- hirdetés -

Novembertől kezdődik a hajléktalan ellátás legkritikusabb időszaka. Az orosházi hajléktalanszállón is felkészültek a télre, étellel és ruhával is segítik a fedél nélkülieket.

Az éjjeli menedékhelyen jelenleg 22-en tartózkodnak, az átmeneti szállón 11 lakó van, a nappali melegedőt pedig 25-28 fő látogatja.

− A tél közeledtével felkészülünk a telt házra, várhatóan idén is teljes kihasználtsággal fogunk működni. Az utcán jelenleg 6-8 hajléktalan tartózkodik és tölti az éjszakát közterületen, róluk lakóinktól, magánszemélyektől, a rendőrségtől vagy a polgárőrségtől kapunk tájékoztatást – tájékoztatott Orovecz Sándor, a hajléktalanszálló vezetője. − Az utcán élők száma évről-évre ugyanannyi. Bedőlő lakáshiteles még nem kérte felvételét a szállóra, viszont vannak, akik már az albérletet sem tudják fizetni. A téli időszakban gyakran kapunk jelzést olyanokról is, akik bár lakással rendelkeznek, ám tüzelőre már nem telik nekik,  lehetőségeinkhez mérten igyekszünk rajtuk is segíteni – mondta el a szakember.

Sorsok. Élet a hajléktalanszállón (klikk a képre) Fotók: Rosta Tibor

A szállón élők többsége alkalmi vagy eseti munkát végez, szabadidejükben olvasnak vagy a nappali melegedőben televíziót és filmet néznek. A téli időszakban gyakran szerveznek a lakóknak szellemi vetélkedőt is.
− Télen is vannak, akik idényjellegű munkákat vállalnak – hólapátolást, favágást -, valamint a lakók közül négyen portaszolgálatot látnak el a város valamely idősek otthonánál. Ez nagy segítség számukra, hisz az állandó jellegű munka folyamatos elfoglaltságot jelent. Tervezzük a munkaügyi központtal a szorosabb kapcsolatfelvételt, hogy lakóinkat a képzésekről és munkalehetőségekről tudjuk tájékoztatni  – emelte ki Orovecz Sándor.

Ingyen étkezés – ha lesz pénz, megoldják

A Hajléktalanokért Közalapítvány idén is pályázatot ír ki a fedél nélküliek étkeztetésének támogatására. Az orosházi intézmény is élni szeretne a lehetőséggel, pozitív elbírálás esetén 30 ember napi egyszeri étkeztetését  finanszíroznák a téli időszakban.
− A pályázat utófinanszírozású, ami nehézséget jelent. Terveink szerint decembertől indítanánk el a programot, az ellátottaknak hétköznapokon hideg élelmiszercsomagot biztosítunk, hétvégén pedig meleg étel főzésére lenne lehetőségük a szállón, ehhez biztosítjuk az alapanyagot a pályázati forrásból – mondta a vezető.

A meleg étel mellett télen meleg ruhákra is szükségük van a hajléktalanoknak, szerencsére a szállóra sokan hoznak ruhaadományt, ebből biztosítják a lakók számára a téli időszakban szükséges meleg holmikat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.