- hirdetés -

Népszerű módszerük már nem a fogyókúráról szól, hanem az egészségmegőrzésről. Egészségtudatos üzlethálózatuk orosházi megnyitóján járt Rubint Réka.

A cukorbetegség ellen vette fel a harcot Schobert Norbi és párja Rubint Réka. Az általuk kidolgozott módszer, a Norbi update a világon elsőként bizonyította be a gyakorlatban, hogy a túlsúlyosak és cukorbetegek számára is létezik fogyást, jó közérzetet, és jobb életkilátásokat biztosító étrend, mozgásrendszer és életstratégia. Három egyszerű, mindenki számára érthető kód használatával, nem pedig bonyolult indexekkel. A módszerről könyvek sorozata jelent meg, majd sorra nyitották meg az országban egészségtudatos üzleteiket, legutóbb Orosházán. A péntek esti megnyitóra sokan eljöttek, amire az előzetes tervek szerint Réka mellett Norbi is hivatalos volt, ám Norbinak orvosa nem javasolta a rendezvényen való részvételt (néhány héttel ezelőtt komoly szívműtéten esett át).

Ha változtatni akarunk, tegyük meg azonnal

Rubint Rékával a cukorbetegségről, az egészségtudatosságról és a változtatás kezdeti lépéséről beszélgettünk.

Rubint Réka felavatja az orosházi üzletet (Fotó: facebook.com/rubintreka)

− Tudtuk az elején, hogy nehéz harc elé nézünk, hisz egy olyan dologra felhívni a figyelmet, mint a cukorbetegség, aminek az emberek nem is tulajdonítanak nagy jelentőséget, nagyon nehéz – szögezte le beszélgetésünk elején Réka. – Legfőképpen azért, mert a cukorbetegségnek nincs jele, hanem alattomosan támad, és nagyon sokan akkor ijednek meg, amikor már nagy a baj. Rengeteg a 2-es típusú cukorbeteg hazánkban, ami egyértelműen a rendszertelen testmozgás és egészségtelen életmód számlájára írható. Sokan a cukorfogyasztással azonosítják: ha valaki sok cukrot eszik, cukorbeteg lesz. Tudatlanok a betegség kialakulásával kapcsolatban, aminek sok okozója lehet, de az bizonyított, hogy a helytelen táplálkozás és mozgásszegény életmód hozzájárul kialakulásához. Nagyon fontos a folyamatos szűrés, az, hogy rendszeresen mérjük vércukorszintünket, hogy még időben léphessünk.

Az emberek magukért akarnak életmódot változtatni, vagy a külvilágnak akarnak tetszeni?

− Sokan hiúsági kérdést csinálnak belőle, de azt tapasztalom, hogy ez a szám azért egyre csökken. Már többeknek fontos az egészség, mint a külsőség. Ezért lett üzleteinknek mottója: egészségtudatos élelmiszerüzlet, mert az update már rég nem a fogyásról szól, hanem az egészségmegőrzésről.

Sajnos nagyon sok az elhízott, gyakran cukorbeteg gyerek. Ha a felnőtteknél nehéz elérni, hogy változtassanak, akkor mit tehetünk a gyermekekért, akik szüleiktől veszik a példát, adott esetben a negatív mintát. Ördögi kör.

− A gyerekhez mindenképpen a szülőn keresztül vezet az út, addig, amíg a gyerek lát egy hibás családmodellt, addig nagyon kicsi az esélye annak, hogy a gyermek felnőttként egészségtudatosan éljen. Mint a reggeli fogmosás, az esti, időben történő lefekvés rutinszerűvé válik a gyermeknél, így kellene a tudatos táplálkozásnak és a mozgásnak is azzá válnia. Sajnos ez még rengeteg munka, ezért is vontam be egyik DVD-m készítésénél lányomat, Larát is. A visszajelzések azt igazolják, jól tettem, hisz nagyon sok kisgyermek tornázik együtt anyukájával, így erősödik bennük a mozgás fontossága. Ez már egy nagyszerű eredmény, ebben a szintén nehéz harcban.

Az információk rengetegében lassan nehéz kiszűrni, mi a jó, a helyes. Ha úgy gondoljuk, változtatnunk kell, mert az eddigi életünkben nem igazán éltünk tudatosan, hogy kezdjünk hozzá? Mi legyen az első lépés?

− Amikor valaki elhatározza, hogy változtat, ne halogassa döntését! Abban a pillanatban kezdje el, mert túl rövid az élet ahhoz, hogy egy olyan testben éljen, amit utál. Túl rövid ahhoz is, hogy elfecséreljen napokat, heteket, mert nem tudhatja mikor következik be az egészségében egy olyan állapot, ahonnan már lehet, nincs visszaút. A „majd emberek” véleményem szerint nem érnek el annyit az életben, mint azok, akik abban a pillanatban meglépik azt, ami a számukra fontos. És mi más lenne a legfontosabb, mint az egészségünk!

A Diabétesz Világnapot minden év november 14-én tartják. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez.

Magyarországon a cukorbetegek száma az elmúlt 20 évben megduplázódott, és ez a tendencia – elsősorban az egészségtelen életmód hatásai következtében – tovább folytatódik, mintegy 1,5 millió embert érint. Az 1-es típusú cukorbetegség veleszületett inzulinhiányos állapot. A 2-es típusú cukorbetegség évek múltán alakul ki, fokozott keringési kockázattal társuló, a tüneteket jóval megelőzően kezdődő komplex anyagcsere betegség. Oka, hogy csökkennek az inzulintermelő sejtek, ezáltal inzulinhiány alakul ki, amit az inzulintermelés teljes kimerülése követ.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.