- hirdetés -

Bérlakás, napenergia, oktatás, költségvetés – négy témakör, amit újra előveszünk a testületi ülés napirendjei közül.

A képviselő-testületi üléseken a vita hevében néha elsikkad magának az előterjesztésnek a témája. Ezért ismét leültünk Dr. Dancsó József polgármesterrel, hogy kifaggassuk a szeptember 21-i ülés négy témájának hátteréről.

Szociális bérlakások

Nagyon fontos, sokakat érintő napirenddel kezdett a testület. Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló rendelet módosítására jogszabályok változása miatt volt szükség. Változott például a jövedelmi feltétel a jelenlegi bérlők esetében is. Az új szabályozás szerint az együtt lakók esetében az egy főre eső öregségi nyugdíjminimum négyszerese az a havi nettó jövedelem (jelenleg 114 ezer forint), mely esetében a bérlő még szociálisan rászorultnak tekinthető. A napirendi vita itt olvasható.

– Elég hosszú és sok-sok jogi szakaszt tartalmazó előterjesztés került a képviselők elé. Mi volt ebben a lényeg?

Dr. Dancsó József a testületi ülésen
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Két fontos pontot emelnék ki. Az egyik, hogy azok a családok, akik szociális bérlakásra pályáztak, kedvezőbb helyzetbe kerülnek az új szabályok révén, hiszen most már nem 1-es, hanem 0,3-as szorzóval határozható meg a gyermekek száma. Így alacsonyabb 1 főre jutó jövedelemmel is tudnak érvényes pályázatot benyújtani a családok. Egy másik módosítás arról szól, hogy ha valaki olyan szociális bérlakásra pályázik, amit felújítási kötelezettség is terhelne, abban az esetben a bérlő által a lakás felújítására fordított bérleti díj 100 %-a is lelakható. Ezzel is szeretnénk ösztönözni a jelentkezőket, hogy ilyen lakásokra is pályázzanak. Ezáltal az önkormányzatnak is segítenek, hiszen nem sok keret van ezek felújítására a városi kasszában, másodsorban pedig komfortos lakáshoz jutnak úgy, hogy a felújítás számlával igazolt összegét teljes egészében beszámítjuk a bérleti díjba.

Olcsóbb áramot napelemekkel

A napenergiát hasznosítanák a városi intézmények villamos energia igényének kielégítésére, erre ad be pályázatot a város. Több ingatlan esetében összesen csaknem bruttó 190 millió forintból alkalmaznák a technológiát. Testületi vita itt.

– Melyek azok az intézmények, amiknek tetejére jó esetben napelemek kerülhetnek?

– A napelemes rendszerek a jövőbe mutatnak, az így nyert olcsó energiát a villamosenergia hálózatba lehet táplálni. Ennek révén a polgármesteri hivatal, a Táncsics gimnázium, a Vörösmarty iskola, a gyopárosi élményfürdő és a művelődési központ kerül a pályázatba. A pályázat nagyon kedvező feltételeket biztosít: a fürdő esetében 60 %-os a támogatás és 40 %-os az önrész, a többinél 85 % a támogatás és 15 % az önrész.

– Kétféle a támogatási arány. Akkor ez most egy pályázat? Egyben vagy külön bírálják el?

– Tulajdonképpen ez egy kiírás, de minden épületnél külön adjuk be a pályázatot, így bármelyik nyerhet, úgymond egyik sem veszélyezteti a másikat. A megtérülés a 85 %-os pályázatok esetében átlagosan 2 év, a fürdőnél – mivel alacsonyabb a támogatási intenzitás – 7,6 év. De ez még így is nagyon megéri, hiszen minden intézménynél a legnagyobb dologi költségelem a villamos energia. Különösen igaz ez a fürdőnél, hiszen ahogy az ülésen elhangzott, az élményfürdő üzembe helyezése óta, az elmúlt közel 10 évben nagyjából 560 millió forintba került a villamos áram. Ehhez jön még hozzá a gázdíj, ami az elmúlt 10 évben 290 millió forint volt. Nemrégiben megépítettük a geotermikus energiát felhasználó rendszert Gyopárosfürdőn, így az eddigi éves 35 milliós gázszámla szinte teljesen eltűnt a fizetnivalók közül, csupán a készenléti díjat kell fizetni, ami nagyjából éves szinten 2 millió forint. Ezt viszont kell, mert esetleges műszaki probléma során azonnal vissza lehet térni a gázfűtésre. Látszik tehát, hogy sikeres pályázat esetén hatalmas összegeket lehet megtakarítani az energia felhasználás területén. Ezért is pályáztunk ennyi helyre.

Jönnek az állami iskolák

Fontos napirend volt és hosszú politikai vitát gerjesztett a közoktatási intézmények esetében a működtetéssel kapcsolatos elvi döntések meghozatala. 2013. január elsejével állami fenntartásba kerülnek a most még önkormányzati iskolák. Ez a Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont iskoláit (a gimnázium, a Vörösmarty, a Czina, a rákóczitelepi és a kardoskúti), valamint a Liszt Ferenc művészeti iskolát érinti. A vita itt olvasható.

– Azt már tudjuk egy ideje, hogy államiak lesznek az iskolák, hiszen erről törvény is született. De akkor miért kellett meghozni még egy döntést ehhez helyi szinten?

– A törvényalkotó a köznevelési törvény alapján meghatározta azt, hogy szeptember 30-ig elvi döntést kell hozni a településeknek arra vonatkozóan, hogy az intézmények működtetését vállalják-e. 3000 lakos felett gyakorlatilag vállalni kell, nekünk egyébként is ez volt a szándékunk, a működtetésből ki szeretnénk venni a részünket.

– Az ellenzéki képviselők nem támogatták ezt a döntést, az MSZP-sek még módosító indítványt is tettek, hogy ne működtetést, hanem fenntartást vállaljon a város. Ezt miért nem fogadta el a többség?

– Füvesi Sándor képviselő úr módosító javaslata azt tartalmazta, hogy fenntartóként maradjon bent a város az oktatási rendszerben. Ennek egy akadálya van, hogy a köznevelési törvény ezt nem teszi lehetővé. Arról is szólt, hogy a működtetés feltételeiről is kezdjünk tárgyalásokat. Ez pedig azért nem lehetséges, mert az Emberi Erőforrások Minisztériumának végrehajtási rendelete egyértelműen felsorolja, hogy mit kerül a működtetés kategóriájába. E vonatkozásban sincs mozgástér, itt is magasabb jogszabály határozza meg a lehetőségeket.Véleményem szerint ideje volt hozzányúlni a széttagolt és messze nem tökéletes oktatási rendszerhez. Azt pedig majd 2-3 év múlva lehet eldönteni, hogy a most felálló rendszer jó vagy rossz, de mindenképpen szükség volt a változtatásra.

Költségvetés

A város 2012. évi költségvetésének III. módosítását szavazta meg a képviselők többsége. A bevételi oldal 6 milliárd 997 millió 617 ezer forint, a kiadás 7 milliárd 994 millió 555 ezer forint, a hiány pedig 996 millió 938 ezer forint, ami 65 millióval kevesebb, mint az előző, júniusi módosításnál. Ide kattintva bejön a testületi ülés erre vonatkozó része.

– Ha röviden kellene értékelni a költségvetés első félévét, mit emelne ki belőle?

– A folyamatokat látva azt a szisztematikus és következetes munkát, amit a takarékosságra helyeztünk, hiszen látszódnak az eredményei. Tudjuk, hogy számos helyre kellene még pénz, de a forrásaink végesek. Ennek ellenére kiegyensúlyozott első féléves teljesítés következett be, az intézmények működőképessége biztosított volt, a testület által elhatározott feladatok jól teljesültek, és a pályázati feltételek is megvalósultak. Minden folyamatot kézben tartunk, minden kötelezettségünknek eleget teszünk. Összességében kiegyensúlyozott, megfelelő gazdálkodást folytat az önkormányzat.

– A fő számokból látszik, hogy hiány van. Ennek ellenére van olyan szegmens, ahova több pénz jutott?

– Igen, kettőt mindenképpen kiemelnék. A civil támogatásoknál 1 millió forinttal emelni tudtuk azt a keretösszeget, ami elfogyott már az első kiírásnál. Így újra lehetőség van pályázni a szakbizottsághoz. A sport vonatkozásában egyrészt a TAO pénzek lehívásához szükséges forrásokat biztosította a testület, másrészt pedig 4 millió forintos plusz támogatási lehetőség nyílik meg azon egyesületeknek, melyek nem külön soros támogatásban részesülnek a költségvetésben. Ezzel is tudunk segíteni a jó eredményeket elérő egyesületeknek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.