- hirdetés -

A jótékonysági nőegylet nyerte el a Civil Információs Centrum működtetését.

Elindult a Civil Információs Centrum (CIC) Orosházán, amely a civil szervezetek, egyesületek, alapítványok részére nyújt szakmai segítséget. A szervezetek életében rendkívül fontos a forrásteremtés, az adminisztrációs és törvényi kötelezettségek teljesítésének megoldása. Erre a feladatra vállalkozott a Orosházán működő Jótékonysági Nőegylet Egyesület, amely 2012. július 10-én vette át Balog Zoltán minisztertől a Civil Információs Centrum címet, amelyet 2014. december 31 napjáig viselhet.

A CIC Békés megyei irodáját szerdán mutatták be. Az ünnepélyes átadón dr. Dancsó József, Orosháza polgármestere kiemelte, az irodának szolgáló ingatlant nemrégiben újíttatta fel az önkormányzat, így kulturált környezetben kezdhetik meg a munkát. Elhangzott, hogy a város fontosnak tartja a civil szervezetek működését, ezt bizonyítja, hogy a költségvetésből külön támogatást biztosítanak a civileknek.
− Örülök annak, hogy a nőegylet pályázott és nyert, hiszen olyan egyesületről van szó, amely hosszú évek óta sikeresen és hatékonyan működik a saját területén. A városnak fontos, hogy a civilek tovább erősödjenek, és munkájukkal az itt élőket segítsék. Az pedig, hogy bizonyos politikai felhangok is kísérték a központ felavatását nem meglepő, hiszen ez egy törvény alapján jött létre, a parlament pedig a politikai ügyek ütközésének színtere. Arra biztatom a kétkedőket, hogy jöjjenek be az irodába, és ismerjék meg az itt folyó munkát – mondta a polgármester.

A nyertes nőegylet elnöke, Bokros Éva beszél a centrum megnyitóján (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A CIC megyei központi irodája Orosházán van, emellett Békéscsabán is nyílt egy kirendeltség, mindkét helyen egy ügyintéző dolgozik.
− A megyében közel 3000 civil szervezet van, ezek közül viszont sok csak papíron létezik. Jelenleg adatgyűjtés folyik, minden településen pontosan felmérjük, hogy mely szervezetek működnek, és nekik milyen segítségre van szükségük – ismertette a kezdeti lépéseket dr. Pappné Darida Andrea irodavezető.

Elmondta, a központ rendszeresen szervez ingyenes képzéseket a szervezetek részére pályázatírás, forrásteremtés, pályázati lehetőségek felkutatása, projektmegvalósítás, könyvvezetés-adminisztráció, valamint a januárban hatályba lépett civil törvénnyel kapcsolatos kérdésekben. Emellett személyes tanácsadásokat is nyújtanak az érdeklődőknek, internetes hírleveleket küldenek ki a legfrissebb információkról, pályázati lehetőségekről, illetve határidőkre hívják fel a figyelmet. A Civil Információs Centrum internetes honlapján lehet már most is jelentkezni a november-december hónapokban megrendezendő képzési napokra, amelyeket a kistérségi központokba kitelepülve szerveznek meg.

Arra a kérdésünkre, hogy voltak-e hiányosságok a pályázattal kapcsolatban, ahogy azt Varga Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő állította, Bokros Éva, a Jótékonysági Nőegylet Egyesület elnöke elmondta: ők elindultak egy nyilvános pályázaton, ott sikeresek voltak, mindennek megfeleltek, a pályázat ellen pedig nem érkezett kifogás.
− A Jótékonysági Nőegylet Egyesület az elmúlt években bizonyította, hogy alkalmas erre a munkára, képesek vagyunk megbirkózni a feladattal. A 35 milliós összes pedig nincs nálunk. Ez a pályázat elnyerhető, és ha jól dolgozunk, akkor másfél év alatt a feladatok arányában részleteiben kapjuk majd meg a támogatási összeget. Kijelenthetem, hogy az egyesület számláján nem volt és nem lesz egy összegben ez a pénz. A továbbiakban nem kívánunk részt venni a politikai vitákban, mi civilek vagyunk – zárta Bokros Éva.

A központ címe: Orosháza, Pacsirta u. 8. (volt Üveggyári Klub)
Elérhető a www.recic.hu oldalon. Telefon: 06/30 567-2353, Email: civilbekes12@gmail.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.