- hirdetés -

Kikötötték a gázt az Ond utca 14-16. szám alatti társasházban csütörtökön. Két lépcsőház 30 lakását érinti a lépés.

A lakóktól megtudtuk, egy tartozó miatt halmozódott fel egy nagyobb összegű adósság, majd a pénzügyi helyzet tovább romlott, több milliósra duzzadt az előző két közös képviselő miatt. (Úgy tudjuk, hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoznak is az orosházi rendőrök.) Míg az első közös képviselő 3,6 millióra növelte a társasház adósságát, addig a második már duplázott, és mikor “lelépett”, már 6 milliós volt a hiány.

A nehéz helyzetbe került lakók vállalták, hogy kifizetik mások tartozását, ezért megállapodtak a gázszolgáltatóval: több évre visszanyúló tételes elszámolás során kiderült, hogy még összesen 2,3 millió forint a társasház tartozása a szolgáltató felé. Ezt havi törlesztéssel egyenlítette volna ki a lakóközösség. A részlet eleinte havi 300 ezer forint volt.
– Tárgyaltunk, mert a megemelt törlesztés és a panelprogram részlete együtt már sok volt, miközben több lakónk is kisjövedelmű, vagy kisnyugdíjas. A gázszolgáltató pár hónap múlva küldött egy új megállapodást, ez már 450 ezerről szólt. Belementünk, mert szükségünk volt a gázra – sorolta a társasház kálváriáját Egry Péter közös képviselő.

Az adósság folyamatosan apadt, csakhogy nyár elején a GDF SUEZ válasz elé állította a közösséget: vagy kifizetik egyben a jelenlegi tartozást, vagy a korábbi 450 ezer helyett még többet fizetnek havonta.
– Telefonon közölték, hogy a havi gázfogyasztás díja mellett 650 ezret kellene fizetnünk havonta. Az indoklás szerint azért, mert a szolgáltató úgy vélte, a 450 ezres törlesztővel sokáig tart a tartozás kiegyenlítése. Hiába jeleztük nekik levélben, hogy ezt nem tudjuk vállalni, sem mi, sem az általunk megbízott jogász nem kapott választ a levelekre. Majd a közelmúltban a gázszolgáltató levélben közölte, hogy szeptember 20-án leszerelik a gázórát, de erre írt beadványunkra, kérdéseinkre, felvetéseinkre ekkor sem reagáltak – tudtuk meg a közös képviselőtől.

Végül szeptember 20-án a gázszolgáltató kikapcsolta a gázt, leszerelték a gázórát is. Ezért fűtés és használati melegvíz nincs a lakásokban, főzőgáz azonban továbbra is lesz.
– A lakók túlnyomó többsége rendesen fizet és rendben fizetnének továbbra is, amennyiben vállalható összegről lenne szó – emelte ki Egry Péter, aki elmondta, felkeresték a városvezetést, hasonló segítséget kértek, mint tavaly a lakásszövetkezet. Hozzátette, az önkormányzati kölcsönt 10 hónap alatt fizetnék vissza oly módon, hogy egy meghatalmazás alapján az önkormányzat minden hónapban automatikusan leemelné a lakóközösség számlájáról a havi törlesztő részletet. Egry Péter kiemelte, hogy továbbra is megállapodásra törekszenek a gázszolgáltatóval, jövő hét szerdán ülnek le tárgyalni a megoldásról.

A város segít, ha megvan minden információja

A témával kapcsolatban megkerestük a polgármestert, aki elmondta, Egry Péter kedden kereste a problémával és segítséget kért.
– Azonnal áttekintettük a helyzetet, és levélben négy olyan feltételt írtam le neki, ami alapján a szeptember 21-i testületi ülésre bevihetem a kérelmet – mondta Dr. Dancsó József polgármester.

– Annak a gyűlésnek a jegyzőkönyvét kértük be, ahol a lakók elhatározták, hogy miként kívánják a felhalmozódott adósságot rendezni. Kértük, hogy pontosan írják le, hogy melyik banknál milyen számlaszámon nyújthatja be egy esetleges megállapodás esetén, adott esetben az önkormányzat az inkasszót. Jeleztem, hogy olyan háromoldalú szerződés tervezetre van szükség, amiben a GDF SUEZ is szerepel és a cég is elfogadja azokat a feltételeket, ami alapján a tartozást megnyugtatóan rendezni lehet. Emellett egy hivatalos iratot kértem arról, hogy valóban Egry úr a lakók által megbízott közös képviselő. Ilyen kéréseink voltak annak idején a lakásszövetkezet esetében is, ezek hiányában nem lehet előterjesztést készíteni. Sajnos, csütörtök estig nem kaptam ezekre a kérésekre semmilyen választ, pedig Egry úr átvette a levelem. Ezek hiányában viszont nem tudok előterjesztést készíteni a pénteki ülésre. Ha továbbra is a városi segítségben gondolkodnak a lakók, bízom benne, hogy pótolják ezeket az iratokat, és azok alapján meg lehet keresni akár a GDF SUEZ vezetését is. Az ajtóm továbbra is nyitva áll előttük – fogalmazott a polgármester.

A GDF SUEZ részére elküldtük a témával kapcsolatos kérdéseinket, amint megérkezik a válaszuk, természetesen közöljük.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.