- hirdetés -

Árasztással próbálják meg elviselhetővé tenni a madarak számára a hőséget a kardoskúti határban.

A nemzeti park szakemberei arra törekednek, hogy az őszi madárvonulás idején megfelelő pihenő és éjszakázó helyet biztosítsanak a kardoskúti pusztába érkező madaraknak – írta a beol. A kardoskúti Fehértó 100 hektáros, fokozottan védett tómedrének jelentős része pillanatnyilag kiszáradt. A szárazság miatt elegendő vizet csak emberi beavatkozással lehet biztosítani.

– A meder időnként megtelik vízzel, máskor pedig kiszárad. Az észak-déli madaraknak ez hazánk egyik legfontosabb vonuló és pihenő helye. Éppen ezért két helyen is próbálkozunk vízpótlással – részletezte Tirják László a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója. – Az ilyenkor vonuló és az éjszakai pihenőjüket itt töltő pajzsos réti cankók, a bíbicek, a danka sirályok, a sárga lábú sirályok használják ezt a vízállást. Az is célunk, hogy az októberben érkező darucsapatoknak is megfelelő éjszakázó helyet biztosítsunk – mondta a megyei portálnak Tirják.

A Fehértó területére felszín alatti vízpótlással juttatnak vizet, a másik vízpótlási helyszínen egy 280 köbméter/óra teljesítményű szivattyú segítségével felszíni vízkivétel zajlik a Sóstó-éri csatornából.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.