- hirdetés -

Kilencedik alkalommal rendezték meg pénteken a szolidaritás éjszakáját az Árpád-kertben.

A Segítő Gondoskodás Alapítvány és az önkormányzat kilencedik alkalommal rendezte meg az Egy éjszaka a hajléktalanokért rendezvényt az Árpád-kertben. Hazánkban jelenleg 30-40 ezerre tehető a hajléktalanok száma, akik közül még mindig több ezren töltik az utcán mindennapjaikat. Ők a legsebezhetőbbek, legveszélyeztetettebbek különösen a téli időszakban. Ha utcán tengődő embert látunk, odafigyeléssel, egy telefonhívással akár az életüket is megmenthetjük. A rendezvény célja, a hajléktalanokkal szembeni szolidaritás növelése, a kapcsolati háló erősítése, az Orosházán élők tájékoztatása a hajléktalanok gondjairól.

Nőtt a hajléktalanok száma

Az elmúlt években kialakult nehéz gazdasági helyzet az orosházi hajléktalanszállón is érezteti hatását, 20-30 százalékkal nőtt a fedél nélküliek száma városunkban. Mintegy két éve télen-nyáron szinte telt házzal működik, az éjjeli menedékhely 26 férőhelyes jelenleg 23-an veszik igénybe, az átmeneti szállón 12-en vannak (14 férőhelyes), a nappali melegedőn 30-an tartózkodnak (36 férőhelyes).

– A jelenlegi helyzetben elég egy rossz döntés, például egy lakáshitel, amit ha nem tudnak fizetni, rövid időn belül fedél nélküliséghez vezethet. De hajléktalanná válhat valaki családi problémák miatt, és az alkoholizmus is sok esetben okoz problémát. Az orosházi hajléktalanszállóról elmondható, hogy elöregedési fázisában van, az átlagéletkor 55-60 év között van, akik döntően férfiak, ellátottainknak mintegy 3-4 százaléka nő. Munkánk során egyre jobban tapasztaljuk, hogy bizony vannak előítéletek a hajléktalanokkal szemben. Azt gondolják róluk ápolatlanok, alkoholisták, nem akarnak dolgozni, viszont nagyon sok magánszemély, cég van, akik ezt másképp látják, segítik a fedél nélkülieket, gyakran megfordulnak a hajléktalanszállón, élelmiszerrel, ruhával, könyvekkel, műszaki felszereléssel segítik a szálló lakóit- tájékoztatott Orovecz Sándor a hajléktalanszálló vezetője.

Ingyenes vérnyomás és vércukorszint mérésre is lehetőség volt (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A téli időszak a legnehezebb, a szálló dolgozói mindent megtesznek azért, hogy ebben az időszakban egy hajléktalan se maradjon az utcán. A Hajléktalanokért Közalapítványon keresztül pályáztak téli krízisétkeztetésre, ami 40 ember napi egyszeri étkeztetésének finanszírozását biztosítja 120 napon keresztül. A tapasztalatok azt mutatják, minél kevesebb időt tölt el valaki a hajléktalan ellátásban, illetve minél fiatalabb, és még szakmával is rendelkezik, azok tudnak kitörni ebből a helyzetből.

Utcán soha

Elekes István márciusban került a hajléktalanszállóra, előtte 10 évig egy háznál lakott munkáért, tehát elmondhatjuk róla, hogy évek óta hajléktalan. A szállásadóval megromlott a viszonya, otthagyta, majd a szállóra ment. Soha nem gondolt arra, hogy utcán aludjon. Dolgozik, állandó munkája van, sokan nem is gondolják róla, hogy hajléktalan, őt még ezért nem bántották. Felesége meghalt, gyerekei nincsenek.
– Célom, hogy kitörjek ebből a helyzetből, 2-3 évet adok magamnak, addigra szeretnék a szállóról kikerülni, nagyon sokat számíthatok az ott dolgozókra, bennük bízok a legjobban- mesélt a terveiről Elekes István, aki azt tapasztalta, sokan elzüllenek,és az alkohol miatt válnak hajléktalanokká.

A rendezvényen Kovács Árpád református lelkész áhítata után Vaszkán Erzsébet, az Egységes Szociális Központ igazgatója szólt a megjelentekhez, aki köszönetét fejezte ki, hisz azzal, hogy részt vesznek a rendezvényen, jelzik, nem közömbös számukra a hajléktalan emberek sorsa.
– Nekünk, szociális szakembereknek az a dolgunk, hogy segítsünk a nehéz helyzetbe került embereknek, hogy a fokozódó kihívásokkal szemben valahogyan talpon tudjanak maradni, önöktől pedig azt kérjük, hogy igyekezzenek elfogadni azt, hogy nem vagyunk egyformák és bizony vannak, akik segítségre szorulnak.

A rendezvény műsorral folytatódott, az este folyamán zsíros kenyérrel és teával is vendégül látták a megjelenteket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.