy a görögdinnye. Ezek a szükséges folyadék mellett még fontos vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak. Ezekből tehetünk például a vízbe is ízesítésként, de nyáron akár jégkockába is fagyaszthatjuk a gyümölcsöt. Jó megoldás lehet emellett a különböző levesek gyakori fogyasztása is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.