- hirdetés -

Iskolák állami kézen, megújuló energiaforrásokat hasznosító pályázat, átalakuló autóbuszközlekedés – számos témát kínál a pénteki testületi ülés. Összefoglaltuk a napirendeket.

16 nyilvános napirendet tárgyal a képviselő-testület szeptember 21-én, pénteken 9 órától. A napirendeket  összefoglaltuk, ide kattintva olvashatod el az előterjesztéseket.

1. Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló rendelet módosítására jogszabályok változása miatt van szükség. Változik például a jövedelmi feltétel a jelenlegi bérlők esetében is. Az új szabályozás szerint az együtt lakók esetében az egy főre eső öregségi nyugdíjminimum négyszerese az a havi nettó jövedelem (jelenleg 114 ezer), mely esetében a bérlő még szociálisan rászorultnak tekinthető.

2. Az állattartással összefüggő (helyi környezet védelméről szóló) rendeletet felülvizsgálták, és a jogszabályi változások miatt módosítani kell. Október elsejétől például az önkormányzat nem korlátozhatja a mezőgazdasági haszonállat tartását (most meghatározza az engedélyezett egyedszámot), és a kutyákra, macskákra vonatkozó szabályozás sem az önkormányzat dolga lesz. Ám az állatok védelmével, nyilvántartásával kapcsolatos feladatok maradnak a jegyző hatáskörében.

3. Módosítják a város idei évi közbeszerzési tervét.

4. Kétnapos ifjúsági fesztiválra adna be pályázatot a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat a Fiatalok Lendületben Program keretében. Az első nap a zene jegyében telne, a másodikon pedig az Extrém Sportnapot rendeznék meg 2013 szeptemberében. A várható bruttó összköltség 4600 euro, ennek 30%-át előfinanszíroznia kellene a testületnek.

5. Megvásárolná a Képessy József u. 3. szám alatti ingatlan állami tulajdonrészét a város. A közös tulajdoni jelleg miatt ugyanis a hasznosítása most meglehetősen nehézkes, a használat kötött. A tulajdonrész vételárának pontos összege még nem ismert, a forgalmi érték hivatali becslések alapján mintegy 800 ezer forintra tehető. (Oktatási és közösségi tér biztosítása céljából az önkormányzat 2004-ben kezdeményezte, hogy az állami rész az önkormányzathoz kerüljön, de akkor nem szerezték meg a tulajdonrészt.)

A testületi ülést élőben adjuk szeptember 21-én 9 órától írásban, élőben nézheted az Orosházi Városi Televízióban és ide kattintva az OrosCafén is.

6. Módosítják a Szántó Kovács János Területi Múzeum Alapító Okiratát és a Szervezeti és Működési Szabályzatát.

7. Emléktáblát készíttetne az önkormányzat Kossuth Lajos családjának 1849-es orosházi tartózkodása emlékére. A szabadságharc leverése után néhány hétig Orosházán rejtőzködött Kossuth Lajos felesége, fiai és húga. A Rákóczi utca 8. szám alatt Subkégel Mózes bújtatta a családot. Erre emlékeztetne a tábla, ami maximum 200 ezer forintból készül el, ha a testület elfogadja a javaslatot. A 210 éve született Kossuth Lajosról, életének orosházi vonatkozásairól itt olvashatsz.

8. Békés Megyei Önkormányzatok Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulásainak Konzorciuma részére hozzájárulás fizetéséről szól a napirend. Az Orosháza gesztorságával működő társulás feladata az aradi vízátvezetés projektjének képviselete. A konzorcium működését a társulási tagok lakosságszám arányában megfizetett hozzájárulással fedezik. Az Orosházára eső rész 589 ezer forint, amit november 30-ig kell átutalni.

9. Megújuló energiaforrások biztosítására pályázik a város, az ehhez szükséges önerőről döntenek a napirendben. A napenergiát hasznosítanák a városi intézmények villamos energia igényének kielégítésére, erre adna be pályázatot a város. Több ingatlan esetében összesen csaknem bruttó 190 millió forintból alkalmaznák a technológiát. A pályázat támogatási intenzitása 85%-os, az önerő 15%. A polgármesteri hivatal esetében a beruházás összköltsége bruttó 4 millió 307 ezer, a művelődési ház esetében bruttó 41 millió 678 ezer, a Táncsics gimnáziumnál 48 millió 463 ezer, a Vörösmarty iskolánál pedig 41 millió 732 ezer forint. A legtöbb költséggel a fürdőt érintő beruházás járna: a bruttó 53 millió 525 ezer összköltségű beruházás támogatási intenzitása 60%-os.

10. A város lakáskoncepciója kimondja, hogy az önkormányzati és magán tulajdonban egyaránt lévő társasházakban található önkormányzati (megüresedett) ingatlanok esetében a szabadpiacon történő értékesítésre kell törekedni. Ennek alapján az önkormányzat kijelöli értékesítésre a Dózsa György utca 2. fsz 2. szám alatt lévő lakást.

11. A legutóbbi testületi ülésen egy előzetes kalkuláció formájában már foglalkoztak a képviselők a helyi autóbuszközlekedés várható átalakításával, majd az ülést követően a városvezető is kitért rá. Most ismét testületi előtt a téma, meghatározzák az autóbusszal történő menetrend szerinti helyi közúti személyszállítás pályázati feltételeit. E feltételekkel írnak majd ki pályázatot a személyszállítás elvégzésére, hiszen a Körös Volán szerződése hamarosan lejár. Az új feltételek, követelmények meghatározása során a cél a költségek leszorítása mellett az utasforgalomnak megfelelő struktúra kialakítása volt. A határozati javaslat szerint az új menetrend nem érintené az iskolakezdés- és befejezés időpontjaiban induló járatokat, a műszakokban dolgozók bejárására is tekintettel voltak. Ám a tanítási szünetekben, hétvégén ritkulnának a járatok. Ez mintegy 15 milliós megtakarítást is eredményezhet. A gazdaságosság jegyében a Városüzemhez kerülne át a megállók takarítása, síkosságmentesítése is, ha a képviselő-testület elfogadja a javaslatot. A Körös Volán számításai szerint így a mostani 27 milliós önkormányzati támogatás is csökkenne 20-24 millióra.

12. A Táncsics székhelyintézmény, az önkormányzati óvoda és a művészeti iskola esetében is módosítani kell a Szervezeti és Működési Szabályzatot, azon belül is a térítései díjra és tandíjra vonatkozó szabályozást. Erre a szeptember elsején életbe lépett nemzeti köznevelési törvény végrehajtását szabályozó kormányrendelet miatt van szükség.

13. Állami fenntartásba kerülnek a most még önkormányzati iskolák január elsejével – erről is rendelkezik a nemzeti köznevelési törvény. Orosháza esetében a Táncsics Mihály tehetségközpontot (ezen belül a székhelyintézményt, a Vörösmarty, a Czina és a Rákóczi és a kardoskúti iskolákat), valamint a Liszt Ferenc művészeti iskolát érinti. A 3000 fő feletti települések önkormányzatainak nyilatkozni kell az állami intézményfenntartó központ által fenntartott köznevelési intézmény feladatainak ellátását szolgáló ingó, ingatlan vagyon működtetéséről. Az előterjesztés szerint az önkormányzat mindkét intézmény esetében vállalja a működtetést. Az oktatási tárca szerint egyébként 2-3000 iskola kerül állami fenntartásba januártól, ennyi intézményt kell majd a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak koordinálnia.

14. A város idei évi költségvetésének első félévi végrehajtásáról szól a tájékoztató.

15. A 2012-es költségvetés módosítása napirendet az utolsó (kérdések, interpellációk – 16.) pont követi.

Plusz napirendek

Csütörtök este érkezett három új napirendi pont.

Az első a 7-es pont kiegészítése: a Kossuth Lajos családjának 1849-es orosházi tartózkodása emlékére állítandó táblán kívül a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) is emléktáblát állíttatna. Az Alföld Gyöngye Szálloda falán a laktanyában szolgálatot vállalók emlékét hirdetné a tábla, amennyiben a testület hozzájárul.

Orosháza is tagja a Jövő Építők Turisztikai Desztináció Menedzsment Közhasznú Egyesületnek (TDM), mely pályázatot kíván benyújtani a helyi és térségi turisztikai desztináció menedzsment szervezetek létrehozása, fejlesztése felhívásra. Az elbírálás során magasabb pontszámot eredményez, ha Orosháza önkormányzata az állami támogatással növelt idegenforgalmi adó 41%-át adja át támogatásként a TDM-nek a korábbi 20% helyett. 2013. január 1-jétől 2019. december 31-ig kellene a megnövelt összeget adni, melyet a TDM a helyi Tourinform iroda működtetésére fordítana.

Végül pedig a folyószámlahitel és munkabérhitel szerződéseinek meghosszabbítása szerepel az új pontok között. Az ország gazdasági stabilitásáról szóló törvény értelmében az október 30-án lejáró hitelek lejárati dátumát meg kell hosszabbítani december 21-ig. A szerződések egyéb feltételei nem változnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.