- hirdetés -

A környékbeli klaszterek tagjait tájékoztatták bel- és külföldi befektetési lehetőségekről.

Egy fémipari és egy energetikai klaszter is működik Orosháza térségében. A klasztertagok részére adtak tájékoztatót a városháza nagytermében a közelmúltban, ami dr. Dancsó József polgármester szervezett.

−A vállalkozások részéről többször felmerül az igény, hogy az önkormányzatnak legyen gazdaság élénkítő szerepe. Ez egyfelől jogos elvárás, másfelől viszont nagyon nehéz feladat is, hiszen a hivatalokhoz egyfajta hatósági, szabályozási terület tartozik elsősorban. De mindenképpen szerencsés, ha az önkormányzat a maga módján motorja tud lenni a gazdaságnak. Ezt úgy érheti el, hogy minél több minőségi információt ad át a vállalkozásoknak, akik ezáltal jobban és hatékonyabban tudnak teljesíteni, ez pedig hosszú távon mindenkinek előnyére válik. Bízom benne, hogy az itt kapott információkkal a klaszter tagjai tovább tudnak lépni – fogalmazott a polgármester.

Elsőként az Euro Pályázat nevű cég képviselője tartott bemutatót. A vállalkozás a gazdaság fejlesztéssel kapcsolatos azon operatív programokról adott áttekintést, amik a vállalkozás fejlesztés kapcsán most elérhetők.

Ezt követően a Széchenyi Bank képviselője tartott tájékoztatót. A bank 2010 májusában indult, tisztán magyar tulajdonú pénzintézet, ezzel szeretnék némileg ellensúlyozni a külföldi bankok túlsúlyát. A vállalkozásokat megismertette a bank tevékenységeivel, ezek közül kiemelte a hazánkban még viszonylag új kereskedőház szerepét, és bemutatta annak működését.
−A kereskedőházon keresztül a vállalkozásoknak felderítjük a külföldi partnereket, hogy szolgáltatásaiknak, termékeiknek legyen piacuk. Ezzel a hitelezési, működési kockázatot le lehet csökkenteni, hiszen a bank egyaránt ismeri a külföldi és a belföldi partnert is – mondta Deák Klára, a Széchenyi Bank alelnöke, vezérigazgató-helyettese. Hozzátette, hogy jelenleg Azerbajdzsánban működtetnek kereskedőházat, de tervezik az orosz, ukrán szerb és dubaji kereskedőház nyitását is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.