- hirdetés -

Az alapvető jogok biztosához fordult az MSZP, vizsgálja az ombudsman az Eötvös iskola eljárását.

Napi háromszori térítésmentes vagy kedvezményes (50%-os) étkeztetés járna a rászoruló gyerekeknek, de csak az ebédet kapják meg ily módon az Eötvös József Katolikus Általános Iskolában az MSZP szerint. A párt sajtóközleményben tiltakozott az eljárás ellen, és azt követelték az iskolától, maradéktalanul biztosítsa a családokat megillető jogosultságokat. Később az MSZP képviseletében Füvesi Sándor önkormányzati képviselő az alapvető jogok biztosához fordult.

Dr. Szabó Máté szerdán levélben arról tájékoztatta a képviselőt, hogy a vonatkozó jogszabályok értelmében a sérelmezett tevékenység vizsgálatára akkor van lehetőség, ha azt a sérelmet szenvedett fél kéri, a beadványban szereplő sérelem azonban nem Füvesi Sándort érte, és személyes érintettségét sem valószínűsítette, ezért a képviselő beadványának vizsgálatát hatásköri hiány miatt nem rendelte el az ombudsman. Majd Szabó Máté azt írja, hogy „a tudomásomra jutott információk alapján a sérelmezett tevékenység hivatalbóli vizsgálatát rendeltem el”.

Füvesi Sándor arról tájékoztatta szerkesztőségünket, mely szerint levélben informálja a fejleményekről, a vizsgálat hivatalbóli elrendeléséről az iskola fenntartóját. „A dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök úrnak címzett tájékoztatásban nehezményezni fogom, hogy a megyéspüspök úr immár közel egy hónapja nem válaszolt az iskola törvénytelen és a gyerekekre nézve káros eljárását szóvá tevő levelemre” – írja a képviselő. „Ez az eljárás – az iskola törvénytelen gyakorlatán túl – csak megerősíti a korábbi véleményemet, hogy hiba volt a fideszes testületi többség döntése, amikor az iskola fenntartását az önkormányzatiból egyháziba adta, hiszen így az iskola életébe láthatóan beleszólásunk nincs, még válaszra sem méltatnak” – sérelmezte Füvesi Sándor.

A polgármesterrel készült és ma közzétett interjúnkban elhangzott, Dr. Dancsó József sem kapta meg a választ a püspökségtől a szeptember közepén, a témában elküldött levelére.

Amennyiben egyébként az ombudsman visszásságot talál, akkor legfeljebb ajánlást tehet, de ennek végrehajtása nem kényszeríthető.

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.