- hirdetés -

Korszerűsítünk, gáztüzelésről a fára váltunk, kandallót, kályhát szerzünk be. A fűtésszezonban mindenki spórolni szeretne, de nem mindegy, hogyan tesszük!

A dráguló gáz miatt egyre többen térnek át a fatüzelésre, ám sokan szabálytalanul, a korábban használt gázkazán kéményébe vezetik az égésterméket. Magyarországon évente 110-120 szén-monoxid mérgezés történik, ezek közül minden harmadiknak halálos áldozata is van. A 4,5 millió magyarországi kémény 20 százaléka elavult, 5 százaléka kimondottan életveszélyes.

– Természetesen Orosházán is vannak rossz kémények, de ez nem jellemző. Ahol ilyennel találkozunk, ott felhívjuk a tulajdonosok figyelmét a kémény rossz állapotára és annak mielőbbi megszüntetésére, kijavítására. Amennyiben ez rövid időn belül nem történik meg, úgy értesítjük az I. Számú tűzvédelmi hatóságot − tájékoztatott Zsingor Péter a Békés Megyei Tüzeléstechnikai Kft. orosházi kirendeltség vezetője. – Vannak helyek, ahova nem engedik be a kéményseprőket, de azért általában az emberek tudják, hogy ez az ő élet-és vagyonvédelmüket szolgálja, és amióta sok elrettentő példát hallanak és látnak a médiában, azóta felelősségteljesebben is gondolkodnak − emelte ki.

Sok a barkácsoló „szakember”

Problémát jelent még, hogy a gáz árának emelkedése miatt egyre többen térnek át a fával, mezőgazdasági hulladékkal való tüzelésre, de rossz értelemben vett spórolásból letagadják a kéményseprő elől. A régen használt, ki tudja milyen állapotú kémény felülvizsgálat nélküli újbóli használata felelőtlenség. Fontos, hogy a fűtési szezon előtt megnézessük a kéményeket, mert a legutolsó ellenőrzése óta eltelt időben a kémények állapotában különböző problémák adódhatnak − például darazsak és madarak telepedhetnek meg benne. Ezekkel a tulajdonos csak akkor szembesül, amikor használni szeretné a kéményt.

A fűtési szezon előtt nézessük át a kéményeket (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A fűtésszezon előtt minden gázkészüléket célszerű átvizsgáltatni, sőt kötelezővé is tenném az élet- és vagyonbiztonság érdekében. Az ötévenkénti felülvizsgálatra már létezik rendelet, ám ezek betartatása még gyerekcipőben jár – tájékoztatott Jarabin Gyula gázszerelő, aki kiemelte, minden probléma ott kezdődik, hogy az energiatakarékosság jegyében különböző korszerűsítéseket végeznek a lakásokon, ám a régi gázkészülékeket, gázcsöveket már nem ellenőriztetik.

Vegyük példaként a nyílászárók cseréjét, mely által a lakás légmentesen zárt lesz, tehát kintről nem jön levegő. A gázkészülék viszont maradt a régi, ami elhasználja a levegőt a helyiségből, így bekövetkezhet a szénmonoxid mérgezés. Célszerű tehát szakembert hívni, és a gázkészülékeket átvizsgáltatni, a nyílászárókba szellőzőket szereltetni. A másik probléma a szagelszívók használata. Működtetése közben a helyiségben vákuum keletkezik, a kéményes készülékből visszaszívja a szénmonoxidot és máris megtörténik a tragédia.

– Egy készülék átvizsgálása alig egy óra hossza és néhány ezer forintba kerül, viszont ezen nem szabadna spórolni, hisz életet menthet, valamint az átvizsgált, kitisztított, megfelelően beállított gázkészülék hatásfoka is megnövekszik, amivel jelentős összeget megtakaríthatunk. Sajnos nagyon sok barkácsoló „szakember” van, egy szomszéd, egy jó barát, aki meghúz vagy megtágít egy csavart, de összefüggésében nem látja, hogy mi annak a csavarnak a funkciója, és ezzel olyan hibát követ el, ami később tragédiához vezethet- emelte ki.

Ha jön a hideg

Társasházi lakásoknál előszeretettel váltanak központi fűtésre, aminek jelentős anyagi vonzata van, akár 800 ezer-1 millió forintba is kerülhet a korszerűsítés. Családi házaknál inkább a gázról vegyes tüzelésre való átállás, vagy a látványkandalló használata a jellemző. Jelentős összegű csempekandallókra viszont nem érdemes áldozni, mert idővel a fa ára ugyanott lesz, mint a gáz ára.

– Javaslom, hogy a vegyes tüzelésű mellett legyen egy gázkazán is, hisz fontos a folyamatos fűtés, hogy a falak ne hűljenek ki. Az a legjobb, ha a lakást állandóan hőmérsékleten tartjuk. Soha ne essünk abba a hibába, ha elmegyünk otthonról, lekapcsolunk mindent takarékosság céljából, ha hazaértünk, pedig feltekerjük. Az a legmegfelelőbb, ha állandó szinten tartjuk, vagy éppen csak minimálisan csökkentjük a hőmérsékletet- összegzett Jarabin Gyula, aki ajánlja, szerezzünk be egy jó minőségű szénmonoxid érzékelőt is, valamint ne az utolsó pillanatban, a hideg beálltával kapkodjunk és kérjük az átvizsgálást, hanem próbáljuk még a kora ősz folyamán beiktatni a naptárunkba az ellenőrzést.

Deák Róbert, a Vasex Kft. munkatársa is tapasztalja, ha jön a hideg, az emberek rohamszerűen keresik a kandallókat, kályhákat, vegyes tüzelésű kazánokat. Évről-évre tapasztalható, hogy egyre többen térnek át a gázról a fa és vegyes tüzelésű berendezésekre. A gázkazánok egyáltalán nem keresettek.

Sokan áttértek a fatüzelésre (Fotó: internet)

– Sokan most szerzik be a kandallókat, sőt lesznek, akik november elejére időzítik a vásárlást, azt tapasztaljuk, nem gondolkodnak előre az emberek, ennek főként agyagi okai vannak. Előrelátóbbak inkább az idősek. Persze számít az ár, de főként az, hogy minél nagyobb teljesítményű legyen. Igen keresettek az alágyújtósok és a kandalló tisztítószerek is, a fa brikett újdonság a cégnél, eddig még nem fedezték fel. Komoly probléma, hogy sok esetben nem is lehet beüzemelni az adott berendezést, amit a vevő szeretne megvásárolni. Az előzetes beszélgetések során, rosszabb esetben a kiszállításkor derül ki, nem megfelelőek a feltételek, főként a kémények állapotával, esetenként annak hiányával adódhatnak gondok, ilyenkor mindig javasoljuk, hogy kérjék szakemberek segítségét a bekötéshez- emelte ki Deák Róbert.

Csak kevesen vásárolnak részletre tüzelő berendezést, a többség készpénzzel fizet. A tapasztalatok azt mutatják, idén jobban viszik a kandallókat, mint tavaly, mindenki drágállja a gázt és egyértelműen a spórolás miatt döntenek vásárlása mellett. A kandallók ára néhány tízezer forinttól a csillagos égig terjedhet. Deák Róbert feltétlenül ajánlja, kandalló, vegyes tüzelésű kazán vásárlása előtt kérjük szakember tanácsát, hogy az adott berendezés, egyáltalán használható-e?

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.